Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastakaa Lapset neuvoo: näin käsittelet kriisiuutisia lasten kanssa

Ulkomaat
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ranskan terrori-iskuja käsitellään nyt mediassa ja niistä puhutaan paljon myös ihmisten kesken. Uutiset ja puheet voivat olla lapsille ja nuorille hämmentäviä, mutta asiasta voi kertoa pienillekin lapsille, kunhan sen tekee faktoissa pysyen ja ajan kanssa.

Pelastakaa Lapset -järjestö on julkaissut kymmenen ohjetta siihen, miten vanhempien kannattaa käsitellä terrori-iskua tai mitä tahansa muuta lapsen kohtaamaa kriisiä yhdessä lapsen kanssa.

Helsingin Sanomat julkaisee ohjeet alla.

1. Suojele mediatulvalta. Uutislähetysten ja esimerkiksi nettisivujen kuvat ja sisällöt voivat hämmentää, pelottaa ja ahdistaa lasta. Ne voivat vaivata myös aikuista.

2. Kuuntele lasta. Yritä selvittää, mitä lapsi tietää ja ymmärtää tapahtumista ennen kuin vastaat kysymyksiin. Lapset saattavat kokea stressaavaksi tilanteen, jota he eivät ymmärrä. Selvitä, mitä lapsi tietää tapahtumista. Kannusta lasta ja nuorta puhumaan ja kertomaan tunteistaan, auta lasta löytämään sanat, jos hän ei itse osaa tai pysty. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja ne täytyy käsitellä. Rauhoita ja lohduta lasta.

3. Rauhoita lasta. Muistuta, että aikuiset tekevät kaikkensa suojellakseen ja auttaakseen niitä lapsia, jotka ovat kohdanneet tragedian. Kerro lapselle, että mitä ikinä tapahtuisikaan lapselle itselleen, sinä teet kaikkesi huolehtiaksesi hänen turvallisuudestaan. Muistuta, että lapsi itse on turvassa.

4. Seuraa lapsen reaktioita ja muutoksia käyttäytymisessä. Huoltajien on tärkeä seurata lapsen reaktioita ja mahdollisia muutoksia esimerkiksi nukkumisen, syömisen tai keskittymisen suhteen. Erilaisia tunnevaihteluita ja fyysistä oirehtimista kannattaa myös seurata. Näiden pitäisi vähentyä varsin lyhyessä ajassa. Jos oirehtiminen pitkittyy tai on voimakasta, hae apua ammattilaisilta.

5. Jokainen lapsi on yksilö. Lapset reagoivat kriiseihin eri tavoin. Lapsen kehitystaso, henkilökohtaiset kokemukset, selviytymis- ja sopeutumiskeinot vaihtelevat huomattavasti. Pienemmät lapset ovat vanhempiensa varassa, mutta isommat lapset ja nuoret saavat tietoa useammasta lähteestä, kuten kavereilta ja mediasta. Muista, että lapsen iästä riippumatta, tragedia voi vaikuttaa häneen syvästi. Ole lähellä ja tue lasta.

6. Anna lapselle tavallista enemmän aikaa ja läheisyyttä. Lapset tarvitsevat läheisyyttä ja huomiota tunteakseen olevansa turvassa. Juttele, leiki ja kuuntele. Keksi jotain yhteistä kivaa tekemistä.

7. Ole malli lapsellesi. Lapsi oppii tapahtumien käsittelyä siitä, kuinka itse reagoit aikuisena. Kerro omista tunteistasi lapselle lapsen kehitystason mukaisesti. Pysy itse rauhallisena.

8. Seuraa omaa käyttäytymistäsi. Osoita herkkyyttä niitä kohtaan, joihin kriisi vaikuttaa. Näin lapsi samalla oppii, että tarvitsemme toinen toistamme auttaaksemme toisiamme.

9. Huolehdi tavallisista arjen rutiineista. Tavalliset arjen rutiinit, kuten syöminen, nukkuma-ajat, koulutehtävät ja leikit auttavat lasta pääsemään kiinni tavalliseen arkeen. Rutiinit luovat turvallisuutta ja vievät huomiota pois ikävistä tapahtumista.

10. Pohtikaa, mitä voitte yhdessä tehdä auttaaksenne hädässä olevia. Toisten auttaminen voi vahvistaa lapsen turvallisuudentunnetta ja tuoda lapselle tunteen tilanteen hallitsemisesta. Voitte miettiä yhdessä vaikkapa sitä, kuinka hädässä olevia lapsia voisi auttaa esimerkiksi kotimaassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat