Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa kiistellään, mikä on maan vastuu Isisin nousussa – ”Tämä ei voi olla Amerikan sota”

Ulkomaat
 
Trump kritisoi Ranskan aselakeja – "vain pahoilla ihmisillä on aseet"
Trump kritisoi Ranskan aselakeja – "vain pahoilla ihmisillä on aseet"
Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump kritisoi Ranskan aselakeja kampanjapuheessaan Texasin Beaumontissa. Hänen mukaansa paljon vähemmän ihmisiä olisi saanut surmansa, jos ihmisillä olisi ollut aseet mukanaan. Kuva: Reuters, Toimittaja: Tomi Peurakoski HS.

Washington. Pariisin terrori-iskut palauttivat amerikkalaisille kammottavalla tavalla mieleen syyskuun 2001 terrori-iskut. Samalla Yhdysvalloissa alkoi uudelleen keskustelu Irakin sodasta ja amerikkalaisten vastuusta Lähi-idän kaaokseen.

Neljätoista vuotta syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen vasemmiston ja oikeiston käsitykset sekä Isisin nousun syistä että terrorisminvastaisen sodan keinoista ovat yhä kaukana toisistaan.

Iowassa järjestettiin lauantaina demokraattien vaaliväittely, jonka aluksi pidettiin hiljainen hetki Pariisin uhrien muistoksi.

Presidentiksi pyrkivä sosialisti Bernie Sanders sanoi, että Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin oli ”hirvittävä virhe”, joka johti Isisin nousuun. Hän muistutti myös muista maista, jossa diktaattorin kaatuminen on johtanut kaaokseen.

Entinen ulkoministeri Hillary Clinton äänesti senaattorina Irakin sodan puolesta. Hän ei niellyt Sandersin väitettä siitä, että Yhdysvallat on luonut Isisin, vaan muistutti ääri-islamistien iskuista, jotka tehtiin amerikkalaisia vastaan Lähi-idässä ja Afrikassa kauan ennen Irakin sotaa.

”Meidän täytyy ymmärtää, kuinka monimutkaisia nämä asiat ovat”, Clinton sanoi.

Molempien mielestä Isis on lyötävä, ja sen lyömiseksi lännen on tiivistettävä rivinsä ja liittouduttava muslimimaiden kanssa. Demokraattien mielestä Yhdysvallat ei voi enää lähteä eturintamassa Lähi-itään sotimaan, kuten Irakissa.

”Tämä ei voi olla Amerikan sota. Me voimme tukea niitä, jotka sotivat Isisiä vastaan”, Clinton sanoi.

Hän ei suostunut puhumaan ”radikaalista islamista”, vaan käytti sanaa ”jihadistit”.

”Jos me yritämme saada muslimimaat mukaan taisteluun Isisiä vastaan, asiaa ei auta, että puhumme islamista vastustajana”, Clinton huomautti.

Republikaanien presidenttiehdokkaat ottivat lauantaina kovemman linjan sekä Isisiä että siirtolaisia vastaan. Pariisin iskut saattavat nostaa republikaanien suosiota, koska amerikkalaiset ovat perinteisesti luottaneet ulkopolitiikassa enemmän oikeistoon.

Miljonääri Donald Trump, texasilaissenaattori Ted Cruz ja neurokirurgi Ben Carson vaativat, että Yhdysvallat luopuu suunnitelmista ottaa 10 000 syyrialaispakolaista ensi vuonna. Ehdokkaat pelkäävät, että pakolaisten joukossa on terroristeja.

Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee sanoi, että Yhdysvaltain pitäisi sulkea rajansa, jos kerran ”Ranskan kaltainen vasemmistolainen maakin” tekee niin.

Floridalaissenaattori Marco Rubio kutsui Isisin vastaista taistelua Twitterissä ”sivilisaatioiden yhteentörmäykseksi”, joka on tuttu termi terrorisminvastaisen sodan ajoilta 2000-luvun alusta. Hän kuulosti muutenkin entiseltä presidentiltä George W. Bushilta: ”Joko he voittavat tai me voitamme”, Rubio twiittasi.

Myös Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush kirjoitti Twitterissä, että Pariisin terrori-isku oli ”järjestelmällinen yritys tuhota länsimainen sivilisaatio.”

Bush on joutunut vastaamaan toistuvasti syytöksiin, joiden mukaan hänen veljensä George W. Bush loi Isisin. Bushin ja muiden republikaanien näkemys on kuitenkin se, että Isisin nousu on presidentti Barack Obaman syytä, koska tämä veti amerikkalaisjoukot Irakista liian aikaisin ja jätti jälkeensä tyhjiön, jonka Isis pääsi täyttämään.

Vaikka republikaanien retoriikka Isisin suhteen on paljon demokraatteja sotaisampaa, ei ole selvää, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Mielipidemittausten hännänhuippuna riippuva senaattori Lindsey Graham on ainoa presidenttiehdokas, joka vaatii amerikkalaisia maajoukkoja Syyriaan. Muut republikaanit haluavat vaikuttaa pontevammilta kuin Obama, mutta tietävät, että kansa ei tue maajoukkojen lähettämistä uuteen sotaan Lähi-idässä.

Käytännössä Clinton on Isisin vastaisessa taistelussa melko lähellä republikaaneja. Hänkin pyrkii Obamasta oikealta ohi ja ajaa Yhdysvaltain valvomaa lentokieltoaluetta Syyriaan. Clinton muistutti jälleen lauantaina, että hän kannatti jo varhaisessa vaiheessa Syyrian opposition aseistamista, johon Obama ei tuolloin suostunut.

Ero on siinä sävyssä, missä republikaanit ja demokraatit puhuvat muslimeista: Sekä Sanders että Clinton kannattavat edelleen sitä, että Yhdysvallat ottaa terrori-iskuista huolimatta entistä enemmän pakolaisia ulkomailta. Trump haluaa heittää kaikki jo maassa olevat luvattomat siirtolaiset ulos.

Pariisin iskujen jälkeisessä järkytyksessä huomiota varasti Donald Trumpin twiitti, jonka hän oli kirjoittanut alkuvuodesta Charlie Hebdo -pilapiirroslehdessä tehtyjen murhien jälkeen. Pariisin perjantaisten iskujen jälkeen twiitti lähti kiertämään uudelleen.

”Eikö ole kiinnostavaa, että Pariisin tragedia tapahtui maassa, jossa on yksi maailman tiukimmista aselaeista?” Trump twiittasi.

Ranskan Yhdysvaltain-lähettiläs Gérard Araud vastasi perjantain iskujen jälkeen Trumpille ilmeisesti huomaamatta, että twiitti oli vanha.

”Tämä viesti on vastenmielinen, koska siitä puuttuu kaikki säädyllisyys. Haaskalintu”, Araud kirjoitti.

JIM YOUNG
Senaattori Bernie Sanders ja Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton osallistuivat lauantaina demokraattien vaaliväittelyyn Iowassa.
Senaattori Bernie Sanders ja Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton osallistuivat lauantaina demokraattien vaaliväittelyyn Iowassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat