Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismitutkija Atte Kaleva: Iskun ideana on luoda pelkoa siitä, että kuka tahansa voi olla uhri

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Isis-taistelijat kehottavat iskemään Ranskaan
Isis-taistelijat kehottavat iskemään Ranskaan
Äärijärjestö Isis julkaisi lauantaina päiväämättömän videon, jossa kehotetaan muslimeita tekemään iskuja Ranskaan, mikäli taistelijat eivät ole päässeet Syyriaan sotimaan. Kuva: Reuters.

Pariisin terrori-iskujen sarjassa yhdistyy kaikki se, mikä on ollut viime vuosien Euroopassa tehdyille terrori-iskuille valitettavan tyypillistä, sanoo terrorismitutkija Atte Kaleva.

Iskuilla halutaan halutaan luoda pelkoa siitä, että kuka tahansa voi missä tahansa joutua iskun kohteeksi, Kaleva sanoo.

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Terroristit tappoivat Eagles of Death Metal -bändin keikalla La Bataclan -konserttisalissa noin sata ihmistä. Saliin hyökänneet neljä terroristia saivat myös surmansa.

”Kaikissa terroriteoissa ideana on se, että kohderyhmänä ei ole vain iskussa kuolleet ja loukkaantuneet, vaan laajempi yleisö. Tarkoituksena on aiheuttaa suurelle yleisölle tunne siitä, että kukin olisi juuri itse voinut olla paikalla.”

Konsertti on myös symboli lännen rappiolle ja maallistumiselle. ”Tällä kertaa jihadistit ovat valinneet maallistuneen kulttuurin ja rappioituneen länsimaisuuden edustajaksi konsertin.”

Pariisin iskujen sarja on Kalevan mielestä poikkeuksellisen laaja. ”Iskujen laajuudesta voi päätellä sen, että takana on iso ja vaikutusvaltainen organisaatio. Ihan pieni porukka ei kykene tällaista toteuttamaan.”

Ranska on varsin itsestään selvä terroristien kohde Euroopassa. Ranska on itse aktiivinen toimija ja sotilasvoima, ja Ranskassa on voimakasta islamistista liikehdintää, Kaleva sanoo.

Kaleva ei yllättyisi, jos osoittautuisi, että terrori-iskujen takana on Ranskassa radikalisoituneita ja Ranskassa pääosin oleskelleita henkilöitä.

”Ranskassa on hyvin paljon poliisin seuraamia ja viranomaisten eri tavoin vaarallisiksi luokittelemia islamistisesti liikehtiviä henkilöitä.”

Peter Jansson
”Iskujen laajuudesta voi päätellä sen, että takana on iso ja vaikutusvaltainen organisaatio”, sanoo Atte Kaleva.
”Iskujen laajuudesta voi päätellä sen, että takana on iso ja vaikutusvaltainen organisaatio”, sanoo Atte Kaleva.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat