Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juncker: Eurooppa ei saa antaa terrorismin muuttaa pakolaislinjaansa

Ulkomaat
 
Asiantuntijat keskustelivat terrorismista: ”Euroopassa pitää voida matkustaa”
Asiantuntijat keskustelivat terrorismista: ”Euroopassa pitää voida matkustaa”
Ulkoministeriön Liisa Talonpojan mukaan Keski-Euroopan kaupunkeihin matkustamista ei missään nimessä haluta rajoittaa. Tutkija Atte Kalevan mukaan pelolle ei saa antautua: ”Jos haluaa jatkuvasti välttää vaaraa, ei pitäisi mennä edes omaan keittiöön.”

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mielestä unionin pakolaispolitiikkaa ei tule muuttaa perjantaina tapahtuneiden Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Rikkaiden teollisuusmaiden G20-kokouksessa Turkissa puhunut Juncker varoittaa sekoittamasta terroristeja ja pakolaisia toisiinsa.

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

”Se, joka on vastuussa Pariisin hyökkäyksestä, on rikollinen. Ei pakolainen eikä turvapaikanhakija”, Juncker sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Haluan pyytää kaikkia niitä, jotka pyrkivät muuttamaan yhteistä pakolaislinjaamme, suhtautumaan tähän erotteluun vakavasti ja vastustamaan niitä eläimellisiä vaistoja, joista en pidä.”

Kiihkokansalliset tahot ovat Pariisin tapahtumien jälkeen pyrkineet löytämään yhteyksiä Eurooppaan tänä vuonna tulleiden satojen tuhansien pakolaisten ja terrori-iskun välillä.

Puolan oikeistohallitus on jo ilmoittanut, ettei se voi Pariisin iskujen jälkeen ottaa vastaan omaa osuuttaan EU:n sisäisistä turvapaikanhakijoiden siirroista. Unionin johtajat ovat suostuneet siirtämään 160 000 turvapaikanhakijaa lähinnä Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin.

Yhden Pariisin terroristin läheltä on löytynyt syyrialaispassi. Kreikkalaisviranomaisten mukaan passin haltija tuli maahan 3. lokakuuta. Serbian sisäministeriön mukaan passin haltija haki maasta turvapaikkaa 7. lokakuuta. Passin aitoudesta ei olla varmoja. Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät sitä väärennökseksi.

Turkkiin kokoontuneet rikkaiden teollisuusmaiden johtajat aikovat uutistoimisto Reutersin mukaan tiukentaa rajavalvontaa sekä lentoturvallisuutta. He myös vakuuttavat olevansa yhtenäisiä taistelussa terrorismia vastaan ja puuttuvansa entistä voimakkaammin terrorismin rahoituskanavien kitkemiseen.

G20-kokouksessa tullaan Reutersin mukaan myös sopimaan, että suuret muuttovirrat ovat globaali ongelma, johon täytyy puuttua koordinoidusti. Yhteisen linjauksen mukaan jokaisen suuren talouden tulee kantaa vastuunsa Eurooppaan tulevista siirtolaisista ja pakolaisista. Erityisesti mainitaan muun muassa humanitaarinen apu ja pakolaisten vastaanotto.

Etenkin EU ja Turkki ovat vaatineet taakanjakoa sekä pakolais- ja siirtolaisasian tunnustamista yhteiseksi ongelmaksi. Kiina, Intia ja Venäjä ovat Reutersin mukaan suhtautuneet ajatukseen torjuvasti.

G20-maat suostuvat myös lisäämään muuttovirran kanssa painivien organisaatioiden rahoitusta, ja puuttumaan pakolaisongelman perimmäisiin syihin, kuten Syyrian sotaan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kommentoi Pariisin terrori-iskuja Turkissa. Obama kutsui niitä hyökkäykseksi koko sivistynyttä maailmaa vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa ennen G20-maiden johtajien kokousta pitämässään lehdistötilaisuudessa Obama viittasi myös Turkin pääkaupungissa Ankarassa viime kuussa tehtyihin itsemurhaiskuihin.

”Kuten Ankarassa tapahtuneissa hirvittävissä iskuissa, viattomien ihmisten tappaminen kieroutuneen ideologian perusteella ei ole hyökkäys vain Ranskaa tai Turkkia vaan koko sivistynyttä maailmaa vastaan.”

Obama lupasi, että Yhdysvallat auttaa Ranskaa löytämään syylliset ja saamaan heidät oikeuden eteen. Uutistoimisto AFP:n mukaan Obama sanoi myös, että hän ja Erdoğan aikovat tehostaa toimia äärijärjestö Isisin ”eliminoimiseksi”.

VINCENT KESSLER Reuters
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhui sunnuntaina Turkissa.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhui sunnuntaina Turkissa.
JONATHAN ERNST / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitivät sunnuntaina yhteisen lehdistötilaisuuden Turkin Antalyassa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitivät sunnuntaina yhteisen lehdistötilaisuuden Turkin Antalyassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat