Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Juha Sipilä: Iskut kiristävät valvontaa rajoilla

Ulkomaat
 
Outi Pyhäranta / HS
”Pelolle ja suvaitsemattomuudelle ei saa tällaistenkaan iskujen jälkeen antaa tilaa”, pääministeri Sipilä sanoi.
”Pelolle ja suvaitsemattomuudelle ei saa tällaistenkaan iskujen jälkeen antaa tilaa”, pääministeri Sipilä sanoi. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Pariisin terrori-iskut näkyvät konkreettisimmin Suomessa tehostettuna rajavalvontana satamissa, lentokentillä ja etenkin Torniossa Ruotsin-vastaisella rajalla, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) lauantaina illalla ennen hallituksen ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön yhteistä tilannekatsauskokousta valtioneuvoston linnassa.

Iskuilla ei ole Sipilän mukaan muutoin suoraa yhteyttä Suomeen lukuun ottamatta poliisin ja rajaviranomaisten kohonnut valmiutta. ”Sitä nostettiin heti yöllä iskujen jälkeen”, hän sanoi.

”On myös selvää, että turvatoimet Euroopassa kiristyvät ja ovat jo kiristyneet.”

Sipilän mukaan iskut ovat hyökkäys koko Eurooppaa vastaan. ”Euroopan neuvoston on päättänyt pitää maanantaina minuutin hiljaisen hetken.”

Hallitus sai lauantain tapaamisessa päivityksen tilanteesta viranomaisjohdolta. Sipilän mukaan akuutti tilanne ei ole enää päällä Ranskassa, ja iskujen tekijöiden kytkentä Isisiin alkaa varmistua.

”Kaikki näyttäisi siltä, että nyt on siirrytty jälkivaiheeseen.”

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Hallituksella on selvästi huoli siitä, että terrori-iskut voivat kärjistää entisestään maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyvää kireää keskusteluilmapiiriä, ja siksi myös Sipilä korosti, ettei viranomaisilla ei ole mitään erityistä syytä epäillä, että Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden joukossa olisi nyt terroristeja.

”Mitä tulee turvapaikanhakijoihin, niin he ovat lähtenee juuri Isisin iskuja pakoon Syyriasta ja Irakista”, Sipilä sanoi.

Poliisin valmiustilan kohotus ja tehostettu rajavalvonta koskee erityisesti rajaa Torniossa. Juuri sitä kautta suurin osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista nyt tulee Suomeen. Viranomaisilla ei kuitenkaan ole mitään erityistä syytä epäillä, että tulijoiden joukossa olisi terroristeja.

”Jokainen turvapaikkahakemus käsitellään huolella ja ihmisten taustat selvitetään. Ne selvitetään huolella joka tapauksessa, se on päivänselvää.”

Sipilä esitti lauantaina aamupäivästä Suomen hallituksen puolesta surunvalittelut Ranskan pääministeri Manuel Vallsille.

”Suomen hallitus tuomitsee jyrkästi Ranskassa tehdyt terrori-iskut. Ne olivat myös isku demokraattisia ja avoimia yhteiskuntiamme vastaan. Pelolle ja suvaitsemattomuudelle ei saa tällaistenkaan iskujen jälkeen antaa tilaa”, Sipilä sanoi valtioneuvoston kanslian välittämässä tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat