Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa järkyttyi syvästi

Ulkomaat
 

Brandenburgin portti loisti Berliinin lauantain pimetessä Ranskan trikolorin väreissä sinisenä, valkoisena ja punaisena.

Saksa teki kaikkensa osoittaakseen tukeaan Euroopan toiselle suurelle maalle, läheisimmälle liittolaiselleen, joka joutui jo toisen kerran tänä vuonna verisen terrori-iskun kohteeksi.

”Isku vapautta vastaan ei osunut vain Pariisiin, se osui meihin kaikkiin”, aloitti Saksan syvästi järkyttynyt liittokansleri Angela Merkel surunvalittelunsa ranskalaisille.

Liittokansleri oli syvästi järkyttynyt. Isisin tekemäkseen ilmoittama isku on osunut Euroopan ytimeen, vapauden kaupunkiin Pariisiin – ja Saksan tärkeimpään liittolaiseen. Se on osunut pariisilaisten, berliiniläisten ja helsinkiläisten vapauteen viettää työviikon jälkeen iltaa jalkapallostadionilla tai konsertissa yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Se on ollut isku turvallisuuden tunteeseen, joka syntyy, kun tietää voivansa viettää illan kaupungilla ystävien seurassa. Yksi ensimmäisistä asioista, joka muuttuu yhteiskunnan rauhan horjuessa, on se mitä kaupungeissa tehdään pimeän tullen. Lähdetäänkö ulos vai jäädäänkö kotiin.

Berliinin kortteleissa iskujen jälkeisen lauantain vilinä näytti vihannestoreilla ja kahviloissa tavalliselta. Kaupungilla tavatessaan berliiniläiset pohtivat kuitenkin sitä, mitkä tulevina viikkoina ja kuukausina muuttuvat. Keskusteluissa kävi niin huoli eurooppalaisista arvoista kuin arvelut matkustamisen muuttumisesta. Varmuus siitä oli vahva, että 13. marraskuuta 2015 tulee jättämään jäljen eurooppalaisuuteen.

Saksassa ei ole tapahtunut laajoja terrori-iskuja. Ranskassa on vain kymmenen kuukautta satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tehdystä verisestä iskusta.

”Meillä on ollut erittäin paljon onnea, mutta siihen ei voi luottaa”, sanoi korkea-arvoinen turvallisuusviranomainen Die Welt -lehdelle. Iskun mahdollisuuden Saksassa arvioidaan kuukaudesta toiseen olevan epäkonkreettinen, mutta jatkuva. Turvallisuusviranomaiset ovat huolissaan siitä, että radikalisoituminen käy nopeasti.

Keskusrikospoliisin mukaan Saksassa on 420 vaarallisena pidettävää islamistia. Luku on noussut syksyn aikana, sillä elokuussa poliisi puhui 280 vaaralliseksi arvioimastaan islamistista.

Ranska ja Saksa ovat tehneet erilaista politiikkaa esimerkiksi Irakin ja Syyrian suhteen. Ranska aloitti Irakissa Isisin vastaiset pommitukset Irakissa viime vuonna. Syyskuun lopussa Ranska ilmoitti aloittaneensa Isisin vastaiset ilma-iskut myös Syyriassa sijaitseviin kohteisiin. Saksa taas kouluttaa Isisin vastaisia taistelijoita ja toimittaa heille aseita.

Saksa on Euroopan mahtivaltio ja Ranska sen tärkein ystävä Euroopan unionissa. Kaikki suuret päätökset EU:ssa edellyttävät näiden kahden yhteispeliä. Nyt ne tarvitsevat entistä enemmän toisiaan. Lauantaina Merkel lupasi ranskalaisille, että Saksa kamppailee heidän kanssaan iskun tekijöitä vastaan. Mutta Euroopan suuret eivät siitä selviä ilman Venäjää ja Yhdysvaltoja.

Lauantaina Wienissä EU-ulkoministerit istuivat Syyrian-sodan rauhoittamiseksi kokouspöytään USA:n ja Venäjän ministereiden kanssa. Askeleet Syyrian rauhanprosessin suuntaan olivat hyvin hitaita. Pariisin iskun jälkeen kaikkia paikallaolijoita yhdisti vahva päättäväisyys terrorin vastaisen taistelun koventamiseksi.

Saksassa liittokansleri Angela Merkel joutuu myös vastaamaan kysymyksiin siitä, mitä Pariisin isku tarkoittaa Saksan pakolaispolitiikalle ja hänen tukemalleen tervetulokulttuurille.

Merkelin täytyy ottaa siihen kantaa, vaikka Pariisissa hyökänneen Isisin terrori on monen Lähi-idästä tulevan pakenemissyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat