Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin terrori-isku saattaa kieliä Isisin heikentymisestä

Ulkomaat
 
Ari Jalal / REUTERS
Länsimaat ovat iskeneet rajusti Isisin kimppuun Syyriassa. Kuvassa Yhdysvaltalaisten johdolla tehty ilmaisku Sinjarin kaupunkiin tällä viikolla.
Länsimaat ovat iskeneet rajusti Isisin kimppuun Syyriassa. Kuvassa Yhdysvaltalaisten johdolla tehty ilmaisku Sinjarin kaupunkiin tällä viikolla. Kuva: Ari Jalal / REUTERS

Pariisin kammottavissa terrori-iskuissa on nurinkurista se, että ne saattavat itse asiassa olla merkki jihadistijärjestö Isisin heikentymisestä.

On tietysti totta, että vähintään kahdeksan terroristin lähes yhtä aikaa useaan kohteeseen tekemä iskujen sarja on vaatinut pitkää valmistelua, ja tämä itsessään kertoo Isisin terrorisolujen tappavasta toimintakyvystä.

Sekin on totta, että Pariisin iskut ovat kaikkien aikojen pahin Isisin toteuttama terrori-isku Euroopan kamaralla.

Mutta jos tarkastellaan iskujen toteuttamisen ajankohtaa, huomio kiinnittyy Isisin alamäkeen toisaalla. Pariisin terrori-iskut tehtiin hetkenä, jolloin Isis on ajautunut tappioiden kierteeseen kotikentällään Irakissa ja Syyriassa.

Saman päivän aamuna, kun Isis iski Pariisissa, Irakin kurdijoukot savustivat äärijärjestön ulos strategisesti tärkeästä Sinjarin kaupungista Pohjois-Irakissa.

Sinjarin valtaus katkaisi Isisiltä tärkeän huoltoreitin järjestön keskuskaupunkien Mosulin ja Raqqan välillä. Sinjarin valtausta on jopa pidetty lähtölaskentana miljoonakaupunki Mosulin valtaukselle, minkä toteutuminen olisi Isisille valtava takaisku.

Päivää ennen Pariisin iskuja Yhdysvaltain ja Britannian lennokit todennäköisesti tappoivat ”Jihad-Johnina” tunnetun Mohammed Emwazin Syyrian Raqqassa. Britannian kansalainen Emwazi oli Isisin propagandisti, joka esiintyi usealla järjestön julkaisemalla mestausvideolla.

Itse asiassa Isisiä on kyetty jo pidemmän aikaa heikentämään Irakissa, missä sen tulevaisuus näyttää synkeältä.

Alamäen kiihtyessä Isis on lisännyt terrori-iskuja ydinalueensa ulkopuolella. Esimerkiksi torstaina Libanonin Beirutissa (44 kuollutta kahdessa itsemurhaiskussa) ja perjantaina ennen Pariisin iskua Bagdadissa (18 kuollutta itsemurhaiskussa shiiamuslimien hautajaisiin).

Tekemällä näyttävän iskun maailman suosituimmassa turistikaupungissa Pariisissa Isis pyrkii ohjaamaan maailman huomion muualle kirvelevästä tappiokierteestään.

Itse asiassa Isis on toteuttanut samaa kaavaa aiemmin Irakin sisällä. Aina kun äärijärjestö on hävinnyt taistelun tai menettänyt alueita, seuraavana päivänä Bagdadissa on räjähtänyt.

Nyt uutta on vain se, että Pariisin iskuilla Isis on osoittanut kykenevänsä toteuttamaan suuren luokan terrori-iskun myös toiminta-alueensa ytimen ulkopuolella.

Samaan aikaan kun Isisin tappiokierre Syyriassa ja Irakissa todennäköisesti jatkuu, Pariisin iskujen kaltaisia terroritempauksia voi pahimmassa tapauksessa olla odotettavissa lisää Euroopassa ja muualla, minne Isisin lonkerot yltävät.

Olennainen kysymys on se, tehtiinkö iskut Isisin johdon käskystä vai oliko kyseessä Pariisissa toimivan nukkuvan solun itsenäinen operaatio. Annettiinko käsky ulkoa, vai olivatko tekijät vain saaneet ”innoituksen” Isisin propagandasta?

Moni on ollut syksyn kuluessa huolissaan mahdollisuudesta, että Isis lähettäisi terroristeja Irakista ja Syyriasta saapuvien pakolaisvirtojen joukossa Eurooppaan.

Huoli on ymmärrettävä, mutta kuinka aiheellinen se on?

Jokainen tapaamani Isis-järjestöä tutkiva asiantuntija on pitänyt epätodennäköisenä ajatusta, että Isis lähettäisi taistelijoita Eurooppaan pakolaisten mukana. Tälle on ainakin kaksi järkevää perustelua.

Isisin tärkein tavoite on alusta asti ollut ”islamilaisen valtion” perustaminen sekä sen vahvistaminen ja laajentaminen Irakissa ja Syyriassa. Järjestö on pyrkinyt vuosien ajan houkuttelemaan muslimeja kaikkialta maailmasta muuttamaan ”kalifaattiinsa” ja osallistumaan siellä taisteluihin ”vääräuskoisia” vastaan.

Vaikka pakolaisvirran hyödyntäminen on mahdollista, olisi Isisin strategisten tavoitteiden vastaista lähettää taistelijoita ulos Syyriasta ja Irakista – varsinkin juuri tällä hetkellä, kun Isis-valtion perustukset ovat murenemassa ja asemiehiä tarvitaan kipeästi eturintamilla.

Toinen perustelu on se, ettei Isisin välttämättä tarvitse lähettää terroristeja Eurooppaan, sillä Isisin kannattajia on Euroopassa jo ennestään.

Pariisin iskut ovatkin ennen kaikkea muistutus siitä, että väkivaltaa lietsova ja sitä viattomia vastaan käyttävä sunnalainen salafi-jihadismi on jo saanut jalansijan Euroopassa.

Isis-taistelijat kehottavat iskemään Ranskaan
Isis-taistelijat kehottavat iskemään Ranskaan
Äärijärjestö Isis julkaisi lauantaina päiväämättömän videon, jossa kehotetaan muslimeita tekemään iskuja Ranskaan, mikäli taistelijat eivät ole päässeet Syyriaan sotimaan. Kuva: Reuters.
Näin tapahtumat etenivät Pariisissa
Näin tapahtumat etenivät Pariisissa
Pariisin perjantai-illan iskuissa menehtyi liki 130 ihmistä. Videolla kerrotaan, mitä Pariisissa tapahtui. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS, editoija Arttu Luhtala HS.
"Haluaisin Pariisiin halaamaan" - Tältä tuntuu matka loukattuun kaupunkiin
"Haluaisin Pariisiin halaamaan" - Tältä tuntuu matka loukattuun kaupunkiin
Päivälento Helsingistä Pariisiin oli terrori-iskun jälkeisenä päivänä erilainen kuin koskaan ennen. Ihmisiä painoi huoli omaisista, jatkoyhteyksistä ja siitä, ettei pelko saisi valtaa. Toimittaja Kaisa Hakkarainen HS, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat