Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä Bataclanin verilöylyä on verrattu teatterikaappaukseen Moskovassa – erikoisjoukkojen veteraani kiittää ranskalaiskollegoita

Ulkomaat
 
BENOIT TESSIER / Reuters
Valkoinen ruusu koristi aitaa poliisin vartioiman Bataclanin konserttisalin edustalla. Venäjän turvallisuuspalvelun Vympel-erikoisjoukkojen veteraanin arvion mukaan Ranskan erikoisjoukot toimivat ammattitaitoisesti tilanteessa.
Valkoinen ruusu koristi aitaa poliisin vartioiman Bataclanin konserttisalin edustalla. Venäjän turvallisuuspalvelun Vympel-erikoisjoukkojen veteraanin arvion mukaan Ranskan erikoisjoukot toimivat ammattitaitoisesti tilanteessa. Kuva: BENOIT TESSIER / Reuters

”Pariisin Nord-Ost”, otsikoi venäläinen sanomalehti Kommersant uutisensa Ranskan terrori-iskuista lauantaina.

Kommersant ei ollut ainoa, joka vertasi Pariisin Bataclan-konserttisalin verilöylyä teatterikaappaukseen Moskovassa. Vaikka iskun kohde on samankaltainen kulttuuritila, ympäröivä todellisuus on aivan eri.

Moskova, musikaali Nord-Ost, 23. lokakuuta 2002

Noin 40–50 raskaasti aseistautunutta tšetšeeniä valtasi myöhään keskiviikkoiltana Dubrovka- teatterin, jossa noin 850 ihmistä jäi panttivangiksi. Hyökkääjät vaativat, että presidentti Vladimir Putin lopettaisi toisen Tšetšenian sodan ja vetäisi joukkonsa Tšetšenian tasavallasta.

Kaoottista tilannetta kesti 57 tunnin ajan. Lauantaiaamuna Venäjän erikoisjoukot rynnäköivät rakennukseen. Ensin sekä kaappaajat että panttivangit tainnutettiin kaasulla. Tiedottomat kaappaajat ammuttiin. Rynnäkössä kuoli noin 130 panttivankia, suurin osa heistä ei ammuskelussa vaan ilmeisesti kaasun aiheuttamiin oireisiin. Rynnäkköä arvosteltiin rajusti siitä, että huono suunnittelu ja salailu vaaransivat ihmisten turvallisuuden.

”Vielä perjantai-iltana kaikki edellytykset verenvuodatuksen välttämiseen olivat olemassa”, kapinallisten kanssa viimeiseen saakka neuvotellut toimittaja Anna Politkovskaja (1958-2006) kuvasi HS:lle Moskovassa sunnuntaina 27. lokakuuta 2002.

Beslan, 1. syyskuuta 2004

Ensimmäisenä koulupäivänä Venäjän Pohjois-Ossetiassa aseistautuneet kaappaajat valtasivat koulurakennuksen. He vaativat toisen Tšetšenian sodan lopettamista. Lähes 1 200 ihmistä sullottiin koulun jumppasaliin. Kolmantena päivänä erikoisjoukot tekivät rynnäkönrakennukseen. Syntyi paniikki, kun ihmiset pakenivat koululta. Sen katto oli syttynyt tuleen räjähdyksestä ja se romahti ihmisten päälle. Kaappaajat ampuivat pakenevia lapsia. Ainakin 334 panttivankia kuoli, heistä 186 oli lapsia.

”Beslanilaisista alkoi tuntua ilmiselvältä, että heidät unohdettiin. Televisio keskittyi vain hyviin puoliin: kuinka panttivankeja autettiin ja paljonko karamelleja ja leikkikaluja heille lahjoitettiin. Ei siihen, missä ovat jäljettömiin kadonneet…”, Politkovskaja kirjoitti kirjassaan Putinin Venäjä.

Moskovan teatterihyökkäyksessä ja Beslanin koulutragediassa kaappaukset pitkittyivät vuorokausien mittaisiksi. Kaappaajat esittivät vaatimuksia ja lupasivat päästää panttivangit vapaaksi ehtoja vastaan. Heidän kanssaan käytiin neuvottelemassa. Hyökkäysten kohteena oli vain yksi rakennus kummassakin tapauksessa.

Pariisissa Bataclan-konserttisalissa kolme tai neljä hyökkääjää ampui ensimmäiset laukaukset vähän ennen iltakymmentä. 1 500 paikan konsertti oli loppuunmyyty. Hyökkääjät alkoivat ampua ihmisiä kylmäverisesti.

Puolenyön jälkeen Ranskan erikoisjoukot tekivät rynnäkön. BBC:n mukaan neljästä hyökkääjästä kolme räjäytti itsensä. Yksi ampujista kuoli, kun poliisin luoti laukaisi hänen räjähdeliivinsä. Sanomalehti Guardianin mukaan yhdeltä yöllä - kolmessa tunnissa - kaikki oli ohi.

Pariisissa hyökättiin samanaikaisesti myös ravintoloihin ja jalkapallostadionille. Näin tapahtui esimerkiksi Intian Mumbaissa marraskuussa 2008. Silloin noin kymmenen Lashkar-e-Taiba-järjestön asemiestä hyökkäsi samaan aikaan loistohotelleihin, sairaalaan, rautatieasemalle ja kahvilaan. Intian erikoisjoukot rynnäköivät hotelleihin, ja operaatio päättyi kolmen päivän kuluttua. Terroristit tappoivat 166 ihmistä.

Venäjän turvallisuuspalvelun Vympel-erikoisjoukkojen veteraanin Anatoli Jermolinin arvion mukaan Ranskan erikoisjoukot toimivat ammattitaitoisesti, koska keinot vastaavassa tilanteessa ovat vähissä.

”[Suunnitelmallinen valmistautuminen auttaa], kun jotain on jo sattunut ja kun esitetään vaatimuksia, kuten Nord-Ostissa tapahtui. Ja Beslanissa. Mutta kun aletaan vain tuhota siviilejä, asiat ovat toisin. Olen varma, että kaikki tehtiin kohtalaisen ammattitaitoisesti”, Jermolin sanoi radiokanava Eho Moskvyn haastattelussa lauantaina.

Moskovan teatterikaappauksen jälkipyykkiä käytiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa vielä vuonna 2012. Tuomioistuin määräsi Venäjän maksamaan 64:lle Moskovan teatterikaappauksen uhrille yhteensä 1,3 miljoonan euron korvaukset. Lisäksi se havaitsi Venäjän rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta, sillä se oli suunnitellut pelastusoperaation huonosti eikä tutkinut sen kulkua jälkikäteen kunnolla.

Sen sijaan tuomioistuimen mukaan Venäjä ei rikkonut ihmisoikeussopimusta päättäessään ratkaista panttivankikriisin käyttäen voimaa ja kaasua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat