Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkittävä päätös abortista USA:n korkeimpaan oikeuteen

Ulkomaat
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Abortin vastustajat osoittivat lokakuussa mieltään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen edessä Washingtonissa.
Abortin vastustajat osoittivat lokakuussa mieltään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen edessä Washingtonissa. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Washington. Yhdysvaltain korkein oikeus langettaa merkittävän päätöksen aborttioikeudesta keskellä kiihkeää presidentinvaalikampanjaa ensi kesäkuussa. Päätöksellä tulee olemaan sekä laillisia, poliittisia että terveydellisiä seurauksia.

Korkein oikeus päätti vuonna 1973, että abortti on Yhdysvalloissa laillinen. Sen jälkeen monet osavaltiot ovat asettaneet aborttiklinikoille ja -lääkäreille tiukkoja ehtoja. Aborttia haluavat naiset joutuvat matkustamaan satoja kilometrejä lähimmille klinikoille, odottamaan aborttia päiväkausia tai käymään keskusteluja päätöksestään.

Myöhään perjantaina Suomen aikaa korkein oikeus päätti ottaa käsiteltäväkseen Texasin osavaltion aborttilain vuodelta 2013. Lain mukaan kaikilla aborttiklinikoilla täytyy olla tiukat määräykset täyttävät leikkaussalit. Abortteja tekevien lääkäreiden tulee myös kuulua jonkin sairaalan henkilökuntaan.

Jos Texasin laki pannaan täytäntöön, aborttiklinikoiden määrä Texasissa laskee The New York Times -lehden mukaan yli 40:stä noin 10:een. Jäljelle jäävät klinikat keskittyvät neljään suureen kaupunkiin. Texas on yli kaksi kertaa Suomen maapinta-alaa suurempi.

Vuonna 1992 korkein oikeus linjasi, että osavaltiot eivät saa asettaa aborttioikeudelle ”kohtuuttomia rajoituksia”. Oikeus käsitteleekin nyt juuri sitä, ovatko Texasin aborttilait kohtuuttomia.

Jos korkein oikeus asettuu Texasin puolelle, kyse on vuosikymmeniin merkittävimmästä kiristyksestä aborttioikeuteen Yhdysvalloissa. Jos taas oikeus asettuu aborttiklinikoiden puolelle, myös muut osavaltiot joutuvat luopumaan rajoituksista.

Jälleen kerran todennäköistä on, että päätös on yhdestä tuomarista kiinni. Korkeimmassa oikeudessa on neljä konservatiivituomaria ja neljä liberaalia. Vaa’ankieliasemassa on yhdeksäs tuomari, Anthony Kennedy, joka vuonna 1992 äänesti aborttioikeuden puolesta. Hänen äänensä ratkaisi myös kesäkuussa sen, että homoliitoista tuli Yhdysvalloissa laillisia.

Seuraavan presidentin kaudella ainakin yksi korkeimman oikeuden tuomareista jää todennäköisesti eläkkeelle, ja uuden nimittää presidentti. Konservatiivit panevatkin toivonsa siihen, että seuraava presidentti olisi republikaani, jotta oikeuden tasapaino kääntyisi ainakin heidän edukseen.

2000-luvulla amerikkalaisista on tullut monissa moraalikysymyksissä vapaamielisempiä: huumeisiin ja homoliittoihin suhtaudutaan hyväksyvämmin kuin ennen. Nuoret ovat vähemmän uskonnollisia kuin heidän vanhempansa.

Suhtautuminen aborttiin on sen sijaan pysynyt melko vakiona 1970-luvulta alkaen. Gallupin mukaan noin 50 prosenttia amerikkalaisista kannattaa aborttioikeutta joissain tapauksessa ja noin 30 prosenttia kaikissa tapauksissa. Noin 20 prosenttia on sitä mieltä, ettei aborttia pitäisi sallia koskaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat