Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huoli painaa koko EU:ta

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Belgian pääkaupungissa Brysselissä on kaupunginosa nimeltään Molenbeek, jonne poliisit eivät lähde selvittelemään pyörävarkauksia eivätkä kantabelgialaiset kahville. Molenbeek tunnetaan islamistiradikaalien pesänä, jossa Belgian epäonnistuminen muslimivähemmistönsä kotouttamisessa näyttää ikävimmät kasvonsa.

Lauantaina poliisit tekivät Molenbeekissa ratsioita, jotka liittyivät Pariisin iskujen epäiltyihin tekijöihin. Useita ihmisiä pidätettiin.

Belgia ei ole nostanut uhkatasoaan Pariisin iskujen takia, mutta huoli on vahvasti läsnä. Belgia kiristi valvontaa juna-asemilla ja Brysselin kansainvälisellä lentokentällä. Viikonlopun suuria yleisötapahtumia ei peruttu, mutta viranomaiset kehottivat ihmisiä valppauteen ja pyysivät heitä jättämään reput kotiin.

Kotoperäisen terrorismin pelko on Belgiassa tuttu tunne. Belgiasta on lähtenyt EU-maista suhteessa eniten taistelijoita Isisin riveihin Syyriaan ja Irakiin – arviolta jopa 500 nuorta miestä ja naista. Viranomaisilla on vaikeuksia pitää kirjaa palaajista. Brysselin lukuisat EU-instituutiot ja muut kansainvälisten järjestöjen toimistot puolestaan tarjoavat houkuttelevan kohteen potentiaaliselle terrorijuonen punojalle.

Esimerkkejä riittää lähiajoilta. Viime vuoden toukokuussa algerialaistaustainen, Syyriassa taistellut Ranskan kansalainen ampui Brysselin juutalaisessa museossa neljä ihmistä. Viime tammikuussa Brysselissä nostettiin uhkatasoa ja marssitettiin sotilaat kaduille sen jälkeen, kun poliisi vesitti terroristien iskusuunnitelmat suurratsioilla ja ampui kaksi terroristiepäiltyä. Viimeksi elokuussa neljä ihmistä haavoittui, kun islamistiradikaaliksi epäilty asemies taltutettiin Amsterdamista Pariisiin matkalla olleessa junassa. Mies oli noussut junaan Brysselistä.

Sama huoli Euroopan omien rajojen sisällä kuplivasta uhasta painaa koko unionia. Huoli on ollut tiedossa jo pitkään, ja Euroopan johtajat ovat toistuvasti luvanneet ryhtyä toimiin uhan selättämiseksi.

Hyvin vähän tähän mennessä on saatu aikaiseksi, koska aihe on jäänyt muiden EU:ta painavien kriisien jalkoihin. Esimerkiksi pitkään valmisteilla ollut lakiesitys lentomatkustajatietojen keräämisestä ja jakamisesta viranomaisille on edelleen jumissa EU-parlamentissa.

Osa jäsenmaista on ryhtynyt takavarikoimaan passeja kansalaisiltaan, joiden epäillään suunnittelevan lähtöä Syyriaan. Tämä ei kuitenkaan ole yleiseurooppalainen käytäntö. Myöskään tietojenvaihto terroristiepäillyistä ei vielä ole tarpeeksi laajaa.

Edistysaskeleita on onnistuttu sentään ottamaan radikalisoitumisen kitkemisessä sosiaalisessa mediassa. EU-maat ovat myös kiristämässä tarkastuksia Schengen-alueen ulkorajoilla siten, että myös EU-kansalaisia ryhdytään noukkimaan virrasta useammin. Lisäksi aselakien kiristämisestä odotellaan uutta esitystä.

Perjantain isku Pariisissa on järkyttävyydessään ja verisyydessään sitä luokkaa, että se tulee väkisin nostamaan terrorismin yhdeksi EU:n tärkeimmistä ratkottavista ongelmista. Eikä vähiten siksi, että terrorismintorjunta liittyy likeisesti pakolaiskriisiin.

Näin verinen isku Euroopan sydämeen ei voi olla muuttamatta eurooppalaista ilmapiiriä ja keskustelua. Se antaa polttoainetta maahanmuuttoa vastustaville populisteille, kuten Ranskan Kansallista rintamaa johtavalle Marine Le Penille ja itäisen Keski-Euroopan rasistisia letkauksia kylväville johtajille.

Jo lauantaina saatiin ensimmäinen maistiainen siitä, miten tapahtumat tulevat repimään EU:ta entistä enemmän hajalle ja vaikeuttavat neuvotteluita pakolaiskriisin hoidosta. Puolan tuleva EU-ministeri riensi sanomaan, ettei Puola voi ottaa EU:n sille jyvittämiä turvapaikanhakijoita Italiasta ja Kreikasta ilman turvallisuustakeita. Epäselväksi jäi, mitä nämä turvallisuustakeet olisivat – niin Puolan kuin koko Euroopan osalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat