Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS kävi terroristin kotilähiössä – lapsuudentoveri kertoo, millainen oli yksi tappajista

Petja Pelli HS
Zacharie Scheurer

Jossain kohtaa lauantaita rikostutkijat tekivät Pariisin Bataclan-konserttisalin lattialta merkittävän löydön.

Se oli irtonainen sormi.

Sormesta onnistuttiin saamaan sormenjälki. Sen perusteella löytyi poliisin rekistereistä nimi: Ismaël Omar Mostefaï, syntynyt Courcouronnesin lähiön sairaalassa noin 30 kilometriä Pariisista etelään marraskuussa 1985.

HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
Yksi Pariisin terroristeista syntyi ja kasvoi 30 kilometrin päässä Pariisista Courcourennesin lähiössä. Helsingin Sanomat kävi paikan päällä ja puhui entiselle naapurille. Toimittaja: Petja Pelli, Kuvaus: Zacharie Scheurer

Koko Ranska sai varmistuksen sille, mitä se oli osannut odottaa. Ainakin yksi hirmutekojen epäillyistä tekijöistä on syntynyt ja kasvanut Ranskassa.

Ismaël Omar Mostefaï oli yksi niistä kolmesta miehestä, jotka tulittivat Bataclan-klubin rock-yleisöä umpimähkään huudellen sekavia Syyriasta ja Irakista.

Lopulta hän räjäytti itsensä tappaen vielä joukoittain lisää. Vähintään 89 ihmistä kuoli pelkästään Bataclanissa. Kymmenet kamppailevat yhä hengestään sairaalassa.

Zacharie Scheurer
Mostefaï kasvoi Courcouronnesissa 30 kilometriä Pariisista etelään.
Mostefaï kasvoi Courcouronnesissa 30 kilometriä Pariisista etelään.

Courcouronnesissa paistaa sunnuntaina aurinko. Kaduilla on tyhjää ja ilma raikasta. Toppatakkimiehet onkivat kanavasta.

Mostefaïn lapsuuden ja nuoruuden kotikatu ei näytä sekään kovin pahalta. Kolmikerroksisia asuintaloja, nurkat siisteinä, pyykkiä parvekkeilla. Ei luksusta, muttei erityisen ankeaakaan.

Ranskan pahamaineisimpien lähiöiden kolossaaliset betonilinnakkeet loistavat poissaolollaan.

Muutaman äänekkään nuoren joukko on vetänyt verkkarit päälle. Yhdellä on jalkapallo kainalossa.

Mostefaïn entinen kaveri ja naapuri ” Khaled ” ohjaa meidät yhdelle pienistä sisäpihoista ja osoittaa ensimmäisen kerroksen ikkunaa.

”Tuossa he asuivat, tuo pieni ikkuna, toinen vasemmalta.”

Khaled asui lapsena kerrosta ylempänä, ja siinä hän asuu jälleen, tällä kertaa eron vuoksi.

”Kasvoimme yhdessä”, hän sanoo ja pitää tauon.

”Tämä muutti käsitykseni täysin. Ennen luulin, että tällaiset tapaukset ovat hirviöitä syntymästään lähtien.”

Lauantaiaamun herätys oli Khaledille sokki. Ranskalaisen lehden toimittajat hakkasivat ovea ja kertoivat, mikä hänen entisestä kaveristaan oli tullut.

Khaled ei ollut uskoa korviaan. Oven hän piti kiinni. Nyt hän suostuu kertomaan tarinansa HS:lle sillä ehdolla, että hänen nimensä muutetaan. Hän ei halua ongelmia vanhemmilleen, jotka asunnon omistavat.

”Ei hän ollut hirviö, ei hän ollut edes rosvo. Hän oli yksi meistä lähiön nuorista, kuten kuka tahansa”, hän kertoo.

Mostefaï oli kyllä poliisin rekisterissä pienistä rikkomuksista, joiden vuoksi hän oli ollut putkassa. Listalta löytyy muun muassa kortitta ajo ja epäilys huumekauppaan osallistumisesta. Vankilassa hän ei ollut koskaan istunut.

Khaled muistaa Mostefaïn jopa hieman rauhallisempana kuin hänen kaksi isoveljeänsä.

”Hän oli se, joka lähti illanvietoista kotiin ensimmäisenä.”

Näin sunnuntaisin Khaled, Mostefaï ja muut korttelin nuoret kävivät usein potkimassa palloa. ”Hänen isänsäkin tuli joskus mukaan.”

Mostefaïn algerialaistaustaisen isän Khaled muistaa hartaana muslimina.

”Hän kävi aina moskeijassa. Joskus hän sanoi minulle, että minun kannattaa hankkia isona vaimo, joka on muslimi.”

Ei isä kuitenkaan radikaali ollut. ”Ei moskeijoissa silloin vielä puhuttu geopolitiikasta.”

Zacharie Scheurer
Courcouronnes on melko vähätuloista ja maahanmuuttajavaltaista aluetta, muttei vastaa mielikuvia Ranskan pahimmista lähiöistä.
Courcouronnes on melko vähätuloista ja maahanmuuttajavaltaista aluetta, muttei vastaa mielikuvia Ranskan pahimmista lähiöistä.

Myöhäisessä teini-iässä kahden lähiöpojan elämät haarautuivat hyvin erilaisille poluille. Toisesta tuli kasvattaja ja suojelija, toisesta tuli lopulta tappaja.

Khaledin elämässä ratkaisevin oli hetki, kun hän löysi parkourin. Laji on kehitetty 1980-luvulla juuri Pariisin lähiöissä. Siinä pyritään liikkumaan kaupunkiympäristössä mahdollisimman sulavasti paikasta toiseen. Joskus täytyy hypätä, joskus kiivetä.

”Minulle parkour on todellista jihadia. Se on kamppailua itseään vastaan, oman itsensä voittamista.”

”Et pysty ylittämään jotain estettä. Sitten harjoittelet ja ylität sen. Se antaa itseluottamusta.”

Parkour laajensi Khaledin elinpiiriä. Lähiössä ei ollut iltaisin mitään tekemistä, mutta parkourin avulla hän tapasi uudenlaisia ihmisiä muualtakin Pariisin alueelta.

Pian hän alkoi opettaa sitä ryhmälle nuoria. Hekin saivat elämäänsä uutta sisältöä ja intoa. ”Tärkeintä on, että on jokin intohimo. Asia, jota tekee laskematta siihen käytettyjä tunteja.”

Samoihin aikoihin, runsaat kymmenen vuotta sitten, Mostefaï muutti Chartresin kaupunkiin vielä kauemmas Pariisista. Khaled muistaa, että Mostefaï ei enää pitänyt mitään yhteyttä perheeseensä. Muut veljet sen sijaan kävivät yhä tapaamassa kavereitaan.

Ei Mostefaïlla ilmeisesti heti alkanut mennä huonosti. Hän löysi naisen ja sai tyttären.

Jossain vaiheessa hän kuitenkin tapasi väärän ihmisen. Khaled muotoilee asian osuvasti. ”Ei se lopulta ole fyysinen ympäristö, joka radikalisoi. Ne ovat väärät kohtaamiset, ideat. Niitä ei voi nähdä.”

Mostefaïn väärä tuttavuus tuli Pariisin seudulle mahdollisesti Belgiasta asti. Ranskalaislehti Journal du Centren mukaan Chartresiin oli muodostunut pieni islamistiradikaalien ryhmä, jolle kävi saarnaamassa Belgiassa asuva marokkolaistaustainen radikaali imaami.

Vuoden 2012 jälkeen Mostefaïsta ei enää kuulunut mitään. Hän asui Chartresin pormestarin tietojen mukaan kaupungin vuokra-asunnossa pysytellen omissa oloissaan. Alueen asukkaat luulivat hänen muuttaneen pois. Ehkä belgialaismies oli käskenyt pitää matalaa profiilia.

Ranskalaislehti Le Monden tietojen mukaan asiat etenivät sen jälkeen nopeasti: vuonna 2013 Mostefaï ilmeisesti matkasi Turkkiin ja sitä kautta Syyriaan.

Khaledista puolestaan tuli ovimies. Hänkin myöntää erottelevansa ihmisiä.

”Mutta en uskonnon tai värin perusteella. Erottelen sen perusteella, oletko liikkeellä myönteisellä vai kielteisellä mielellä. Kielteisellä ei pääse sisään.”

Viime kuukausina Khaled on käynyt töissä juuri siellä, mihin Mostefaï perjantai-iltana iski: Pariisin kymmenennen kaupunginosan ravintola-alueella, missä kaikenväriset- ja taustaiset nuoret pitävät viikonloppuisin yhdessä hauskaa.

Khaled oli vuorossa yhdessä alueen baareista myös perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun loppumattomat laukausten sarjat alkoivat kaikua.

Khaled komensi ihmiset terassilta sisälle ja sulki ovet. Sen jälkeen hän jäi heidän kanssaan valvomaan pitkälle yli baarin sulkemisajan. Tilanne oli sekava, eikä ollut selvää, voiko kukaan palata turvallisesti kotiinsa.

Muutaman sadan metrin päässä Mostefaï jatkoi ihmisten ampumista selkään.

Khaled katsoo aurinkoista kotikatuaan vakavana ja pyörittää päätään. ”Se on hullua, hullua.”

Hänelläkin on lapsi, 9-vuotias poika. Poika oppii parkouria isältään, mikäli niin mielii.

”En halua tuputtaa. Valitkoon itse.”

Näin tapahtumat etenivät Pariisissa
Näin tapahtumat etenivät Pariisissa
Pariisin perjantai-illan iskuissa menehtyi liki 130 ihmistä. Videolla kerrotaan, mitä Pariisissa tapahtui. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS, editoija Arttu Luhtala HS.
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Le Monden toimittaja tallensi tämän videon Bataclan-konserttipaikalta, kun ihmiset pakenevat ampujia. Videota ei suositella herkimmille katsojille. Kuva: Le Monde/Reuters
Zacharie Scheurer
Khaled (name has been changed by editor) grew up in the same building as the french terrorist Ismael Omar Mustefai. He shows us the suburb Courcouronnes, where they grew up. More than 120 people died Friday night in shootings at Paris cafes, suicide bombings near France's national stadium and a hostage-taking slaughter inside a concert hall.
Khaled (name has been changed by editor) grew up in the same building as the french terrorist Ismael Omar Mustefai. He shows us the suburb Courcouronnes, where they grew up. More than 120 people died Friday night in shootings at Paris cafes, suicide bombings near France's national stadium and a hostage-taking slaughter inside a concert hall.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat