Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittiseen kriisiin ajautunut Romania sai uuden hallituksen

Ulkomaat
 
Octav Ganea / Reuters
Romanian presidentti Klaus Iohannis (vas.) nimitti Dacian Cioloksen (oik.) pääministeriehdokkaaksi viime tiistaina. Entinen pääministeri Victor Ponta erosi toimestaan yllättäen marraskuussa.
Romanian presidentti Klaus Iohannis (vas.) nimitti Dacian Cioloksen (oik.) pääministeriehdokkaaksi viime tiistaina. Entinen pääministeri Victor Ponta erosi toimestaan yllättäen marraskuussa. Kuva: Octav Ganea / Reuters

Korruption symboliksi nousseen yökerhopalon myötä poliittiseen kriisiin ajautuneen Romanian uusi hallitus alkoi sunnuntaina muotoutua, kun pääministeri Dacian Ciolos kertoi virkamieshallituksensa ministeriehdokkaiden nimiä, uutistoimisto Reuters kertoi.

Romanian presidentti Klaus Iohannis nimitti Cioloksen pääministeriehdokkaaksi tiistaina. Ennen ilmoitustaan Iohannis oli neuvotellut parlamenttipuolueiden kanssa, joten Cioloksen hallitus saa todennäköisesti parlamentin tuen tiistaina.

Lisäksi laajalle levinnyt korruptio on pilannut poliitikkojen maineen niin pahoin, että parlamentti todennäköisesti haluaa esiintyä yhtenäisenä ja halukkaana vähentämään korruptiota asiantuntijahallituksen avulla. Virkamieshallituksen on määrä olla vallassa vuosi, sillä seuraavat vaalit on määrä järjestää ensi vuoden joulukuussa.

Ciolos on entinen maatalousministeri ja EU:n maatalouskomissaari. Hän esittää valtiovarainministeriksi EU-komissiossa analyytikkona toimivaa Anca Paliuta, oikeusministeriksi korruptioasiantuntijaa Cristina Gusetia ja puolustusministeriksi Romanian Lontoon-suurlähettilästä Mihnea Ioan Motocia.

”Halusin valita kyvykkäitä ihmisiä, jotka ovat alojensa asiantuntijoita”, Ciolos sanoi lehdistötilaisuudessa.

Romania on yksi Euroopan korruptoituneimpia maita.

Kyllästymispisteeksi nousi lopulta tulipalo bukarestilaisella Collectiv-heviklubilla lokakuun lopulla. Tulipalo on vaatinut jo yli 50 kuolonuhria, joista yksi oli ilman työsopimusta klubilla työskennellyt viiden lapsen äiti.

Klubi oli saanut viranomaisilta luvan toimia tiloissaan ilman tarkastuksia eli käytännössä korruptiolla.

Kahden viikon aikana lähes 100 000 romanialaista on osoittanut mieltään ”Korruptio tappaa!” -iskulauseen alla.

Romanian pääministeri, sosiaalidemokraattien Victor Ponta erosi yllättäen marraskuun alussa mielenosoitusten keskellä.

Romanian korruptionvastainen viranomainen DNA ilmoitti jo viime kesänä tutkivansa Pontaa. Hän sai syytteet veronkierrosta ja asiakirjojen väärennyksestä heinäkuussa, mutta ei välittänyt vanhan kilpakumppaninsa Iohanniksen vaatimuksista erota.

”Collectivin tragedia sai vaikuttavan määrän ihmisiä mobilisoitumaan nopeasti, koska se toimi paineventtiilinä tyytymättömyydessä Pontan hallitukseen ja koko poliittiseen eliittiin”, Babes-Bolyai-yliopiston tutkija Sergiu Miscoiu sanoi uutistoimisto Reutersille.

Hän kuitenkin arvoi, ettei politiikkaan ole odotettavissa suuria muutoksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat