Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutistoimisto AP: Irakin tiedustelu varoitti Ranskaa päivää ennen iskua

Ulkomaat
 
Näin tapahtumat etenivät Pariisissa
Näin tapahtumat etenivät Pariisissa
Pariisin perjantai-illan iskuissa menehtyi liki 130 ihmistä. Videolla kerrotaan, mitä Pariisissa tapahtui. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS, editoija Arttu Luhtala HS.

Irakin tiedustelupalvelu varoitti Isisiä vastaan taistelevan liittouman maita jihadistijärjestön suunnittelemista iskuista vain päivää ennen Pariisin terrori-iskuja, kertoo uutistoimisto AP.

AP kertoo saaneensa haltuunsa Irakin tiedustelupalvelun raportin, jonka mukaan Isisin kalifiksi julistautunut Abu Bakr al-Bagdadi oli kehottanut tekemään ”pommi-iskuja, salamurhia ja sieppaamaan panttivankeja tulevina päivinä”. Iskujen mahdollisina kohteina oli Isisiä vastaan taistelevan liittouman maita, mukaan lukien Iran ja Venäjä.

Jos Irakin tiedustelupalvelun väitteet pitävät paikkaansa, se saattaa vahvistaa Pariisin iskut Isisin keskusjohdon alaisuudessa tehdyksi terrori-iskuksi, eikä pelkästään Isisin inspiroimaksi, jihadistijärjestön ideologian kannattajien tekemäksi iskuksi.

Irakin tiedustelupalvelulla ei ollut tarkkaa tietoa siitä, milloin ja missä iskut toteutettaisiin. Ranskan turvallisuuspalvelun viranomainen kertoi AP:lle, että Ranska saa samankaltaisia varoituksia ”koko ajan” ja ”joka päivä”.

Neljä irakilaista viranomaista kertoi kuitenkin AP:lle varoittaneensa nimenomaan Ranskaa mahdollisista iskuista. Kaksi heistä sanoi kertoneensa Ranskalle etukäteen mahdollisesta iskusta yksityiskohtia, joita Ranskan viranomaiset eivät ole vielä julkistaneet.

Irakin tiedustelutietojen mukaan Pariisin iskut olisi suunniteltu Syyrian Raqqassa, AP kertoo. Iskun tekijät olisi niin ikään koulutettu Raqqassa ja heidät suunniteltiin lähetettävän Ranskaan suorittamaan terrori-isku.

Raqqa on Isisin keskuskaupunki. Jihadistijärjestö on valloittanut laajoja alueita Syyriasta ja Irakista ja perustanut niille ”islamilaisen valtion”, jota mikään virallinen poliittinen tai uskonnollinen taho maailmassa ei ole tunnustanut.

Irakin tiedustelun mukaan Ranskassa toimiva Isisin nukkuva solu oli tavannut hyökkääjät koulutuksen jälkeen ja auttanut heitä toteuttamaan suunnitelman.

AP:n mukaan operaatioon osallistui 24 ihmistä: 19 hyökkääjää sekä viisi muuta, jotka hoitivat operaation logistiikkaa ja suunnittelupuolta.

Tähän asti Ranska on sanonut iskuun osallistuneen kahdeksan terroristia, joista seitsemän kuoli perjantaina. Yksi heistä oli sunnuntai-iltana yhä karkuteillä.

Myös Irakin ulkoministeri Ibrahim al-Jaafari kertoi toimittajille Wienissä sunnuntaina, että Irakin tiedustelupalvelu oli saanut etukäteen tietoja joihinkin maihin mahdollisesti tehtävistä iskuista. Maiden joukossa oli Ranska, Yhdysvallat ja Iran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat