Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin verilöyly koettelee Ranskan lisäksi Euroopan sielua ja suuntaa

Ulkomaat
 
Pekka Mykkänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Isis-taistelijat kehottavat iskemään Ranskaan
Isis-taistelijat kehottavat iskemään Ranskaan
Äärijärjestö Isis julkaisi lauantaina päiväämättömän videon, jossa kehotetaan muslimeita tekemään iskuja Ranskaan, mikäli taistelijat eivät ole päässeet Syyriaan sotimaan. Kuva: Reuters.

Kun suuri joukko terroristeja iskee useisiin kohteisiin surmaten toistasataa ihmistä ihmiskunnan yhteisesti rakastamassa kaupungissa, ensimmäinen reaktio on järkytyksen ympäröimä suru.

Järkytys on globaalia ja se on myös virallista: jokainen päättäjä Yhdysvalloista Venäjälle ja Kiinasta Suomeen haluaa esittää surunvalittelunsa ja usein myös lupauksen siitä, että näin ei saa enää käydä. On jyrkän tuomitsemisen ja tekojen lupaamisen aika.

Perjantai ja 13. päivä sattunut Pariisin verilöyly kietoo kuitenkin yhteen niin monta toisiinsa limittyvää ongelmaa, että on kyseenalaista, osaako Ranska ja muu Eurooppa edes laatia niistä yhteisesti ymmärrettävää luetteloa. Saatikka löytää niihin yhteisiä vastauksia ja ratkaisuja.

Toinen reaktio surun ohella on se, että aletaan etsiä vertailukohdetta: onko tämä nyt Euroopan tai ainakin Ranskan oma syyskuun 11. päivä? Käännekohta, jolloin mikään ei voi eikä saa jatkua ennallaan, kuten Yhdysvallat neljätoista vuotta sitten suurten terrori-iskujen jälkeen päätti ajatella.

Sen tiedämme, että tammikuussa satiirilehti Charlie Hebdoa vastaan tehdyistä iskuista ei vielä käännekohdaksi ollut. Vaikka turvatoimia iskujen jälkeen kiristettiin, hiljalleen ranskalaiset kadunmiehistä presidentti François Hollandeen ovat palanneet elämään iskuista irronnutta elämäänsä. Ja kuten perjantai osoitti, riittämättömien turvatoimien sävyttämää elämää.

Ennen kuin epäillyistä tekijöistä oli kerrottu mitään, jokaisen terrorismia seuraavan ihmisen mielessä pyöri Isis-järjestön mahdollinen osallisuus iskuihin. Tämän pelon Hollande lausui ääneen puolilta päivin lauantaina, kun hän syytti järjestöä iskun suunnittelusta ja toteutuksesta kansainvälisin ja ranskalaisperäisin voimin.

Isis myös ilmoitti olevansa vastuussa hyökkäyksistä. Järjestön edustajat ovat uhanneet Ranskaa useaan otteeseen ja järjestön haaveena on nousta samanlaiseksi globaalin terrorismin tavaramerkiksi, jollainen al-Qaida-verkosto vielä runsas vuosikymmen sitten oli.

Jos Pariisin isku oli todella Isis-järjestön aikaansaannos, se on järjestölle samankaltainen ”läpimurto”, mitä Yhdysvaltain Kenian- ja Tansanian-suurlähetystöjen vastaiset iskut olivat al-Qaida-järjestölle vuonna 1998.

Ranska on Isisille ja sen aatteen kierouttamille seuraajille luonteva kohde, sillä Ranska aloitti järjestön vastaiset pommitukset Irakissa viime vuonna. Syyskuun lopussa Ranska ilmoitti aloittaneensa Isisin vastaiset ilma-iskut myös Syyriassa sijaitseviin kohteisiin.

Siirtomaahistoriansa ja sotapolitiikkansa vuoksi Ranskalla on myös monia muita vihollisia Luoteis-Afrikasta Lähi-itään. Kymmenen vuotta sitten Pariisin metroon tehdyssä iskussa hyökkääjät olivat algerialaisen militanttijärjestön GIA:n asialla.

Pari vuotta sitten Ranska aloitti sotatoimet Malissa toimivaa al-Qaida-versiota vastaan, mikä sai sikäläiset militantit julistamaan pyhää sotaa Pariisille.

Charlie Hebdon vastaisen hyökkäyksen tekijät puolestaan olivat suuttuneita satiirilehden tavasta käsitellä islamia ja sen pyhintä profeettaa. Isku kohdistui siinä mielessä enemmän ranskalaisen yhteiskunnan luonnetta kuin Ranskaa vastaan.

Osama bin Ladenin kuoleman ja hänen al-Qaida-verkostonsa heikkenemisen jälkeen on yhä tavallisempaa, että hyökkääjät ovat mieluummin merkittävien järjestöjen ja niiden iskutapojen inspiroimia kuin niiden renkejä.

Syyriaan Isis-järjestön riveihin matkanneet nuoret taistelijat ovat usein saaneet inspiraationsa omassa makuuhuoneessaan sosiaalisen median äärellä. Enää ei tarvita radikaalia imaamia eikä edesmennyttä bin Ladenia kertomaan jollekin, miten lännestä ja sen väitetystä uhasta islamille tulee ajatella.

On merkittävää huomata, miten nopeasti muutos on tapahtunut. Kun Osama bin Ladenin verkosto hyökkäsi New Yorkiin ja Washingtoniin syksyllä 2001, hänen puheitaan levitettiin VHS-kasettien välityksellä potentiaalisille tulevaisuuden terroristeille.

Eurooppalaisia vuosina 2004 ja 2005 kauhistuttaneet Madridin ja Lontoon terrori-iskut tapahtuivat ennen kuin juuri kukaan tai yksikään tämän kirjoituksen lukija oli perustanut Facebook-tiliä, lähettänyt Twitter-viestiä tai katsellut Youtube-videota.

Ranskan kannalta huolestuttavaa on, että noin puolet Isisiin liittyneistä eurooppalaisista kenties kolmesta tuhannesta taistelijasta on lähtöisin Ranskasta, kuten Ranskan senaatti on arvioinut.

Terrorismi ei siis tapahdu missään tyhjiössä, mutta Pariisiin iskut tapahtuvat poikkeuksellisen kohtalokkaana aikana Euroopalle. Maanosa ja sen suurin voimatekijä Euroopan unioni ovat hukassa monesta syystä, ja perjantaihin mennessä terrorismi ei edes ollut huolenaiheista päällimmäisenä.

Euroopan unionin yhtenäisyyttä ja sielua on tämän ja viime vuosien vuoden aikana koetellut yhteisvaluutan euron mahdollinen mureneminen ja Venäjän aggressio Ukrainassa ja muualla naapurustossa. Ensi vuonna tai viimeistään 2017 EU odottaa sydän kylmänä, jättääkö yksi merkittävä jäsenmaa Britannia unionin kokonaan.

Euroopan unionin suunta ei enää ole automaattisesti syvempi integraatio ja laajeneminen, vaan sen aatteiden ja arvojen kyseenalaistaminen – ja nyt siis jopa maantieteellisen koon ja taloudellisen mahdin kutistuminen.

Kaveh Rostamkhani
Eurokriittinen oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue järjesti maahanmuuton vastaisen mielenosoituksen Berliinissä viime viikon lauantaina.
Eurokriittinen oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue järjesti maahanmuuton vastaisen mielenosoituksen Berliinissä viime viikon lauantaina.

Ja vielä ei ole edes käsitelty nykykriiseistä hätkähdyttävintä, satojentuhansien turvapaikanhakijoiden vyörymistä unionimaihin. Ilman minkäänlaisia terrori-iskuja minkäänlaisten tahojen toimesta EU-jäsenmaat ovat alkaneet pystyttää aitoja, perääntyä vapaan liikkuvuuden ideaalistaan ja syytellä toisiaan siitä, ettei unionista ole taas kerran mihinkään.

Carnegie Europe -tutkimuskeskusta Brysselissä johtava Jan Techau totesi äskettäin, että Eurooppa on epäonnistunut lukemattomilla tavoilla siirtolaisiin ja pakolaisiin liittyvän kriisin hoidossa kotouttamisesta rajavalvonnan kautta kehitysyhteistyöhön. Hänen mukaansa eurooppalaisia koettelee ”monimutkaisuuden helvetti”, joka ajaa maanosaa jonkinlaisen kollektiivisen hermoromahduksen partaalle.

Pariisin iskut antavat voimaa ja inspiraatiota uusille potentiaalisille terroristeille ja myös yhä äänekkäämmälle eurooppalaiselle äärioikeistolle. Terrorihyökkäyksen jälkeen näyttää taas astetta mahdollisemmalta, että Ranskan presidentinvaalit voittaa vuonna 2017 äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen.

Le Pen on jo joissakin mielipidekyselyissä suositumpi kuin istuva presidentti Hollande tai hänen edeltäjänsä Nicholas Sarkozy. Le Pen haluaa pysäyttää maahanmuuton, maansa luopuvan eurosta ja ainakin vähentää EU:n määräysvaltaa Ranskassa.

Pariisin piti jäädä tämän vuoden marras- ja joulukuussa ihmisten muistoihin suuresta YK:n ilmastokokouksesta. Siellä on määrä ratkoa monimutkaisuuden helvetin hankalinta kysymystä, joka on valitettavan todennäköisesti sidoksissa tulevaisuuden muuttoliikkeisiin, sotiin, terrorismiin ja Euroopan paikkaan maailmassa.

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Kaveh Rostamkhani
Eurokriittinen oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue järjesti maahanmuuton vastaisen mielenosoituksen Berliinissä viime viikon lauantaina.
Eurokriittinen oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue järjesti maahanmuuton vastaisen mielenosoituksen Berliinissä viime viikon lauantaina.
CHRISTIAN HARTMANN
Ihmiset halasivat toisiaan terrori-iskun kohteeksi joutuneen Bataclan-konserttisalin ulkopuolella perjantain ja lauantain välisenä yönä Pariisissa.
Ihmiset halasivat toisiaan terrori-iskun kohteeksi joutuneen Bataclan-konserttisalin ulkopuolella perjantain ja lauantain välisenä yönä Pariisissa.
PASCAL ROSSIGNOL
Äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puoluejohtaja Marine Le Pen kampanjoi joulukuisten alueevalien alla Somainissa 12. marraskuuta.
Äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puoluejohtaja Marine Le Pen kampanjoi joulukuisten alueevalien alla Somainissa 12. marraskuuta.
Kartta näyttää, missä iskut tehtiin
Kartta näyttää, missä iskut tehtiin
Pariisin terrori-iskut tehtiin laajalla alueella. Kartta näyttää, missä iskut tapahtuivat. Grafiikka: Uolevi Holmberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat