Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verijäljet kadulla tekivät tragedian todeksi

Ulkomaat
 
Pariisi on hiljainen terrori-iskujen jälkeen
Pariisi on hiljainen terrori-iskujen jälkeen
Terroristeja on vielä vapaalla jalalla, useat metrolinjat ovat suljettu.Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaaja: Zacharie Scheurer, Reuters, leikkaaja: Janne Elkki
Tästä on kyse

Pariisissa taas terrori-isku

 Isis iski perjantai-iltana seitsemässä paikassa, joissa kuoli yhteensä noin 130 ihmistä. Noin 300 ihmistä on viety sairaalaan. Iskut tapahtuivat kello 21.25–1.00.

 Hyökkäysten kohteena oli useita ravintoloita, jalkapallostadion ja konserttisali.

 Uhreista valtaosa on ranskalaisia. Joukossa on myös Belgian, Romanian ja Ruotsin kansalaisia. Suomalaisia uhreja ei ulkoministeriön mukaan tiettävästi ole.

Kuvataiteilija Pekka Niskanen havaitsi lauantaina kotirappunsa edessä Pariisissa veriset jalanjäljet. Verta oli tullut paljon, oikeasta jalasta.

”Ihan kuin joku olisi maalannut jalkapohjan verellä. Oikean jalan kuvat olivat kaukana toisistaan. Uhri oli juossut lujaa.”

Jalanjäljet loppuivat porttikongin eteen. Siinä Niskanen alkoi tajuta, että hänen kotirappunsa vieressä, Bataclan-konserttisalissa, todella tapettiin edellisenä yönä liki sata ihmistä.

Niskanen oli sattunut valitsemaan perjantai-illalle toisen konsertin. Nyt hän tarvitsee passin ja vuokratodistuksen päästäkseen poliisien ohi kotiovelleen. ”Asun rikospaikalla”, hän sanoo ja pyörittelee päätään.

Pariisissa todistettiin perjantain ja lauantain välisenä yönä ammuskelujen ja pommien sarjaa, joka jää Ranskan ja Euroopan historiaan yhtenä viime vuosikymmenten pahimmista.

Perjantai-iltana jihadistijärjestö Isisin terroristit iskivät seitsemään paikkaan Pariisissa. Iskuissa on kuollut ainakin 128 ihmistä ja 300 ihmistä on viety sairaalaan.

Terroristit olivat ilmeisesti jakautuneet kahteen joukkoon. Toinen iski Pariisin pohjoislaitamilla sijaitsevaan jalkapallostadion Stade de Franceen. Siellä kaksi itsemurhapommittajaa iski stadionin sisäänkäynneillä ja yksi McDonald’sin ravintolassa.

Stadionilla Ranskan jalkapallojoukkue pelasi Saksaa vastaan ystävyysottelussa. Paikalla ollut Ranskan presidentti François Hollande vietiin toisen räjähdyksen jälkeen turvaan.

Toinen joukkio hyökkäsi yhteensä neljään ravintolaan ja baariin tai niiden edustalle 10. ja 11. kaupunginosassa. Sen jälkeen neljä hyökkääjää meni konserttisali Bataclaniin, missä kaikki 1 500 paikkaa olivat täynnä.

Terroristit ampuivat aluksi ilmaan ja ottivat yleisön panttivangeikseen. Sen jälkeen he aloittivat ihmisten kylmäverisen tappamisen. Hieman puolenyön jälkeen Ranskan erikoisjoukot tekivät rynnäkön konserttisaliin.

Uutiskanava BBC:n mukaan neljästä hyökkääjästä kolme räjäytti itsensä, kun joukot rynnäköivät saliin. Yksi ampujista kuoli poliisin luodin laukaistua hänen räjähdeliivinsä.

Poliisi on ratsannut asuntoja ja tehnyt useita pidätyksiä Brysselissä, kertoi Belgian oikeusministeri Koen Geens uutistoimistojen mukaan lauantaina. Toimet liittyvät Pariisin perjantaisiin terrori-iskuihin.

Konserttisaliin perjantaina iskeneistä terroristeista yksi oli Ranskan kansalainen, kertoi ranskalaislehti Libération. Lehden mukaan kyseessä oli poliisille entuudestaan tuttu radikaali.

Ranskalaislehtien mukaan iskun tekijöiden ruumiiden läheltä on löydetty Egyptin ja Syyrian passit. AFP:n mukaan Ranskan poliisi on vahvistanut löytäneensä Syyrian passin hyökkääjän ruumiin läheltä. AFP kertoi, että kreikkalaisten viranomaisten mukaan Syyrian passi kuului turvapaikanhakijalle, joka oli rekisteröity Kreikkaan lokakuussa.

Ranskassa useat paikat ovat olleet kiinni, ja presidentin mukaan seuraavat kolme päivää on julistettu viralliseksi suruajaksi.

”Hyvä on pahaa vahvempi”, totesivat EU-johtajat tiedotteessaan lauantaina.

Bataclanin läheisen kahvilan terassilla istuva pariskunta ihmettelee itsekin, kuinka tyhjältä heistä tuntuu.

”Luvut. 120 kuollutta tai enemmän. Ne ovat käsittämättömiä”, sanoo Karen Stokkendal Poulsen ja tuijottaa pöydällä odottavaa lasista kokispulloa.

Dokumentaristi Poulsen asuu miehensä Claudio Hughesin kanssa pisteessä, joka löytyy, kun tökkää kartalla sormen ampumisten keskelle. ”Taasko. Se oli ensimmäinen ajatukseni”, Hughes toteaa synkkänä.

Molemmat olivat lauantaina päättäneet, että terassille lähdetään, vaikka siltä ei tuntuisikaan. Hughesin pieni olut on sekin pitkään koskematon.

”Jos emme lähtisi, he voittaisivat.”

Tammikuun terrori-iskujen jälkeen Pariisissa vallitsi uhmakas tunnelma: meitä ei voi pelotella, sananvapaus voittaa.

Ainakin jotain tästä uhmasta on selvästi yhä jäljellä. Pirteillä väreillä maalatun Bataclan-klubin lähistöllä suorastaan parveili lauantaina pariisilaisia, vaikka poliisi olikin sulkenut itse kadun. Kännykkäkuvia otettiin ja vetisin silmin tuijotettiin. Moni selvästi halusi nähdä omin silmin, missä kaikki tapahtui.

Kaikki HS:n lauantaina haastattelemat ihmiset vannoivat, että ulkona käynti ja pariisilainen elämäntapa jatkuvat. Konsertit ja terassit, niitä ei mikään isku voi viedä pois.

Ulos oli lähdössä lauantaina myös nuori pariskunta Benoit Vandelle ja Morgane Durier. Tarkoitus oli katsoa uusin Bond-elokuva, mutta elokuvateatteri olikin iskujen vuoksi kiinni.

Ilta meni kotona istuen.

”En tunne pelkoa. Shokkia kyllä. Vihaa myös. Ja… suurta voimattomuutta”, Vandelle toteaa sohvallaan. ”Katsoin iskupaikkojen nimiä. Republique, Voltaire. Siinä on hirveää symboliikkaa. Me olemme synnyttäneet arvoja, jotka eivät ole vain meidän vaan universaaleja. Kaikki eivät niitäkään hyväksy.”

Vandelle ja Durier työskentelevät molemmat virkamiehinä. Durier pelkää, että Ranskan ja ranskalaisten ajattelu tulee iskujen vuoksi kovenemaan.

Vandelle muistuttaa, että Charlie Hebdon iskun jälkeen Kansalliskokous on jo säätänyt useita lakeja, joilla perinteisen tiedustelun ja verkkotiedustelun toimintavalmiudet paranevat.

Durier näyttää vihaiselta ja syvästi surulliselta. Hän näyttää siltä, ettei hän halua ajatella, mihin kaikkeen tämä vielä voi johtaa. ”En halua Ranskaa, jossa jokaisen perässä kulkee poliisi.”

Vandelle ja Durier myöntävät, että lähipäivät hekin mieluummin kävelevät töihin, jottei tarvitsisi mennä julkisiin kulkuneuvoihin. Sekään ei ole pysyvää.

Zacharie Scheurer
Noin 130 ihmistä kuoli perjantai-iltana Pariisin terrori-iskuissa. Verisin iskuista tapahtui Bataclanin konserttisalissa, missä kuoli yli 80 ihmistä.
Noin 130 ihmistä kuoli perjantai-iltana Pariisin terrori-iskuissa. Verisin iskuista tapahtui Bataclanin konserttisalissa, missä kuoli yli 80 ihmistä.
Petja Pelli / HS
Claudio Hughes ja Karen Stokkendal Poulsen asuvat iskualueella.
Claudio Hughes ja Karen Stokkendal Poulsen asuvat iskualueella.
Petja Pelli / HS
Kuvataiteilija Pekka Niskanen ei päässyt iskuyönä nukkumaan kotiinsa, joka sijaitsee aivan Bataclan-konserttisalin vieressä. Nytkin hän tarvitsee passin ja vuokrasopimuksen päästäkseen poliisien ohi.
Kuvataiteilija Pekka Niskanen ei päässyt iskuyönä nukkumaan kotiinsa, joka sijaitsee aivan Bataclan-konserttisalin vieressä. Nytkin hän tarvitsee passin ja vuokrasopimuksen päästäkseen poliisien ohi.
Markku Niskanen
Virkamiehet Benoit Vandelle ja Morgane Durier joutuivat jäämään lauantai-illaksi asuntoonsa, koska elokuvateatteri oli iskujen vuoksi suljettu.
Virkamiehet Benoit Vandelle ja Morgane Durier joutuivat jäämään lauantai-illaksi asuntoonsa, koska elokuvateatteri oli iskujen vuoksi suljettu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat