Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhe ydinaseista on löystynyt

Jussi Niemeläinen HS

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tiistaina, että Venäjä on ottamassa käyttöön hyökkäysaseita, joilla se saa tarvittaessa tuhottua Yhdysvaltain Eurooppaan suunnitteleman ohjuspuolustusjärjestelmän eli ohjuskilven.

Putin ei tarkentanut, millaisista asejärjestelmistä on kyse. Venäjän televisio kuitenkin näytti tilaisuudesta – Kremlin mukaan vahingossa – kenraalien papereissa ollutta kuvaa ydintorpedosta, joka olisi käytännössä niin sanottu likainen pommi.

Selvyyttä saadaan ehkä joulukuussa, kun Putinin on määrä pitää vuosittainen puheensa. Kommersantin mukaan sen pääteemana on turvallisuus.

Kiista on vanha. Sotilasliitto Nato on pohtinut ääneen ohjuspuolustusjärjestelmän rakentamista Eurooppaan ainakin vuodesta 2002. Hanketta on perusteltu Iranin ja Pohjois-Korean uhalla.

Venäjän mukaan Eurooppaan tuleva ohjuskilpi on suunnattu sitä vastaan. Ohjuskilpi uhkaa Venäjän mukaan maan ydinasepelotetta, koska järjestelmällä voitaisiin venäläisten mukaan tuhota venäläisohjuksia. Siksi kilpi Venäjän mukaan horjuttaa pelotetasapainoa.

Tähän Putin viittasi tiistainakin. Hän sanoi Venäjän kertoneen jo useasti, että maa ryhtyy ”tarvittaviin toimenpiteisiin vahvistaakseen strategisten ydinaseidensa potentiaalia” Naton kilven vuoksi. Uusia kilven läpäiseviä asejärjestelmiä on kehitetty ja testattu kolme vuotta, Putin sanoi. Oma ohjuspuolustusjärjestelmäkin on suunnitteilla.

Tämä on uusi normaali. Suurvaltojen aseriisunnasta ei enää juuri puhuta. Ennemminkin ollaan kilpavarustelun kynnyksellä.

Ainoana valopilkkuna on pidetty Venäjän ja Yhdysvaltain vuonna 2010 solmimaa uutta Start-sopimusta, mutta sekin on umpeutumassa lähivuosina. Se rajoittaa strategisten ydinaseiden, laukaisualustojen ja ydinkärkien määrää.

”Minkäänlaisia neuvotteluja minkäänlaisesta uudesta sopimuksesta ei ole suunnitteilla eikä edes näköpiirissä”, sanoo strategian professori Pekka Sivonen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Maailman yhdeksällä ydinasevaltiolla on yhteensä vajaat 16 000 ydinasetta, joista 90 prosenttia Yhdysvalloilla ja Venäjällä. Kokonaismäärä on laskussa, mutta sekä Yhdysvallat että Venäjä uudistavat aseistustaan.

”Viime vuosina Venäjä on toistuvasti muistuttanut, että se on ydinasevalta. Se nostaa sen erilaisissa tilanteissa selvästi esiin”, Sivonen sanoo.

”Puheet ovat kuitenkin olleet yleisellä tasolla. Pidän niitä pikemminkin ilmentymänä lisääntyneestä poliittisesta jännityksestä kuin doktriinin muutoksena”, hän sanoo.

Venäjälle ydinaseilla on sisäpoliittista merkitystä, mutta myös merkitys ”suurena tasapainottajana”, hän sanoo. Yhdysvallat on tavanomaisessa sotilaallisessa voimassa niin ylivoimainen.

Venäjän ja lännen välit kiristyivät entisestään viime vuonna, kun Venäjä valtasi Krimin ja Itä-Ukrainan sota alkoi. Ensimmäistä kertaa sitten 1980-luvun monissa piireissä alettiin puhua ihan tosissaan Yhdysvaltain ja Venäjän sotilaallisesta konfliktista.

Epäluulo on kuitenkin vanhempaa perua.

Yhdysvallat ilmoitti vuonna 2001 vetäytyvänsä ABM-sopimuksesta, jolla oli kielletty ohjuspuolustusjärjestelmät yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Vuonna 1972 solmitun sopimuksen taustalla oli ajatus, että ohjuspuolustusjärjestelmän rakentaminen johtaisi pelotteiden epätasapainoon ja siksi kilpavarusteluun.

Sopimuksesta irtaantuminen oli tietenkin edellytys ohjuskilvelle. Samalla se ilmeisesti oli Venäjän johdolle paljon suurempi psykologinen murroskohta kuin kukaan silloin ymmärsi.

Tilanne on pahentunut sen jälkeen tasaisesti. Yhdysvallat epäilee, ettei Venäjä noudata keskimatkan ohjuksia rajoittavaa INF-sopimusta vuodelta 1987. Se ei myöskään usko Venäjän puheita siitä, että maan taktiset ydinaseet ovat keskusvarastoissa eivätkä operatiivisia. Yhdysvallat on myös huolissaan uusista kaksoiskäyttöjärjestelmistä.

Venäjää näyttää ärsyttävän ohjuspuolustusjärjestelmässä toinenkin asia. Se pitää hanketta Yhdysvaltojen tekosyynä tuoda yleisemminkin joukkoja Venäjän rajan tuntumaan, erityisesti Puolaan.

Yhdysvalloissa puheet ovat koventuneet, mutta Venäjällä muutos on isompi. Siellä on nyt rikottu Kuuban vuoden 1962 ohjuskriisistä voimassa ollut sääntö, ettei ydinaseista puhuta löysästi. Venäjän edustajat puhuvat ydinaseiden käyttämisestä niin huolettomasti, että kyse ei voi olla vahingosta.

Se ei välttämättä tarkoita vielä sotilaallista uhkaa, sillä Venäjän doktriini ei ole muuttunut. Ydinaseet ovat myös käytännössä käyttökelvottomia. Niillä on lähinnä symboli- ja pelotearvoa, mihin Venäjän ”vahingossa” esitetty kuva ”likaiseen pommiin” kykenevästä torpedosta liittyy. Kovat puheet onkin ehkä tarkoitettu länsieurooppalaiselle suurelle yleisölle, jonka mielipidettä pasifistisemmaksi muuttamalla voidaan vaikuttaa Natoon. Samalla ne ovat vaatimus Yhdysvalloille ottaa Venäjä vakavasti.

”Kansainvälisessä politiikassa, erityisesti ydinaseiden kohdalla, sanat ovat kuitenkin tekoja”, muistutti Moskovan Carnegia-keskuksen tutkija Aleksei Arbatov jo aiemmin tänä vuonna.

Arbatov oli huolissaan siitä, ettei nykyisillä johtajasukupolvilla ole enää kylmän sodan aikana kertynyttä kokemusta toimia vaarallisissa kriiseissä, joihin liittyy ydinsodan uhka. Kireässä tilanteessa pieni virhe voi ajaa tilanteen hallitsemattomaksi.

”Nykyiset strategit ja teoreetikot keksivät ’uusia ja omaperäisiä’ ideoita, eivätkä ymmärrä, että näistä ideoista on keskusteltu vuosikymmeniä ja ne on torjuttu typeryyteensä ja vaarallisuutensa vuoksi”, hän tykitti. Arbatov sanoi tilanteen voivan olla jopa pahempi kuin kylmän sodan aikana.

Tutkija Adam Mount puolestaan totesi ydinaseriisuntaa tukevassa Bulletin of the Atomic Scientists -lehdessä, että ydinaseriisunta ymmärretään nykyisin väärin: ”Aseriisunta ei ole palkinto maailman muuttamisesta turvallisemmaksi, vaan se on keino tehdä maailmasta turvallisempi.”

Sivonen ei ole yhtä huolissaan kuin Arbatov. Hän huomauttaa, että Yhdysvallat ja Venäjä näyttävät noudattavan uutta Start-sopimusta.

”Kylmän sodan aikana tilanne oli ehdottomasti vaarallisempi kuin nyt. Ydinvarustelu jatkui ja jatkui. Kylmän sodan lopussa Neuvostoliitolla oli 30 000 ydinasetta ja Yhdysvalloillakin pitkälti yli 20 000”, hän sanoo.

Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri sen sijaan tunnistaa Arbatovin huolen.

”Usein suursodan jälkeen on yhden tai kahden sukupolven välivaihe, mikä näyttää pätevän myös kylmään sotaan. Ne joilla ei ole kokemusta kylmästä sodasta, ovat ilmeisesti halukkaampia aloittamaan varustelukierteen”, hän sanoo.

”Meidän kannaltamme asiassa on se ikävä puoli, että varustelukierre on tulossa Itämeren alueelle, koska suunnitellun ohjuspuolustusjärjestelmän osia on tulossa Itämeren eteläosaan”, hän sanoo.

”Venäjä reagoi siihen”, hän sanoo.

”Meidän pitäisi olla taas aktiivisia ainakin siinä, ettei kilpavarustelu tulisi meidän lähialueillemme.”

Pekka Visurin titteli korjattu Maanpuolustuskorkeakoulun dosentista valtiotieteen tohtoriksi 15. marraskuuta kello 8.15. Samalla lisätty häneltä sitaatti ”Venäjä reagoi siihen”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat