Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä toivoo suhteiden lähenevän lännen kanssa

Ulkomaat
 
Cem Oksuz / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama (vas.) keskusteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin (oik.) kanssa G20-kokouksen yhteydessä Turkin Antalyassa sunnuntaina.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama (vas.) keskusteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin (oik.) kanssa G20-kokouksen yhteydessä Turkin Antalyassa sunnuntaina. Kuva: Cem Oksuz / Reuters

Venäjä panee nyt toivonsa siihen, että suhteet länteen lähenisivät. Venäjältä on kuulunut perjantai-illasta asti kommentteja siitä, että Pariisin iskun myötä lännen ja Kremlin pitäisi haudata erimielisyytensä ja taistella yhdessä äärijärjestö Isisiä vastaan.

Tämä on ollut Venäjän tavoitteena jo kuukausia, sillä talousongelmiensa ja matalan öljynhinnan vuoksi se yrittää päästä eroon lännen asettamista pakotteista ja eristyksestä. Yhdysvallat, EU ja muut länsimaat alkoivat asettaa pakotteita sen jälkeen, kun Venäjä viime vuonna valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta. Venäjän rooli Itä-Ukrainan sodassa on koventanut pakotteita.

Länsi on ollut tähän asti kuitenkin pakotteissaan tiukka, vaikka Venäjän mukaan voimat pitäisi yhdistää yhteistä vihollista eli ääri-islamisteja vastaan.

Näkemyksen ilmaisi myös presidentti Vladimir Putin G20-maiden kokouksessa Turkissa sunnuntaina.

Putin keskusteli kokouksessa myös Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa muun muassa Syyrian tilanteesta ja Ukrainasta, kertoi uutistoimisto AFP. He eivät olleet asioista yksimielisiä.

Ääri-islamistit eivät ole vieras uhka Venäjällekään. Ne syrjäyttivät itsenäisyysmieliset Tšetšenian kapinallisten johdosta vuosituhannen vaihteessa ja levittivät samalla kapinansa laajemmalle Venäjään kuuluvassa Pohjois-Kaukasiassa.

Tilanne Pohjois-Kaukasialla on yhä kireä, ja tällä vuosikymmenellä itsemurhaiskuja on tehty myös Moskovassa ja Volgogradissa. Iskut ovat vaatineet kymmeniä uhreja.

Myös venäläisen lomalennon tuhoutuminen lokakuun lopulla Egyptissä johtui mahdollisesti ääriliike Isisin pommista, vaikka virallinen Venäjä ei halua vielä spekuloida syyllä. Lännessä pommi-iskua pidetään 224 ihmisen hengen vaatineen tuhon pääteoriana.

Isis Siinailla -nimisen terroristijärjestön mukaan se tuhosi koneen kostona Venäjän ilmaiskuille Syyriassa.

Venäjä alkoi pommittaa Syyrian kapinallisia syyskuussa. Yhtenä virallisena syynä on estää terrori-iskut, sillä Isisin riveissä taistelee ilmeisesti noin 7 000 Venäjän ja entisten neuvostotasavaltojen kansalaista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Tämä näkyi kukkameren laajuudessa Ranskan Moskovan-suurlähetystön portilla jo lauantaina.

Putin tuomitsi Pariisin iskut pian niiden tapahduttua.

”On selvää, että taistelu tätä pahuutta vastaan edellyttää todellista yhteistyötä kansainväliseltä yhteisöltä”, Putin viestitti Ranskan presidentille François Hollandelle Kremlin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat