Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”He ampuivat sattumanvaraisesti”

Ulkomaat
 
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Le Monden toimittaja tallensi tämän videon Bataclan-konserttipaikalta, kun ihmiset pakenevat ampujia. Videota ei suositella herkimmille katsojille. Kuva: Le Monde/Reuters

Kahdeksan terroristia hyökkäsi perjantaina Pariisissa konserttisaliin, ravintoloihin ja stadionille. Kolme joukkiota toimi samanaikaisesti jalkapallostadion Stade de Francella ja Pariisin keskustassa.

Keskustassa iskenyt joukko ammuskeli ravintoloita ja hyökkäsi sen jälkeen Bataclan-konserttisaliin. Silminnäkijät kuvailivat näin sekasortoa ja kauhunhetkiään.

Toimittaja Julien Pierce, Bataclan-konserttisali

Hyökkäys Bataclan-konserttisaliin oli Pariisin perjantaisista terrori-iskuista uhrimäärältään suurin.

Täydessä salissa oli noin 1 500 Eagles of Death Metal -yhtyeen konserttiin saapunutta ihmistä, kun rynnäkkökiväärein varustautuneet miehet hyökkäsivät sinne.

”Kaksi tai kolme naamioimatonta miestä tuli sisään Kalashnikov-tyyppisten aseiden kanssa ja alkoi sattumanvaraisesti ampua yleisöä kohti. Sitä kesti kymmenen tai viisitoista minuuttia”, kertoi ranskalainen Europe 1 -radiokanavan toimittaja Julien Pierce.

”Ihmiset huusivat ja makasivat lattialla. Terroristit olivat hyvin rauhallisia, hyvin päättäväisiä, ja he latasivat aseensa kolme neljä kertaa. He eivät huutaneet eivätkä sanoneet mitään.”

Hän kertoi nähneensä yhden ampujan kasvot, jonka iäksi arvioi korkeintaan 25 vuotta.

”Hän oli kuin kuka tahansa tyyppi Kalashnikov kädessään”, järkyttynyt Pierce kertoi.

Pierce sanoo nähneensä 20–25 kuollutta konserttisalin lattialla ja monia pahoin loukkaantuneita.

Hän kertoi paenneensa salista esiintymislavan ylitse, kun terroristit olivat lataamassa aseitaan. Ulos päästyään mies vielä juoksi 200 metriä loukkaantuneen teini-ikäisen tytön kanssa, kunnes sai tämän taksiin ja käski viedä hänet sairaalaan.

Piercen paettua paikalta hänen saliin jääneet ystävänsä kommunikoivat hänen kanssaan piiloistaan tekstiviestitse.

Tv-kuvaaja Charles Pitt, ravintola-alue

Terroristit iskivät noin tuntia ennen konserttisalia yhteensä neljään ravintolaan ja baariin tai niiden edustalle Pariisin 10. ja 11. kaupunginosassa. Iskukohteet sijaitsevat lähellä toisiaan.

”Ihmisiä istui ulkona. Olin noin kolmenkymmenen metrin päässä kahvilasta, kun aluksi ilotulitukseksi luulemani äänet kovenivat ja jatkuivat”, kertoi tv-kuvaaja Charles Pitt.

”Kun laukausten äänet vaimenivat, palasin paikalle ja näin kasan ruumiita, niitä oli ehkä noin yksitoista. Uhrit olivat istuneet kahvilan ulkopuolella pöytien ääressä. Näin myös useita haavoittuneita”, Pitt jatkoi.

Tanskalais-brittiläinen Mark Colclough, Rue de la Fontaine

Rue de la Fontainella iskujen aikaan kävellyt tanskalais-brittiläinen Mark Colclough näki ampuma-asennossa seisseen hyökkääjän kahvilan edessä.

”Hän vastasi ulkomuodoltaan täysin taistelijaa: puserot, housut ja jalkineet olivat mustat ja tiukat, ei mitään vetoketjuja tai kauluksia, päähine ehkä villainen”, Colclough kertoi.

Colcloughin mukaan vasenkätinen hyökkääjä toimi ammattimaisesti tasaisia sarjoja automaattiaseellaan ampuen.

”Hän tappoi kolme tai neljä kahvilan edustalla istunutta ihmistä. He putosivat tuoleiltaan maahan.”

”Sitten hän kääntyi ja ampui auton kuljettajanpuoleisen ikkunan läpi. Tämän jälkeen hän käveli kahvilaan sisälle, kääntyi oikeaan ja vasempaan ja avasi tulen. Silloin syöksähdimme turvaan”, Colclough kuvaili.

Suomalaismies, Pariisin jalkapallostadion

Pariisin jalkapallostadionin sisäänkäynneillä ja stadionin lähistöllä tehtiin yhteensä kolme terrori-iskua.

”Pelin aikana kuului pari kertaa isompi jysäys, ja ehkä siinä lyhyesti mietittiin, että mikähän se oli, mutta ei me niitä räjähdyksiksi ajateltu”, peliä seuraamassa ollut suomalaismies kertoi HS:lle.

”Ulkopuolella oli paljon poliiseja, mutta väkijoukon mukana päästiin kävelemään ihan rauhassa asemalle. Junaa tosin jouduttiin odottamaan jonkin aikaa”, mies kuvaili.

Lähteet: Guardian, BBC, CNN

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat