Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisi alkaa toipua sokista

Ulkomaat
 
BENOIT TESSIER / REUTERS
Ihmiset tulivat sunnuntaina Le Carillon -ravintolan edustalle, missä terroristit ampuivat perjantaina.
Ihmiset tulivat sunnuntaina Le Carillon -ravintolan edustalle, missä terroristit ampuivat perjantaina. Kuva: BENOIT TESSIER / REUTERS

Pariisi

Mistä tietää, että on Pariisissa? Siitä, että koirien isäntäväki teettää lemmikeilleen käyntikortit.

Oma käyntikortti on myös pariisilaisella 3-vuotiaalla ranskanbulldoggilla Homerilla.

”Minne ikinä Homer meneekin, häntä valokuvataan. Siksi hän tarvitsi oman kortin”, kertoo Pariisin keskustassa asuva Renan Cholet.

Ollaan puistossa, heitellään koirille palloa, puhutaan politiikkaa. Hetkittäin tuntuu jo siltä kuin olisi mikä tahansa aurinkoinen sunnuntai.

Perjantaiset terrori-iskut ovat saaneet koko metropolin tolaltaan. Ruumiiden tunnistaminen jatkuu, vaikka auringossa sen voi hetkeksi unohtaa.

Pariisi, Ranska ja koko Eurooppa miettivät nyt, kuinka uudet iskut voisi torjua tulevaisuudessa. Mitä pitää tehdä, jotta eurooppalainen vapaa elämänmuoto voisi jatkua?

”Ranskan rajojen sulkeminen ei auta, kun iskut tulevat sisältä käsin. Pelkään, että on jo liian myöhäistä tehdä poliittisia uudistuksia”, Cholet arvioi.

Hän on huolestunut siitä, kuinka ihmiset elävät Pariisissakin omissa kuplissaan. Kuplassa on syntyä ajatuksia, jotka eivät sovi Ranskan arvoihin ja perinteisiin.

”Poikani pelaa jalkapalloa. Monet joukkuetoverit sanovat pelaavansa vaikkapa Algerian puolesta. Mutta mehän olemme Ranskassa”, hautaustoimistoalan yrittäjänä toimiva Cholet kertoo.

Sunnuntaina Pariisin museot ja suurin osa kaupoista pysyivät kiinni.

Turistien suosima leivonnaisia myyvä Ladurée-ketju piti kuitenkin kauppojaan auki. Ovella päivystävä vartija tarkasti sisään pyrkivien asiakkaiden laukut. Varotoimia saatetaan jatkaa vielä ensi viikollakin.

Moni pelkää, että veriset terrori-iskut kuihduttavat taloutta. Jos turisteja alkaa pelottaa, kärsivät turismista riippuvaiset alat.

Väkivallanteot vaikuttavat myös yleiseen mielialaan. Epävarmuus saattaa näkyä euron heikkenemisenä ja investointihalujen vähenemisenä.

”Kun Pariisissa oli mellakoita kymmenisen vuotta sitten, kaikkosivat turistit moneksi kuukaudeksi. Pelkään, että niin käy nytkin”, matkailualalla työskentelevä Victor Morin kertoo.

Morin oli sunnuntaina matkalla töihin turistioppaan hommiin. Lauantaina hän oli ilmoittanut työnantajalleen, että kiertueet pitää perua.

”Miten olisin voinut viihdyttää turisteja iskujen jälkeisenä päivänä? Mahdoton ajatus.”

Sunnuntain kaunis sää houkutteli silti paikalliset ja turistitkin Pariisin kaduille. Vaikka Louvren taidemuseoon ei päässyt sisään, ulkopuolella sai ottaa vapaasti selfien tai pari. Moni hölkkääjä hikoili shortseissaan.

Kahvilat ja baarit olivat yhä puolityhjiä, mutta selvästi vilkkaampia kuin vielä päivää aiemmin lauantaina. Metroliikenne oli palautunut lähes ennalleen. Maanantaina lapset menisivät jo kouluun.

”Parasta solidaarisuutta uhreja kohtaan on jatkaa elämää kuten ennenkin. Emme saa antaa terrorismin viedä meiltä kykyä nauttia elämästämme”, kertoo Pariisissa lyhyellä matkalla ollut belgialainen Ivon Victor.

”Lapsemme halusivat, että olisimme lähteneet kotiin Oostendeen heti lauantaina. Minä sanoin, että ei tule kuuloonkaan”, sanoo hänen puolisonsa Chantal Vanhoecke.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat