Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä toivoo, että Pariisin iskun jälkeen suhteet länteen lähenevät – yhdessä Isisiä vastaan

Ulkomaat
 
RIA NOVOSTI / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin (kesk.) tapasi sunnuntaina Turkissa niin sanottujen Brics-maiden johtajat eli Brasilian Dilma Rousseffin (vas.), Intian Narenda Modin, Kiinan Xi Jinpingin ja Etelä-Afrikan Jacob Zuman ennen G20-maiden huippukokousta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin (kesk.) tapasi sunnuntaina Turkissa niin sanottujen Brics-maiden johtajat eli Brasilian Dilma Rousseffin (vas.), Intian Narenda Modin, Kiinan Xi Jinpingin ja Etelä-Afrikan Jacob Zuman ennen G20-maiden huippukokousta. Kuva: RIA NOVOSTI / Reuters

Terrorismia vastaan voidaan taistella vain yhteistyöllä, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi sunnuntaina Turkissa, jossa hän osallistuu rikkaiden maiden G20-kokoukseen.

”Pystymme vastaamaan terroriuhkaan... Jos koko kansainvälinen yhteisö yhdistää voimansa”, Putin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kommentti oli jatkoa Venäjältä lauantaina kuultuihin useisiin kommentteihin, joissa kehotettiin länttä yhteistyöhön Venäjän kanssa terrorismia vastaan.

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Venäjä panee nyt toivonsa siihen, että suhteet länteen lähenisivät. Venäjältä on kuulunut perjantai-illasta asti kommentteja siitä, että Pariisin iskun myötä lännen ja Kremlin pitäisi haudata erimielisyytensä ja taistella yhdessä äärijärjestö Isisiä vastaan.

Tämä on ollut Venäjän tavoitteena jo kuukausia, sillä talousongelmiensa ja matalan öljynhinnan vuoksi se yrittää päästä eroon lännen asettamista pakotteista ja eristyksestä. Yhdysvallat, EU ja muut länsimaat alkoivat asettaa pakotteita sen jälkeen, kun Venäjä viime vuonna valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta. Venäjän rooli Itä-Ukrainan sodassa on koventanut pakotteita.

Länsi on ollut tähän asti kuitenkin pakotteissaan tiukka, vaikka Venäjän mukaan voimat pitäisi yhdistää yhteistä vihollista eli ääri-islamistejä vastaan. Länsimaat ovat kuitenkin kieltäytyneet unohtamasta Ukrainan tilannetta ainakin tähän asti.

Ääri-islamistit eivät ole vieras uhka Venäjällekään. Ne syrjäyttivät itsenäisyysmieliset Tšetšenian kapinallisten johdosta vuosituhannen vaihteessa ja levittivät samalla kapinansa laajemmalle Venäjään kuuluvassa Pohjois-Kaukasiassa.

Tilanne Pohjois-Kaukasialla on yhä kireä, ja tällä vuosikymmenellä itsemurhaiskuja on tehty myös Moskovassa ja Volgogradissa. Iskut ovat vaatineet kymmeniä uhreja.

Myös venäläisen lomalennon tuhoutuminen lokakuun lopulla Egyptissä johtui mahdollisesti ääriliike Isisin pommista, vaikka virallinen Venäjä ei halua vielä spekuloida syyllä. Lännessä pommi-iskua pidetään 224 ihmisen hengen vaatineen tuhon pääteoriana.

Isis Siinailla -nimisen terroristijärjestön mukaan se tuhosi koneen kostona Venäjän ilmaiskuille Syyriassa. Venäjä alkoi pommittaa Syyrian kapinallisia syyskuussa. Yhtenä virallisena syynä on estää terrori-iskut, sillä Isisin riveissä taistelee ilmeisesti noin 7 000 Venäjän ja entisten neuvostotasavaltojen kansalaista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Tämä näkyi kukkameren laajuudessa Ranskan Moskovan-suurlähetystön portilla jo lauantaina.

Länsi ei ole ollut kovin innostunut Venäjän ilmaiskuista Syyriassa. Venäjä on iskuillaan tukenut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin rinnalla taistelevia joukkoja – ja lännen mukaan pommittanut muitakin oppositiovoimia kuin Isisiä. Lännen mukaan Venäjän iskujen kohteeksi ovat joutuneet myös Yhdysvaltain tukemat ryhmät.

Venäjän presidentti Vladimir Putin valitti perjantaina ennen Pariisin iskuja antamassaan haastattelussa, ettei Yhdysvallat ole halunnut jakaa sen kanssa tiedustelutietoa Syyriasta, eikä muutenkaan koordinoida toimia lähemmin.

Interfaxin julkaisemassa haastattelussa Putin tosin sanoi, että Yhdysvaltain toimet Syyriassa rikkovat kansainvälistä oikeutta.

Haastattelu liittyi G20-maiden huippukokoukseen Turkissa.

Putin tuomitsi Pariisin iskut pian niiden tapahduttua.

”On selvää, että taistelu tätä pahuutta vastaan edellyttää todellista yhteistyötä kansainväliseltä yhteisöltä”, Putin viestitti Ranskan presidentilla François Hollandelle Kremlin mukaan.

Sama viesti toistui useiden venäläispoliitikkojen kommenteissa. Esimerkiksi Venäjän parlamentin alahuoneen duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, että lännen olisi aika lopettaa Venäjän kritisointi ja aloittaa yhteistyö, sillä Venäjä taistelee Syyriassa Pariisissa iskeneitä vastaan.

”Maailma muuttuu, ja tämä šokki, Pariisin tapahtumat todennäköisesti muuttavat jonkin verran Washingtonin ja muiden Nato-maiden pääkaupunkien kollegoidemme painopisteiden asteikkoa”, Venäjän varaulkoministeri Sergei Rubjakov sanoi puolestaan sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan Turkin Belekissä, jossa rikkaiden maiden G20 kokoontuu.

Reutersin mukaan kommentti oli vastaus toimittajien kysymykseen, lähenevätkö Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet Pariisin iskujen myötä.

Toimittajat kysyivät asiaa myös tiedottajalta Dmitri Peskovilta, joka on Putinin mukana Turkissa.

”Siitä on liian aikaista puhua”, Peskov vastasi Reutersin mukaan.

Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Belgian poliisi on pidättänyt kolme Pariisin iskuista epäiltyä ihmisiä Brysselin alueella. Yksi kadulla tehty pidätys tallentui myös videolle. Kuva: RTL Belgia / Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat