Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten tulo Venäjältä Norjaan kiihtyy yhä – raja ylitetään polkupyörillä pakkasessa

Ulkomaat
 
Toiviomatkat Venäjältä Norjaan kiihtyvät
Toiviomatkat Venäjältä Norjaan kiihtyvät
Norjan Kirkkoniemeen tulee yhä enemmän turvapaikanhakijoita, ja entistä useampi tulija on asunut Venäjällä jo pitkään.

Nikel/Kirkkoniemi

Pimeä laskeutuu aikaisin venäläisen Nikelin kaupungin ylle pakkaslumen peittämällä tundralla lähellä Norjan rajaa. Alun perin tämä kaivoskaupunki oli Kolosjoki Suomen Petsamossa.

Ränsistyneen kerrostalon kolmannessa kerroksessa Nikelin laidalla on hotelli Pohjoinen hohde. Sen käytävälle on majoittunut joukko afgaaneja matkakasseineen.

”Olen ollut Venäjällä nyt puolitoista vuotta ilman henkilötodistusta”, kertoo Volgogradista Murmanskin kautta Nikeliin tullut Zaki Ahmed Sarif, 29, keikuttaessaan kymmenkuista esikoispoikaa Ibrahamia sylissään.

”Minulla on kaksi kielteistä oleskelulupapäätöstä”, kertoo Volgogradissa nelisen vuotta työskennellyt Sarif. ”Päätimme lähteä Norjaan, koska Afganistanissakaan ei voi elää.”

Sarif kertoo tulleensa Volgogradiin veljensä perässä, ja koko suku on häipynyt Kabulista teilleen. ”Veli lähti kaksi vuotta sitten Ukrainaan, eikä hänestä ole sittemmin kuulunut.”

Sarif edustaa tyypillistä turvapaikanhakijaa tai maahanmuuttajaa, joka pyrkii Venäjältä Norjaan maiden ainoan yhteisen raja-aseman kautta.

Syyskuun alkuun mennessä tällaisia ihmisiä oli saapunut Storskogin raja-asemalle Kirkkoniemen tuntumaan 150. Lauantaina puolen päivän aikaan määrä oli 4 600. Yhä useammat ovat Afganistanin tai Pakistanin kansalaisia, jotka ovat asuneet jo pitkään Venäjällä.

”Meille on tullut 21 kansalaisuuden edustajia”, kertoo Itä-Finnmarkin poliisipäällikkö Ellen Katrina Hetta poliisiasemalla Kirkkoniemellä, Norjan puolella. ”Alussa syyrialaisia oli paljon, mutta enää ei juuri lainkaan. Monet tulijoista ovat asuneet Venäjällä todella pitkään.”

Norjalla on Venäjän kanssa samanlainen sopimus kuin Suomellakin: molemmat osapuolet ovat luvanneet tarkastaa, että maasta lähtijöillä on oikeus saapua naapurimaahan.

Suomessa tämä sopimus menetti merkityksensä lyhyeksi ajaksi juuri ennen Neuvostoliiton romahdusta, jolloin suurehkoja somali- ja kurdiryhmiä tuli Suomeen itärajan kautta.

Poliisipäällikkö Hetan mukaan on ilmeistä, että meneillään oleva muutto Venäjältä Norjaan pohjoisrajan kautta on organisoitua ja sillä ansaitaan rahaa.

”Minulla ei ole tietoa siitä, että Venäjän hallitus olisi sekaantunut asiaan, mutta ei paikallisesta mafiastakaan voi puhua, jos ihmisiä tulee ympäri Venäjää.”

Todella. Perjantaina Venäjän tarkastuspisteessä 17 kilometrin päässä rajalta odotteli Pietarissa vuoden opiskellut ja työskennellyt srilankalainen mies. Hän oli kuullut afganistanilaiselta rakennusmieskaveriltaan, että Norjaan voi yrittää pohjoisesta. Molemmilla on palkkasaatavia puolen vuoden ajalta.

Pohjoisen hohteen vanhin Norjaan pyrkijä oli 65-vuotias kabulilainen lääketeknikko, joka on asunut Pietarissa 30 vuotta.

Pakolaisten tie Murmanskista Kirkkoniemelle on ollut työläs. Aluksi taksikuskit veivät rajalle, mutta tämä loppui alkuunsa: Norja piti heitä ihmissalakuljettajina.

Käyttöön otettiin polkupyörät, sillä Venäjä edellyttää rajanylityksen tapahtuvan ajoneuvolla. Taksit toivat pyörät ja pakolaiset ulommalle tarkastuspisteelle, jonka jälkeen oli edessä 17 kilometrin pyörämatka. Käytettyjen pyörien hinnat Murmanskissa kohosivat 8 000 ruplaan eli noin 130 euroon.

Perjantaina 16 asteen pakkanen ja lumi saivat venäläiset muuttamaan sääntöjä. Nyt maahanmuuttajat tulevat Venäjän varsinaiselle raja-asemalle pyörä auton kyydissä, ja polkupyörää talutetaan vain viimeiset sata metriä.

Hylätyt pyörät kootaan kontteihin ja pannaan kierrätykseen Norjan raja-asemalla, sillä tähän mennessä yhdessäkään ei ole ollut etujarrua, jota Norjan tieliikennelaki edellyttää.

Taksikyytiäkään ei välttämättä tarvita, sillä venäläiset ovat ryhtyneet järjestämään suoria bussikuljetuksia rajalle Murmanskista. Tämän myötä myös kansanpaljous Nikelin hotellintapaisessa on merkittävästi vähentynyt.

Norjan puolella tulijat kuljetetaan henkilötietojen kirjaamisen jälkeen pakolaiskeskukseen Kirkkoniemen lentokentän kupeeseen.

Parakeissa majaili lauantaina 500 ihmistä. Yleensä tulijat siirretään pakolaiskeskuksiin eri puolille Norjaa kahden vuorokauden kuluttua.

Meno keskuksessa on Skandinaviaa parhaimmillaan: ruokaa, vaatteet desinfioitaviksi ja kaikille samanlaiset tummansiniset, lämpimät toppavaatteet.

”Yritämme antaa hyvän ensivaikutelman”, keskuksen ruijansuomalainen päällikkö Henry Osima (Uusimaa) sanoo. ”Näyttää, että Norja merkitsee ihmisyyttä.”

Sormenjälkien ottamisen jälkeen tulijoille lyödään kouraan turvapaikanhakijan henkilökortti. Kaikki tosin eivät älyä aluksi edes hakea turvapaikkaa.

”Näitä ihmisiä on huijattu”, poliisipäällikkö Hetta toteaa lyhyesti. Hänen mukaansa monella on edessä pikakäännytys.

Venäläisten lehtitietojen mukaan pakolaiset ovat joutuneet maksamaan 500–600 dollarin lahjukset pääsystä Norjan rajalle. Toiset kiistävät tämän, toiset eivät.

”Totta kai on maksettava!” palestiinalainen Tarik tuhahtaa pakolaiskeskuksessa. Hän saapui Norjaan perjantaina vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa 13 hengen ryhmässä libanonilaiselta pakolaisleiriltä, jolla kaikki perheenjäsenet ovat syntyneet. Monet vuosikymmeniä sitten syntyneet Lähi-idän pakolaisleirit ovat muuttuneet lähes tavallisiksi kyliksi ja kaupungeiksi.

”Itse käytin matkaan 6 000 dollaria”, Dubaissa aiemmin henkilöstöpäällikkönä toiminut Tarik sanoo. ”Sain potkut kaksi vuotta sitten, koska palestiinalaiset merkitsevät Dubaille turvallisuusriskiä. Olen miettinyt lähtöä siitä asti. Kreikan tai Turkin kautta tuleminen olisi merkinnyt merimatkaa. Pelkäsin sen riskejä. Siksi tulin Venäjän kautta.”

”Kaikkihan siellä [Libanossa] puhuvat lähtemisestä. Me myimme automme, jotkut ovat myyneet talonsa rahoittaakseen matkan”, Tarik kertoo. ”Palestiinalaisilla ei ole siellä kansalaisuutta, ei mitään oikeuksia, ei missään sitten vuoden 1974. Palestiinalaisella ei ole elämisen mahdollisuutta muualla kuin Euroopassa, Yhdysvalloissa tai Kanadassa.”

Denis Sinjakov
Palestiinalainen Rashai (3. oik.) ja hänen vauvansa Huda saapuivat Norjaan Venäjältä. Ensimmäinen majapaikka uudessa maassa on Kirkkoniemen lentokentän kupeessa sijaitseva parakkikylä.
Palestiinalainen Rashai (3. oik.) ja hänen vauvansa Huda saapuivat Norjaan Venäjältä. Ensimmäinen majapaikka uudessa maassa on Kirkkoniemen lentokentän kupeessa sijaitseva parakkikylä.
Denis Sinjakov
Turvapaikanhakijat ylittävät Venäjän ja Norjan rajan polkupyörillä, koska Venäjän laki vaatii käyttämään kulkuneuvoa. Pyörät on pakko hylätä kierrätyskonttiin, koska niissä ei ole Norjan vaatimaa etujarrua.
Turvapaikanhakijat ylittävät Venäjän ja Norjan rajan polkupyörillä, koska Venäjän laki vaatii käyttämään kulkuneuvoa. Pyörät on pakko hylätä kierrätyskonttiin, koska niissä ei ole Norjan vaatimaa etujarrua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat