Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumeriippuvaisia vieroitetaan Raamatun voimalla Myanmarin Kachinissa

Ulkomaat
 
Nicola Longobardi
Filosofian opiskelija Brang Mai, 22, päätti lopettaa heroiinin käytön lokakuun lopussa ja tuli huumevieroitusleirille. Olkapäässään hänellä on tatuointi tyttöystävästään.
Filosofian opiskelija Brang Mai, 22, päätti lopettaa heroiinin käytön lokakuun lopussa ja tuli huumevieroitusleirille. Olkapäässään hänellä on tatuointi tyttöystävästään. Kuva: Nicola Longobardi

Myitkyina. Paksujen paalujen tukeman korkean metalliverkkoaidan portti on lukossa. Portin takana joukko miehiä potkii palloa.

He ovat huumevieroituksessa. Paikallinen baptistiseurakunta on perustanut vieroitusleirin Myitkyinan kaupungin laitamilla olevaan kylään Kachinin osavaltiossa Myanmarissa.

”Parannamme huumeiden käyttäjiä opettamalla heille Raamattua”, sanoo Seng Du-Ndawng kylän seurakunnan huumekomiteasta. ”Lääkkeitä emme käytä.”

Vieroitusleirillä majailee noin 30 miestä, joiden ikähaitari on 20–73 vuotta. Osan heistä huumekomitean miehet ovat hakeneet väkisin kotoa.

”Jotkut eivät halua tulla. Heidän kanssaan teemme sopimuksen. He voivat lähteä kahden viikon jälkeen, jos eivät halua olla koko kahden kuukauden ohjelmaa”, Seng sanoo.

”Jos saamme heidät uudestaan kiinni huumeiden käytöstä, pidämme heitä kolme kuukautta.”

Päivän raamattuoppitunnit ovat juuri päättyneet. Miehiä istuskelee ruokailukatoksessa odottamassa päivällistä. Ohjelmassa on vielä hengellinen laulutuokio ja iltahartaus.

Kachinissa huumeongelma on aivan omaa luokkaansa.

Myanmar eli entinen Burma on maailman toiseksi suurin oopiumintuottaja. Oopiumiunikkoa kasvaa etenkin Kachinin ja Shanin osavaltioissa. Alue kuuluu Kultaisena kolmiona tunnettuun oopiumivyöhykkeeseen, joka kattaa vuoristoisia osia Myanmarista, Thaimaasta ja Laosista.

Täkäläiset nuoret aloittavat huumeidenkäytön tavallisesti heroiinista, jota tehdään seudulla kasvaneesta oopiumista. Alue on Kiinan rajalle vievien huumereittien varrella. Siellä tehdään myös esimerkiksi metamfetamiinia, jota kutsutaan yamaksi.

”Seurakuntaamme kuuluu runsaat tuhat perhettä. Huumeita käyttää noin neljäsataa seurakuntalaista”, Seng sanoo. ”Nuoret käyttävät heroiinia tai yamaa, vanhemmat miehet polttavat oopiumia.”

Huumeongelman torjuntaa vaikeuttaa sota, jossa Kachinin itsenäisyysarmeija Kia taistelee Myanmarin hallitusta vastaan. Kachinilaiset ovat yksi Myanmarin monista vähemmistökansoista. Heitä asuu myös Shanin pohjoisosassa, ja valtaosa heistä on kristittyjä.

Kachinilaisista monet uskovat, että huumeet ovat Myanmarin sotajuoni, jolla tuhotaan kachinilaisia. Kyse ei tosin välttämättä ole sen suuremmasta salaliitosta kuin siitä, että osa lainvalvojista ummistaa silmänsä saadessaan osansa huumekaupan tuotosta.

Kachin-isänmaallisessa hengessä paikalliset taistelevat huumeita vastaan. KIA tuhoaa unikkopeltoja alueilla, joita se hallitsee, ja tänä vuonna seurakunnat ovat tehostaneet toimintansa melkein ristiretkeksi.

Uuteen kampanjaan kuuluu käyttäjien vieminen vieroitukseen vaikka väkisin. Kachinissa ja Shanissa on yhteensä 90 vieroitusleiriä, kertoo Kachinin baptistikirkkojen yhteistyöjärjestön KBC:n toiminnanjohtaja, pastori Gyung Hkawng. Tiettävästi Kia tukee projektia.

Huumeleireistä valtaosa on laittomia, eikä KBC anna HS:n puhua vieroitettavien kanssa suljetulla leirillä. On mentävä leirille, jossa vieroitettavat ovat vapaaehtoisesti.

Leiri näyttää päällisin puolin samanlaiselta kuin suljettu leiri, mutta porttia ei pidetä lukossa – ainakaan HS:n vieraillessa. Tunnelma on kuin rippileirillä. Makuusalissa joku soittaa kitaraa, ja ulkona tuoksuu savu, kun miehet nuotiopiirissä lämmittävät teevettä.

”Lopetin heroiinin käytön kolme päivää sitten”, kertoo Brang Mai, 22.

Vieroitusoireisen miehen olemus muistuttaa uitettua koiraa. Liikkeet ovat jäykkiä, ja oleminen näyttää vaivalloiselta.

Hän on toisen vuosikurssin filosofian opiskelija Myitkyinan yliopistosta. Nuorukainen kertoo käyttäneensä lähinnä heroiinia ja arvioi, että opiskelukavereista noin 40 prosenttia on huumeriippuvaisia. Paikallinen kansalaisjärjestö on sanonut määrän olevan 30 prosenttia. Oli se kumpi tahansa, huumeongelma Myitkyinan yliopistossa on vakava.

”Oli paljon poissaoloja”, mies kuvailee opintojaan. ”Heroiinin hankkiminen oli työlästä.” Hän aikoo olla puoli vuotta vieroitusleirillä ja jatkaa sitten opintoja.

Leireillä on lähes pelkkiä miehiä, mutta Kachinin huumeongelma koskee myös naisia. Leirin ainoa nainen Ja Seng, 28, kertoo käyttäneensä heroiinia sekä punaisia ja vaaleanpunaisia tabletteja, joiden kemiallista koostumusta hän ei tiedä.

”Huumekomitea tuli hakemaan. He sanoivat, että koska olet kachinilainen tyttö, sinun täytyy lopettaa. He pitivät minua pari päivää arestissa. Sitten toivat tänne.”

Nainen on ollut leirillä viisi kuukautta, eikä omien sanojensa mukaan aivan vapaaehtoisesti. Hänen mukaansa portteja ei ole pidetty lukossa, mutta hän kokee, ettei leiriltä oikein voinut lähteäkään.

”Huumeita on todella helppo hankkia. Mutta nyt olen päättänyt lopettaa”, Ja Seng sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat