Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebookin Pariisi-sovelluksesta syntyi kohu – Zuckerberg selitti, miksi Libanonin terroriuhrien turvallisuudesta ei kyselty

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus
Facebookin sovellus kysyi käyttäjiltä lauantain vastaisena yönä, ovatko he lähellä Pariisin terrori-iskujen tapahtumapaikkaa ja ovatko he kunnossa.
Facebookin sovellus kysyi käyttäjiltä lauantain vastaisena yönä, ovatko he lähellä Pariisin terrori-iskujen tapahtumapaikkaa ja ovatko he kunnossa. Kuva: Kuvakaappaus

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg vastasi Facebookissa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa kritiikkiin, jota yhtiötä kohtaan esitettiin viikonloppuna.

Lauantaina Pariisin terrori-iskujen jälkeen Facebook käynnisti Turvallisuustila-nimisen palvelun. Sen tarkoitus on varmistaa, että omaiset ja muut läheiset ihmiset, jotka ovat kriisialueella – tässä tapauksessa Pariisissa – ovat turvassa ja kunnossa.

Palvelu toimii kahteen suuntaan. Pariisissa oleva ihminen voi ilmoittaa olevansa kunnossa ja Pariisissa olevan läheinen voi selvittää, onko toinen kunnossa.

Facebook sai kiitosta palvelun käynnistämisestä, mutta myös kovaa kritiikkiä siitä, että palvelua ei ole käytetty esimerkiksi Lähi-idän pommi-iskuissa.

Kysymys tiivistyi siihen, miksi Facebook otti Turvallisuustilan käyttöön Pariisin iskujen jälkeen, mutta ei edellisenä päivänä perjantaina Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tehtyjen pommi-iskujen jälkeen. Iskuissa Beirutissa kuoli yli 40 ihmistä ja yli 200 haavoittui.

Esimerkiksi tässä blogikirjoituksessa kysytään, miksi Beirutin iskut eivät saaneet Turvallisuustila-mahdollisuutta.

Tämä on yksi monista asiaa ihmettelevistä Twitter-viesteistä:

Viestissä sanotaan: “Facebookin Turvallisuustila-työkalun avulla voit tarkistaa ystäviesti tilanteen, mutta VAIN Pariisissa, ei Bagdadissa, Damaskoksessa, Gazassa tai Beirutissa.”

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg vastasi kritiikkiin Facebookissa eilen.

Tässä käännös otteesta Zuckerbergin viestistä:

”Monet ovat perustellusti kysyneet, miksi Turvallisuustila käynnistettiin Pariisin iskujen jälkeen, mutta ei Beirutissa ja muualla tapahtuneiden pommi-iskujen jälkeen. Eiliseen asti linjamme oli, että Turvallisuustila käynnistetään luonnonkatastrofien yhteydessä. Olemme muuttaneet politiikkaamme ja aiomme käynnistää Turvallisuustilan jatkossa inhimillisissä katastrofeissa.

--

Välitämme kaikista ihmisistä yhtäläisesti ja teemme kovasti töitä auttaaksemme kärsiviä ihmisiä niin monissa tilanteissa kuin mahdollista.”

Lippusovellukselle kritiikkiä tekopyhyydestä
Kuvakaappaus Facebookista
Muiden muassa Facebookin perustaja Mark Zuckerberg vaihtoi profiilikuvaansa ranskan lipun värit.
Muiden muassa Facebookin perustaja Mark Zuckerberg vaihtoi profiilikuvaansa ranskan lipun värit.

Pian Ranskan terrori-iskujen jälkeen ihmiset ympäri maailma alkoivat osoittaa myötätuntoaan uhreille ja heidän omaisilleen sosiaalisessa mediassa. Facebookissa levisi nopeasti sovellus, jolla pystyy laittamaan palvelussa näkyvän profiilikuvansa päälle sini-puna-valkoisen värityksen. Sovelluksen nimi on ”Tue Ranskaa ja Pariisin asukkaita muuttamalla profiilikuvaasi.”

Myös tämä sovellus on herättänyt kritiikkiä ja sen käyttämistä on pidetty tekopyhänä, kun samaan aikaan erilaisissa konflikteissa ja sodissa kuolee paljon enemmän ihmisiä kuin Pariisin iskuissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat