Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin presidentti lupaili sujuvaa vallansiirtoa Aung San Suu Kyille

Ulkomaat
 
OLIVIA HARRIS / Reuters
Myanmarin presidentti Thein Sein (kesk.) puhui sunnuntaina Yangonissa maan puolueiden tapaamisessa.
Myanmarin presidentti Thein Sein (kesk.) puhui sunnuntaina Yangonissa maan puolueiden tapaamisessa. Kuva: OLIVIA HARRIS / Reuters

Myanmarin eli entisen Burman presidentti Thein Sein sanoi sunnuntaina, että oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin puolueen voitto parlamenttivaaleissa on hallituksen uudistusten ansiota.

”Vaalit ovat reformien tulos ja lupaustemme mukaisesti kykenimme hoitamaan ne menestyksekkäästi”, hän sanoi puolueiden yhteiskokouksessa sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kyseessä olivat Thein Seinin ensimmäiset julkiset kommentit viikko sitten sunnuntaina järjestettyjen vaalien jälkeen. Tuoreimpien virallisten tulosten mukaan Suu Kyin NLD puolue on voittanut lähes 80 prosenttia valittavana olevista parlamenttipaikoista.

”Siirrämme tämän [reformi]prosessin uudelle hallitukselle”, Thein Sein sanoi.

”Älkää olko huolissanne vallansiirrosta.”

Thein Sein on entinen kenraali, joka luopui univormustaan viisi vuotta sitten Myanmarin sotilasjuntan siirryttyä sivuun.

Lännessä on riemuittu köyhän Myanmarin demokratiakehityksestä, ja länsimaat ovat poistaneet pakotteitaan. Kriitikoiden mukaan kenraalit kuitenkin vetelevät yhä naruja kulisseissa. Iso osa taloudesta on myös juntan entisten johtajien käsissä.

Parlamentissa on esimerkiksi sotilaille kiintiö, joka käytännössä antaa näille oikeuden estää muutokset perustuslakiin. Perustuslaki myös estää Suu Kyin nousemisen presidentiksi, sillä sen mukaan presidentillä ei voi olla ulkomaalaisia puolisoita tai lapsia.

Suu Kyin kuollut mies oli Britannian kansalainen, kuten pariskunnan pojatkin.

Thein Sein oma USDP-puolue sai 8 prosenttia äänistä ja etniset puolueet 11. Parlamenttiin pyrkineistä 91 puolueesta 11 saa sinne edustajiaan.

Suu Kyi on matkustanut jo viralliseen pääkaupunkiin Naypyidawiin, jossa nykyinen parlamentti kokoontuu viimeiseen istuntoonsa maanantaina.

Hän on jo sopinut tapaamisista presidentin ja armeijan johdon kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat