Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi etsintäkuulutti ranskalaismiehen – julkaisi epäillystä Pariisin iskijästä kuvan

Ulkomaat
 
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Belgian poliisi on pidättänyt kolme Pariisin iskuista epäiltyä ihmisiä Brysselin alueella. Yksi kadulla tehty pidätys tallentui myös videolle. Kuva: RTL Belgia / Reuters.

Ranskan poliisi on etsintäkuuluttanut ranskalaismies Abdeslam Salahin Pariisin terrori-iskuista epäiltynä.

Poliisi on julkaissut epäillyn kuvan. Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Ainakin neljä kahdeksasta terroristista on nykytietojen valossa ranskalaisia.

Abdeslam Salahin lisäksi Washington Post -lehti on nimennyt Ibrahim Salahin sekä kolmannen miehen, Bilal Hadfin, iskun tekijöiksi. Lehden mukaan Ibrahim oli itsemurhapommittaja ja Salah vastasi logistiikasta, muun muassa hyökkäyksessä käytetyn auton vuokrauksesta.

Myös uutistoimisto AFP kertoi aiemmin, että iskuista epäillään kolmea veljestä. Sanomalehti Le Monden mukaan Abdeslamin ja Ibrahimin nimet löytyivät kahden Belgiaan rekisteröidyn auton vuokrasopimuksista. Autoja käytettiin Pariisin hyökkäyksissä.

Le Monden mukaan kolmas veli saattaa olla yksi seitsemästä Belgiassa pidätetystä henkilöstä.

Ranskan poliisi on lisäksi tunnistanut yhden terroristeista Ismail Omar Mostefaiksi. Itsensä räjäyttänyt mies tunnistettiin sormenjäljen perusteella. (Lue lisää täältä.)

Belgian syyttäjän mukaan kaksi ranskalaista, iskuissa kuollutta hyökkääjää asui Brysselissä.

Poliisi epäilee mahdollisesti yhdeksi hyökkääjäksi 25-vuotiasta syyrialaismiestä Ahmed Almohamedia, kertoo uutistoimisto AFP. Almohamedin passi löytyi yhden kuolleen terroristin ruumiin läheltä.

Joidenkin vahvistamattomien tietojen mukaan Ranskan poliisi on todennut, että syyrialainen passi on väärennös, joka on ostettu Turkista. Myös Yhdysvaltain viranomaiset ovat epäilleet passin aitoutta.

Lisäksi itsemurhapommittajien liivien tekijä saattaa olla vapaalla jalalla jossain Euroopan maassa.

Pariisiin iskeneet terroristit ovat Ranskan syyttäjän mukaan monikansallinen ryhmä, jolla on yhteyksiä Lähi-itään, Belgiaan ja mahdollisesti Saksaan.

Belgian poliisi on pidättänyt viikonlopun aikana yhteensä seitsemän ihmistä Pariisin terrori-iskuihin liittyen. Pidätettyjen kytköstä perjantai-illan hyökkäyksiin selvitetään.

Pidätykset ovat tapahtuneet Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä. Epäillyt jäljitettiin alueelle, kun ranskalaistutkijat löysivät Pariisista Bataclan-konserttitalon lähettyviltä harmaan, ulkomaisin rekisterikilvin varustetun VW Polo -auton. Yksi terrori-iskuista epäillyn veljeskolmikon jäsenistä on AFP:n mukaan vuokrannut kyseisen auton.

Vuokra-auton sisältä löytyi pysäköintivirhemaksu, joka oli kirjoitettu Molenbeekiin, kertoo brittilehti The Guardian. Alue tunnetaan nykyisin terroristien suosimana tukikohtana, jonne monet Syyriasta palanneet Isis-taistelijat ovat asettuneet.

Pariisissa ravintoloihin hyökänneiden terroristien käyttämä harmaa Seat-merkkinen auto löytyi sunnuntaina aamupäivällä Montreuilin esikaupungista, kertoo uutistoimisto AFP. Seatista löytyi Kalašnikov-rynnäkkökiväärejä ja sormenjälkiä.

Ranskalaistoimittaja Romain Baheux on julkaissut Seat-autosta kuvia Twitter-tilillään.

Viranomaiset epäilevät syyrialaista Ahmed Almohamedia, 25, terrori-iskuista.

Almohamedin passi löytyi jalkapallostadionin ulkopuolella itsensä räjäyttäneen hyökkääjän läheltä, kertoo brittilehti The Guardian.

Serbian sisäministeriön mukaan Almohamed oli saapunut 7. lokakuuta Serbiaan ja hakenut maasta turvapaikkaa. Serbialaislehti Blic on julkaissut Almohamedin passista kuvan. Lehden mukaan Ranskan poliisi on pyytänyt Serbian poliisilta apua Almohamedin jäljittämisessä.

Serbialaislehti Blic väittää julkaisseensa terrori-iskuista epäillyn syyrialaisen Ahmed Almohamedin passin.
Serbialaislehti Blic väittää julkaisseensa terrori-iskuista epäillyn syyrialaisen Ahmed Almohamedin passin.

Kreikkalaisviranomaisten mukaan Almohamed olisi saapunut Turkin kautta Syyriasta 3. lokakuuta Lesvos-saarelle. Passi on myöhemmin havaittu Kroatiassa ja Itävallassa ennen sen saapumista Pariisiin.

Kreikkalaislehti Protothema väittää Almohamedin matkustaneen toisen syyrialaismiehen, Mohammed Almuhamedin kanssa. Protothema on julkaissut kaksikon matkustusdokumentteja.

Kreikan poliisi vahvisti jo lauantaina AFP:n mukaan, että yksi tai kaksi Pariisin hyökkääjistä oli todennäköisesti lokakuussa rekisteröity Kreikassa turvapaikanhakijaksi.

Kreikkalaislehti Protothema väittää julkaisseensa Pariisin terrori-iskuista epäilleiden syyrialaismiesten Ahmed Almohamedin ja Mohamed Almuhamedin matkustusasiakirjoja.
Kreikkalaislehti Protothema väittää julkaisseensa Pariisin terrori-iskuista epäilleiden syyrialaismiesten Ahmed Almohamedin ja Mohamed Almuhamedin matkustusasiakirjoja.

Syyrialaismiehiä koskevia tietoja ei ole varmistettu. On epäselvää, oliko Almuhamed yksi terroristeista tai oliko passi edes aito. Amerikkalaisen CBS-kanavan mukaan Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset epäilevät väärennöstä. Almuhamedin naama ja nimi eivät viranomaisten mukaan käy yhteen, ja passin tunnistetiedot eivät vastaa syyrialaispassien tietoja.

Hyökkäyksessä konserttihalliin kuollut ranskalainen Mostefai oli poliisille ennestään tuttu. Mostefain tiedettiin olevan lähellä ääri-islamisteja, mutta hän ei ole aiemmin tullut esille terrorismitutkimuksissa.

Mostefailla oli rikosrekisteri, mutta häntä ei koskaan ollut tuomittu vankilaan. Itsensä räjäyttänyt Mostefai tunnistettiin sormenjäljen perusteella.

Uutistoimisto AFP:n mukaan yhteensä kuusi Mostefain sukulaista on pidätetty. Poliisi pidätti jo lauantaina miehen isän ja veljen sekä kävi läpi heidän asuntonsa. Myös Mostefain ystävien koteja on tutkittu.

Terroristin 34-vuotias veli oli itse ottanut yhteyttä poliisiin. Veli asuu Pariisin eteläpuolella Essonnessa. Veljeksien isän koti sijaitsee Romilly-Sur-Seinessä, noin 130 kilometriä Pariisista itään.

Äärijärjestö Isis vahvisti lauantai-iltapäivänä olleensa perjantaisten terrori-iskujen takana.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Isisin mukaan iskut tehtiin, koska Ranska on loukannut islaminuskon profeettaa ja osallistunut ilmaiskuihin Isisin valtaamilla alueilla. Ranskalle haluttiin osoittaa, että se pysyy Isisin pääkohteena niin kauan kuin maa jatkaa valitsemaansa linjaa.

Ranskan presidentti François Hollande kutsui Reutersin mukaan jo aiemmin lauantaina Pariisin iskuja äärijärjestö Isisin sotatoimiksi. Hollanden mukaan iskut on suunniteltu ja valmisteltu Ranskan ulkopuolelta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Hollande nimitti tapahtumia ”täydeksi barbarismiksi”.

Viranomaiset pidättivät viime viikolla Saksassa miehen, jonka yhteyttä iskuihin spekuloitiin lauantaina. Miehen autosta oli löydetty aseita ja räjähteitä rutiinitarkastuksessa.

Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere kertoi lauantaina alkuillasta, että linkkiä iskuihin ei ole vielä löydetty. Yhteys Ranskaan on kuitenkin tunnistettu, sillä miehen navigaattorissa oli ollut pariisilainen osoite.

Kartta näyttää, missä iskut tehtiin
Kartta näyttää, missä iskut tehtiin
Pariisin terrori-iskut tehtiin laajalla alueella. Kartta näyttää, missä iskut tapahtuivat. Grafiikka: Uolevi Holmberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat