Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Pariisissa: Kaupunki pysyi kiinni – turistit reippailivat auringonpaisteessa

Ulkomaat
 
PASCAL ROSSIGNOL / Reuters
Ihmiset muodostivat sunnuntaina solidaarisuusketjua Pariisissa lähellä Bataclan-konserttitaloa.
Ihmiset muodostivat sunnuntaina solidaarisuusketjua Pariisissa lähellä Bataclan-konserttitaloa. Kuva: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Pariisi

Mitä tekee turisti Pariisissa, kun kaupunki on sulkenut kaikki kuuluisat nähtävyytensä terrori-iskujen takia?

Reippailee raikkaassa ulkoilmassa.

Sunnuntain lämmin auringonpaiste antoi niin turisteille kuin pariisilaisillekin hyvän syyn lähteä kaupungille tuulettumaan. Samalla saattoi unohtaa edes hetkeksi perjantai-illan veriteot.

”Ei haittaa, vaikka museot ovat kiinni. Ollaan koirien kanssa pitkällä kävelylenkillä”, Las Vegasista kotoisin oleva Eric Merchant kertoi Concorde-aukiolla.

Merchant oli Pariisissa japanilaissyntyisen puolisonsa Yurina Merchantin kanssa. Kävelytettävinä olivat pariskunnan kaksi kääpiövillakoiraa Daisy ja Lily. Kummallakin koiralla oli yllä Chanel-pusakka.

Pariskunta oli tullut Pariisin työtapaamisten takia. Sen jälkeen oli tarkoitus rentoutua, shoppailla ja katsoa nähtävyyksiä. Iskut muuttivat suunnitelmia.

”Olisin halunnut tehdä lauantaina ostoksia, mutta ymmärrän hyvin, että se ei ollut mahdollista”, Yurina Merchant kertoi.

Eric Merchant oli Mumbaissa terrori-iskujen aikaan vuonna 2008. Tällä kertaa pariskunta sattui majoittumaan lähellä terrori-iskujen tapahtumapaikkoja sijaitsevaan hotelliin.

”Oli kymmenestä minuutista kiinni, ettemme osuneet kohdalle”, hän kertoi.

Merchantin mielestä niin Pariisin kuin pariisilaistenkin toipuminen iskuista voi kestää kauan.

”Kaikki tuttuni eivät ole vieläkään toipuneet syyskuun 11. päivän iskuista.”

Kävelemisestä aurinkoisessa Pariisissa nauttivat myös Belgian flaamialueelta kotoisin olevat Ivon Victor ja hänen puolisonsa Chantal Vanhoecke. Pariskunta oli Pariisissa pitkällä viikonloppumatkalla.

Iskujen aikaan he olivat hotellihuoneessa katsomassa jalkapalloa televisiosta.

”Lapsemme halusivat, että olisimme lähteneet kotiin Oostendeen heti lauantaina. Minä sanoi, että ei tule kuuloonkaan”, Vaenchoecke sanoi.

”Parasta solidaarisuutta uhreja kohtaan on jatkaa elämää kuten ennenkin. Emme saa antaa terrorismin viedä meiltä kykyä nauttia elämästämme”, Victor kertoi.

Pariisin-iskujen tekijöiden yhteydet Belgiaan eivät heitä yllättäneet.

”Sanoisin, että Bryssel on paljon vaarallisempi kaupunki kuin Pariisi. Brysselissä on paljon jihadisteja”, Victor arvioi.

Huomenna maanantaina Pariisi yrittää palata takaisin normaalin elämänmenoon. Koulut avautuvat, ja tavoitteena on tavallinen arki.

Turvallisuusuhat tulevat kuitenkin näkymään niin kaupunkilaisten arjessa kuin turistienkin lomamatkoilla.

Sunnuntaina lähes kaikki Pariisin kaupat olivat kiinni. Turistien suosiossa oleva leivonnaisia myyvä oleva Ladurée-ketju piti kuitenkin Madeleinen aukion kauppaansa auki.

Ovella asiakkaiden kassit tarkisti turvamies.

Auringonpaisteesta huolimatta moni pariisilainen näki tulevaisuuden turvattomana.

Ulkoilemassa ollut Stéphane Jonard ei uskonut, että perjantaiset terrori-iskut jäävät viimeisiksi.

”Lisää voi tulla. Ranska on Malissa ja Syyriassa, ja sillä on vaikutusta. Terroristit yrittävät tappaa mahdollisimman paljon. Olenko pessimisti? En, vaan realisti”, hän sanoi.

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä. Kaikki Pariisin terrori-iskuihin liittyvät jutut löydät erikoissivulta.

Annamari Sipilä / HS
Ladurée tarkisti asiakkaiden laukut
Ladurée tarkisti asiakkaiden laukut
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat