Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis vahvisti tehneensä iskut – Presidentti Hollande julisti Ranskaan kolmen päivän suruajan

Ulkomaat
 
Isis-taistelijat kehottavat iskemään Ranskaan
Isis-taistelijat kehottavat iskemään Ranskaan
Äärijärjestö Isis julkaisi lauantaina päiväämättömän videon, jossa kehotetaan muslimeita tekemään iskuja Ranskaan, mikäli taistelijat eivät ole päässeet Syyriaan sotimaan. Kuva: Reuters.

Äärijärjestö Isis vahvistaa olleensa Pariisin perjantaisten terrori-iskujen takana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Isisin mukaan iskut tehtiin, koska Ranska on loukannut islaminuskon profeettaa ja osallistunut ilmaiskuihin Isisin valtaamilla alueilla. Ranskalle haluttiin osoittaa, että se pysyy Isisin pääkohteena niin kauan kuin maa jatkaa valitsemaansa linjaa.

”– – kalmanhaju ei poistu heidän nenistään, jos he jatkavat ristiretkeään”, Isis totesi.

”He eivät voi elää rauhassa niin kauan kuin he jatkavat pommituksia”, sanoi eräs Isisin taistelijoista.

Aiemmin lauantaina Isis oli julkaissut päiväämättömän videon, jossa kehotettiin muslimeja hyökkäämään Ranskaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan poliisi on kertonut löytäneensä Syyrian passin yhden hyökkääjän ruumiin läheltä.

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Ranskan presidentti François Hollande kutsui Reutersin mukaan jo aiemmin lauantaina Pariisin iskuja äärijärjestö Isisin sotatoimiksi. Hollanden mukaan iskut on suunniteltu ja valmisteltu Ranskan ulkopuolelta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Hollande nimitti tapahtumia ”täydeksi barbarismiksi”.

”Kun maata on kohdannut sota, sen on ryhdyttävä asianmukaisiin toimiin”, Hollande sanoi Reutersin mukaan kertomatta tarkemmin, mistä on kyse.

Presidentin kansliasta kerrottiin, että Hollande on käynyt lauantaina puhelinkeskusteluja useiden eri maiden johtohahmojen kanssa, joiden joukossa on muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan, sekä Italian ja Espanjan pääministerit Matteo Renzi ja Mariano Rajoy.

Hollande ilmoitti puhuvansa maanantaina Ranskan parlamentille erityiskokouksessa. Seuraavat kolme päivää on presidentin mukaan julistettu viralliseksi suruajaksi.

Lisäksi Ranskan poliisi on kieltänyt julkiset mielenosoitukset Pariisissa ja sen lähistöllä ennen ensi viikon torstaita, AFP kertoo. Viranomaiset eivät nyt pysty takaamaan marssien tai kokoontumisten turvallisuutta, kertoi Pariisin poliisipäällikkö Michel Cadot.

Ranska aikoo myös lisätä turvatoimia ulkomailla suurlähetystöissään, konsulaateissaan, kulttuurikeskuksissaan ja ranskalaisissa kouluissa, kertoi maan ulkoministeri Laurent Fabius lauantaina Reutersin mukaan.

Belgian pääministeri Charles Michel kehotti lauantaina maansa kansalaisia olemaan matkustamatta Pariisiin, ellei matka ole aivan välttämätön, Reuters kertoo.

Belgia on Ranskan rajanaapuri. Maan viranomaiset kertoivat lauantaina, että muun muassa rajavalvontaa on lisätty. Samaan ratkaisuun päätyi lauantaina myös Hollanti.

Terrori-iskut ovat koskettaneet viime vuosina myös Belgiaa. Viime vuoden toukokuussa aseistautunut mies, jonka uskotaan olevan Isisin riveissä taistellut Ranskan kansalainen, tappoi neljä ihmistä Brysselin juutalaisessa museossa. Tämän vuoden elokuussa kaksi haavoittui junamatkalla Amsterdamista Pariisiin, kun he kävivät Brysselistä kyytiin tulleen, islamistiksi epäillyn asemiehen kimppuun.

Myös Britannia ja Espanja ovat reagoineet iskuun, Reuters kertoo. Britannian pääministeri David Cameron sanoi lauantaina, että maan terroristiuhka on määritelty vakavaksi. Espanjassa terrorismin uhkataso on nostettu 4:ään, toiseksi korkeimmaksi.

Stephane de Sakutin / Reuters
Ranskan presidentti François Hollande puhui lauantaina Pariisissa Élysée-palatsissa.
Ranskan presidentti François Hollande puhui lauantaina Pariisissa Élysée-palatsissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat