Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisin valmius nousi koko Suomessa

Ulkomaat
 
Helsingissä järjestettiin mielenilmaus terrorismia vastaan
Helsingissä järjestettiin mielenilmaus terrorismia vastaan
Helsingissä järjestettiin lauantai-iltana mielenilmaus terrorismia vastaan. Mielenilmauksen aikana tehtiin Pariisin tapahtumien symboliksi noussut rauhanmerkki kynttilöistä. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.
Fakta

Liikkumista Pariisissa on syytä välttää

 Suomen ja Ranskan viranomaiset kehottavat välttämään liikkumista Suur-Pariisin alueella ja pysymään sisällä.

 Suomen ulkoministeriö jättää jokaisen harkintaan sen, matkustaako Pariisiin tai muualle Ranskaan.

 Nähtävyydet, kuten Eiffel-torni ja Pariisin Disneyland, olivat lauantaina kiinni.

Poliisi ja muut viranomaiset nostivat lauantaina poikkeuksellisesti valmiuttaan koko Suomen alueella, vaikka arviot kansalaisten turvallisuustilanteesta pysyivät ennallaan.

Suojelupoliisi ehti tosin nostaa terrori-iskun uhka-arviota Suomessa hyvin matalalta tasolta matalalle tasolle jo viime viikolla, mutta Pariisin perjantainen isku ei kohottanut sitä entisestään.

Myös Poliisihallitus kertoi lauantaina, että kansalaisten turvallisuustilanne on Suomessa ennallaan. Valmiustilan nostamisen ei siis pitäisi tuntua suomalaisten arjessa mitenkään.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisin valmiustila nousi koko Suomessa viimeksi helmikuussa, Kööpenhaminan terrori-iskun jälkeen. Sitä ennen näin tapahtui Pariisin tammikuisen terrori-iskun jälkeen.

Kaikki tämänvuotiset valmiustilan nostot Suomessa liittyvät siis terrori-iskuihin ulkomailla.

Valmiustilan noston operatiiviset yksityiskohdat ovat salaisia, mutta Kolehmainen paljasti lauantaina yhden sellaisen.

”Olemme korostaneet jo alkuvuonna, että siviilipukuisten poliisien pitää ottaa aina virka-ase mukaan työkentälle. Näin he voivat puuttua mahdollisiin tilanteisiin heti.”

Poliisin valmiustilan nosto Suomessa tarkoittaa myös esimerkiksi sitä, että poliisi tekee yleisötilaisuuksista entistä tarkempia riskikartoituksia. Kolehmaisen mukaan poliisin näkyvät toimenpiteet kohdistuvat uhka-arvion perusteella valikoituihin kohteisiin.

”Tällaisia kohteita ovat muun muassa tietyt joukkoliikenneasemat, yleisötilaisuudet, lähetystöt ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset.”

Samalla keskusrikospoliisi on tehostanut verkkoliikenteen seurantaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Pariisin iskut korostavat Suomen turvallisuusviranomaisten tarvetta omalle tiedustelulle tietoverkoissa.

”Meillä pitäisi olla itsellämme välineet tiedusteluun. Suojelupoliisilla on seurattavia”, presidentti Niinistö sanoi lauantaina HS:lle. Käytännössä Niinistö toisti tukensa sille, että Supo ja Puolustusvoimat saisivat oikeuden tietoliikenteen verkkovalvontaan ja vakoiluun ulkomailla.

Rajavartiolaitos on puolestaan tehostanut valvontaa Tornion rajanylityspaikalla, lentoasemilla ja satamissa.

”Valmiutta nostettiin heti yöllä iskujen jälkeen”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) lauantaina.

Rajavalvonnan tehostaminen ei kuitenkaan tarkoita, että Suomi olisi aloittanut Schengenin sopimukseen kuuluvat tilapäiset sisärajatarkastukset kuten Ruotsi. Suomi myös jatkaa tehostettua ulkomaalaisvalvontaa.

Niinistön mielestä valmiustilan nosto oli tärkeää. ”On paikallaan, että pyrimme rajalla selvittämään tänne tulevien taustoja mahdollisimman paljon.”

Viranomaisilla ei ollut lauantai-iltana tietoa siitä, että Pariisin iskulla olisi suoranaisia yhteyksiä Suomeen.

Vaikka valmiustilan nostaminen ei näy suomalaisten arjessa, Kolehmainen kehottaa pitämään silmät auki.

”Viimeistään toinen isku Pariisiin osoitti, että isku on mahdollinen myös Suomessa.”

Leif Rosas
Sanna Herkama ja Jussi Karhunen (oik.) kävivät Oscar Herkaman kanssa lauantaina katsomassa Ranskan suurlähetystön eteen tuotuja kynttilöitä, joilla suomalaiset kunnioittivat Pariisin terrori-iskujen uhreja.
Sanna Herkama ja Jussi Karhunen (oik.) kävivät Oscar Herkaman kanssa lauantaina katsomassa Ranskan suurlähetystön eteen tuotuja kynttilöitä, joilla suomalaiset kunnioittivat Pariisin terrori-iskujen uhreja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat