Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV:ssä puitiin Pariisin terrori-iskuja: ”Sota länsimaisia arvoja vastaan”

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Kansliapäällikkö Nerg: Turvapaikanhakijat ja terrori-iskut ovat erillisiä ilmiöitä
Kansliapäällikkö Nerg: Turvapaikanhakijat ja terrori-iskut ovat erillisiä ilmiöitä
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on huolissaan, että Pariisin terrori-iskut johtavat asennemuutokseen turvapaikanhakijoita kohtaan. Hänen mukaansa ilmiöt eivät liity toisiinsa. Tutkija Atte Kalevan mukaan terroristeja motivoi viha länsimaista kulttuuria kohtaan.

Mitkä ovat Pariisin terrori-iskut vaikutukset Suomen, Ranskan ja koko Euroopan kannalta?

Miten iskuja pitäisi tulkita Eurooppaa kohdanneen pakolaiskriisin aikana? Miksi iskut tehtiin juuri Ranskaan ja Pariisiin?

Vastauksia näihin kysymyksiin pohtivat HSTV:n studiokeskustelussa suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, terrorismitutkija Atte Kaleva ja ulkoministeriön Eurooppa-osaston päällikkö Liisa Talonpoika.

Pariisiin iskeneet terroristit valitsivat kohteikseen arkisia ihmisten kokoontumispaikkoja. Tutkija Atte Kaleva piti iskukohteita loogisina.

”Tämän voi nähdä osana laajempaa narratiivia, mikä salafi-jihadistisella globaalilla liikkeellä ollut jo pitkään. He käyvät retoriikassaan sotaa länsimaisia arvoja vastaan. Näihin arvoihin kuuluvat muun muassa vapaus ja demokratia. Tämä oli isku eurooppalaisia arvoja ja elämäntyyliä kohtaan, joita edustivat rock-konsertti, kahvilat ja miksei jalkapallo-ottelukin.”

Kalevan mukaan terrori-iskujen riski on kasvanut Ranskassa muun muassa siksi, että Ranskassa on suuri suuri muslimivähemmistö.

”Suuri muslimiväestö tarkoittaa, että potentiaalisia rekrytoitavia ja radikalisoitavia on enemmän. Ranska on ollut lisäksi voimakkaasti läsnä esimerkiksi Syyriassa.”

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg korosti, että Suomessa terrori-iskujen riskitaso on matalampi kuin Ranskassa. Hän korostaa, ettei Suomessa pitäisi vetää hätäisiä johtopäätöksiä Pariisin iskuista.

”Huolena on, että Suomen turvapaikkatilannetta ja Pariisin iskuja ei nähdä erillisinä asioina, vaan niitä yritetään kytkeä toisiinsa. Kyseessä on kaksi erillistä ilmiötä, vaikkakin lähtömaat ovat samoja.”

Liisa Talonpoika ulkoministeriöstä muistutti, että turvatoimia on Ranskassa jo viime aikoina tehostettu, mutta valvonta ei voi yltää kaikille elämän alueille.

”Charlie Hebdo -lehteen kohdistuneen iskun jälkeen Ranska nosti valmiustasoaan, mutta on varmasti kohteita, joissa valmiustaso ei ollut niin korkealla kuin muualla. Tavalliseen elämään iskeminen on järisyttävän kammottavaa.”

Hän kuitenkin totesi, ettei yllättäviä terrori-iskuja pystytä millään estemään sataprosenttisesti.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari totesi HSTV:n studiokeskustelussa, että yksittäisten terroritekojen uhka on kohonnut Suomessakin.

”Olemme kohottaneet uhka-arviota jo kahdesti puolentoista vuoden aikana.”

Tärkein syy riskin kasvamiseen on Syyrian sota ja alueen muut levottomuudet, jotka ovat houkutelleet taistelijoita Suomestakin.

”Suomessa on jo noin 70 vahvistettua lähtijää ja parikymmentä palaajaa, mikä on väestöön suhteutettuna korkea lukema kansainvälisesti.”

Hän kuitenkin huomautti, ettei Suomella ole nykytietojen valossa linkkiä Pariisin iskuihin.

”Emme ole toistaiseksi löytäneet mitään kytköksiä Suomen ja Pariisin iskujen välillä.”

Nergin mukaan Pariisin iskut voivat vaikuttaa Suomen päätöksentekoon esimerkiksi Supon valmiuksien kannalta.

”Olemme tilanteessa, jossa kansainvälisen liikenteen myötä tällaisten iskujen uhka koko ajan kasvaa. Siviilitiedostelulainsäädännön saaminen työkaluksi Supolle liittyy tähän.”

Pelttari kertoi, että viranomaisten tietojen vaihtaminen maailmanlaajuisesti on yhä tärkeämpää nykymaailmassa.

”Globalisaatio, uusi teknologia, ja kehityksen nopeus vaativat viranomaisia vaihtamaan tietoja entistä tehokkaammin. Kansainväliset toimijat kyllä myös ymmärtävät tämän.”

Kaikki HSTV:n studiossa keskustelleet asiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, ettei terroristien levittämän pelon pidä rajoittaa matkustamista Euroopassa.

”On tietoinen valinta pelkääkö vai eikö pelkää. Pitää olla jatkossakin mahdollista matkustaa Pariisiin ja mennä vaikka rock-konserttiin”, Kaleva sanoi.

Asiantuntijat keskustelivat terrorismista: ”Euroopassa pitää voida matkustaa”
Asiantuntijat keskustelivat terrorismista: ”Euroopassa pitää voida matkustaa”
Ulkoministeriön Liisa Talonpojan mukaan Keski-Euroopan kaupunkeihin matkustamista ei missään nimessä haluta rajoittaa. Tutkija Atte Kalevan mukaan pelolle ei saa antautua: ”Jos haluaa jatkuvasti välttää vaaraa, ei pitäisi mennä edes omaan keittiöön.”
Antti Pelttari, Päivi Nerg, Atte Kaleva ja Liisa Talonpoika
Antti Pelttari, Päivi Nerg, Atte Kaleva ja Liisa Talonpoika
HSTV live1
HSTV live1
Katso HSTV:n suora lähetys
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat