Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Molenbeekin lähiö on ”terrorismin pesä” – belgialaisministeri aikoo hoitaa alueen siivouksen

Ulkomaat
 
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Belgian poliisi on pidättänyt kolme Pariisin iskuista epäiltyä ihmisiä Brysselin alueella. Yksi kadulla tehty pidätys tallentui myös videolle. Kuva: RTL Belgia / Reuters.

Brysseliläisestä Molenbeekin lähiöstä tuli lauantaina terrorismitutkinnan yksi keskuksista, kun siellä pidätettiin useita henkilöitä epäiltynä yhteyksistä Pariisin tuhoisiin terrori-iskuihin.

Lisäksi belgialaiskanava RTBF kertoi sunnuntai-iltapäivänä, että kaksi hyökkääjistä asui syyttäjän mukaan Molenbeekissa.

Molenbeekissa tehtiin lauantaina ratsioita asuntoihin. Belgian ja Ranskan rajalla pysäytettiin lisäksi henkilö, joka oli vuokrannut Belgiasta iskuissa mahdollisesti käytetyn auton. Autossa oli Molenbeekissa kirjoitettu parkkisakko.

Belgiassa on pidätetty iskuihin liittyen yhteensä seitsemän henkilöä. Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Molenbeek-Saint-Jeanin köyhä kaupunginosa tunnetaan nykyisin terroristien suosimana tukikohtana, jonne monet Syyriasta palanneet Isis-taistelijat ovat asettuneet.

Belgialainen RTL-kanava kuvailee aluetta ”terrorismin pesäksi”.

HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen kuvaili Molenbeekia sunnuntaina ”islamistiradikaalien pesäksi, jossa Belgian epäonnistuminen muslimivähemmistönsä kotouttamisessa näyttää ikävimmät kasvonsa”. Sinne poliisit eivät Kähkösen mukaan lähde selvittelemään pyörävarkauksia eivätkä kantabelgialaiset kahville.

Brysselin länsipuolella sijaitsevassa lähiössä asuu runsaasti maahanmuuttajia, erityisesti muslimeja. Politico-lehden mukaan koko Belgian 11 miljoonasta asukkaasta noin kuusi prosenttia on muslimeja.

Molenbeek on tänä vuonna jo ennen Pariisin iskuja yhdistetty kahteen terroritekoon.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Charlie Hebdon iskun aikaan košher-ruokakauppaan hyökänneet islamistit olivat hankkineet aseita Molenbeekista. Myös kesällä Amsterdamista Pariisiin matkalla olleeseen junaan hyökännyt mies oli mahdollisesti hankkinut aseita kaupunginosasta.

Lisäksi Belgian poliisi esti tammikuussa terrori-iskun ampumalla kaksi terroristiepäiltyä, joilla oli Reutersin mukaan yhteyksiä Molenbeekiin.

Euroopan maita vertailtaessa Belgiasta on lähtenyt taistelijoita Isisin riveihin eniten asukasta kohden, kertoo Business Insiderin viimevuotinen analyysi.

Yves Herman / Reuters
Belgian varapääministeri sekä turvallisuus- ja sisäasiainministeri Jan Jambon
Belgian varapääministeri sekä turvallisuus- ja sisäasiainministeri Jan Jambon

Maan varapääministerin sekä turvallisuus- ja sisäasiainministerin Jan Jambonin mukaan tämän vuoden marraskuuhun mennessä Isisiin on lähtenyt Belgiasta 400 ihmistä. Suurin osa heistä lähtee Brysselistä.

Jambon sanoi viime viikolla Politicon ääriliikkeitä käsittelevässä seminaarissa, että vaikka maa on saanut aiempaa paremman otteen terrorismista viimeisen vuoden aikana, Bryssel on poikkeus.

Maan pääkaupunki on Jambonin mukaan ”liian jakautunut” kansallisiin ja paikallisiin viranomaisiin, mikä hankaloittaa terrorismin vastaista toimintaa. Brysselissä on hänen mielestään liikaa erillisiä poliisiosastoja.

Jambon sanoi lauantaina belgialaisten tv-kanavien haastatteluissa, että hän aikoo hoitaa Molenbeekin terroriongelmaa ”henkilökohtaisesti”.

”Minä hoidan Molenbeekin siivouksen”, hän julisti RTBF:n mukaan.

Hän kertoi haluavansa selvittää, miksi toimenpiteet, jotka ovat tuottaneet tuloksia terrorismin vastaisessa taistelussa esimerkiksi Antwerpenissä, eivät toimi Molenbeekissa.

”Tämän täytyy loppua”, hän totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat