Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin aukiolla syntyi joukkopaniikki – HS:n toimittaja mukana ryntäyksessä

Ulkomaat
 

Pariisin Republique-aukiolla nähtiin sunnuntai-iltana esimerkki siitä, mitä terrori-isku voi saada ihmisten mielissä aikaan.

Sadat aukiolle mielenosoituskiellosta huolimatta kokoontuneet ihmiset alkoivat rynnätä joka suuntaan toisiaan talloen toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Itse olin tapahtuma-aikana aukion laidalla sijaitsevassa hotellissa kirjoittamassa kuvatekstejä maanantain Helsingin Sanomissa julkaistavaan reportaasiin.

Yhtäkkiä hotellin aula oli täynnä ihmisiä, jotka ryntäsivät minua kohti. Näin heidän joukossaan myös ranskalaisen valokuvaajamme, joka taisi sanoa ”kaikki juoksevat”.

Myönnän, että paniikki tarttui sillä hetkellä minuunkin.

Jätin koneen ja puhelimen pöydälle ja säntäsin aulan taakse ja keittiöön ja sieltä johonkin kapeaan käytävään.

Käytävässä sydän alkoi hakata vielä hieman lisää, kun ihmisiä alkoi juosta vastaan. Heitä säntäsi sisään hotellin sivuovesta kymmenittäin. Kukaan ei tiennyt, mihin suuntaan mennä. Osa säntäili käytävässä edestakaisin.

Kaksi nuorempaa naista itki hysteerisesti. Lähes kaikki haukkoivat henkeään ja toistelivat kirosanoja. Kaikki kyselivät toisiltaan ranskaksi ja englanniksi: ”Näitkö jotain? Kuulitko jotain?”

Amerikkalainen tv-kuvaaja oli hiestä märkä suuren tv-kameransa kanssa. Hän oli juossut niin lujaa, että oli kadottanut toimittajansa. Olin minäkin kadottanut kuvaajamme.

Vähitellen alkoi käydä selväksi, että kukaan ei ollut nähnyt tai kuullut muuta kuin toisten ihmisten juoksua ja huutoja. Yksi vanhempi nainen sanoi ehkä kuullensa äänen, joka voisi johtua jonkun rakenteen kaatumisesta.

Muutaman minuutin jälkeen hotellin henkilökunta totesi, että hälytys oli väärä ja että kaikki voivat palata vastaanottoon. Kaikki soittivat läheisilleen, eikä puhelinverkko pian enää toiminut ylikuormituksen vuoksi. Vakavasti loukkaantuneista ei ole tietoa ainakaan vielä.

Toimittajakollegat kertoivat, että mahdollisesti kaikki oli alkanut siitä, että poliisit olivat käskeneet aukiolla olleita ihmisiä liikkumaan nopeammin. Ranskassa mielenosoitukset ovat yleisen hätätilan ja turvallisuuden vuoksi kiellettyjä.

Meneillään on kolmen päivän suruaika. Toivottavasti siihen ei tule enää lisää tällaisia keskeytyksiä. Pariisilaisia on järkytetty jo aivan liikaa.

Tarkennus 16.11. kello 00.07: ryntäys tapahtui sunnuntai-iltana, ei lauantai-iltana, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat