Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Iskuissa käytetyt räjähdeliivit olivat ammattimaista työtä – tekijä oletettavasti Euroopassa

Ulkomaat
 
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Le Monden toimittaja tallensi tämän videon Bataclan-konserttipaikalta, kun ihmiset pakenevat ampujia. Videota ei suositella herkimmille katsojille. Kuva: Le Monde/Reuters

Pariisin perjantaisissa terrori-iskuissa käytetyt räjähdeliivit oli tehnyt todellinen ammattilainen, kertoo uutistoimisto AFP tiedustelu- ja turvallisuusalan asiantuntijoihin viitaten.

Räjähdeliivien tekijä saattaa yhä olla vapaana jossakin Euroopan maassa.

Kaikilla Pariisin-iskujen tekijöillä oli päällään samanlaiset räjähdeliivit. Tekijät eivät myöskään epäröineet räjähteiden laukaisemista. Tämä saattaa olla merkki jihadistien toimintalinjan huolestuttavasta muutoksesta Euroopassa, AFP kertoo.

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Lontoossa vuonna 2005 iskeneet itsemurhapommittajat olivat pakanneet räjähteet reppuihin, mutta nyt Pariisissa hyökkääjät räjäyttivät liivit, joita yleensä käytetään Lähi-idän maissa.

”Räjähdeliivien tekemiseen tarvitaan ampumatarvikkeisiin perehtynyt asiantuntija. Luotettavan ja tehokkaan räjähteen valmistukseen ei kuka tahansa pysty”, kertoo nimettömänä pysyttelevä Ranskan entinen tiedustelujohtaja.

Hänen mukaansa asiantuntijan on osattava valmistaa ja käsitellä räjähteitä ja myös asettaa ne liiveihin tai vyöhön niin, etteivät ne estä kantajansa liikkumista.

”Eivätkä ne myöskään saa räjähtää vahingossa.”

Ranskalaisviranomaisten mukaan Pariisin iskuissa käytetyt liivit oli tehty todennäköisesti asetoniperoksidista. Sitä on suhteellisen helppo valmistaa, mutta se on hyvin epävakaa aine.

Liiveissä oli myös akku, laukaisunappi ja sirpaleita mahdollisimman suurten vammojen aiheuttamiseksi.

”He eivät tuoneet liivejä Syyriasta, sillä mitä enemmän tällaisia varusteita liikuttelee, sitä suuremmiksi riskit muodostuvat”, entinen tiedustelujohtaja sanoo.

”Onkin hyvin todennäköistä, että tekijä tai tekijät ovat Ranskassa tai muualla Euroopassa. He ovat tulleet takaisin jihadistialueelta, jossa he ovat oppineet räjähdeliivien tekemisen taidon”, hän jatkaa.

Kolme uutistoimisto AFP:hen yhteyttä ottanutta asiantuntijaa sanoo olevan todennäköistä, että liivit teki joku iskujoukon ulkopuolinen henkilö.

”Räjähdeasiantuntijat ovat varovaisia, he eivät koskaan osallistu itse iskuihin”, sanoo Ranskan ulkoisen tiedustelupalvelun entinen johtaja Alain Chouet.

Samaa mieltä on tiedustelupalvelun toinen entinen virkailija Pierre Martinet.

”Pommintekijä ei ole tykinruokaa. Hänen tehtävänsä on tehdä lisää räjähdeliivejä ja antaa toisten kaverien hoitaa varsinaiset iskut.”

Tiedustelualan ammattilaiset sanovat olevansa hyvin huolissaan Euroopan turvallisuudesta aikana, jolloin edessä ovat niin Pariisissa kohta pidettävä YK:n ilmastokokous, uudenvuodenjuhlinta ja jalkapallon EM-kisat ensi kesänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat