Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärit: Näky sairaaloissa oli kuin sotatantereelta

Ulkomaat
 
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Le Monden toimittaja tallensi tämän videon Bataclan-konserttipaikalta, kun ihmiset pakenevat ampujia. Videota ei suositella herkimmille katsojille. Kuva: Le Monde/Reuters

Pariisin terrori-iskujen uhrien vammat muistuttavat vammoja, joita yleensä nähdään vain sotatoimialueilla. Monet potilaista ovat myös syvässä šokissa, uhreja hoitaneet lääkärit kertovat uutistoimisto AFP:lle.

”Näky oli kuin sodasta”, Georges Pompidou sairaalan ensiapuosaston johtaja Philippe Juvin sanoi.

Hän oli paikalla, kun iskuissa haavoittuneita tuotiin sairaalaan.

Iskuissa haavoittui yli 350 ihmistä, heistä noin kolmannes vakavasti. Vakavasti haavoittuneet vietiin suoraan leikkaussaleihin tai tehohoitoon, Juvin kertoi.

Juvin on työskennellyt myös sotatoimialueilla muun muassa Afganistanista.

Hyökkääjien luodit repivät auki vatsoja, lävistivät rintoja ja aiheuttivat suuria verenvuotoja. Kaikki vammoja, joita harvoin nähdään sotatantereen ulkopuolella.

Hyökkääjät käyttivät Kalashnikov-rynnäkkökiväärejä, joissa tavallisesti on 7,62-milliset ammukset sekä luodit, joiden on lääkärien mukaan tarkoitus aiheuttaa mahdollisimman suurta vahinkoa.

”Useimmilla haavoittuneista oli läpi ruumiin ulottuvia ampumahaavoja, se oli hirveä näky”, Lariboisiere-sairaalan kirurgi kertoo. Hän haluaa pysytellä nimettömänä.

Sairaalan 12 osastosta kahdeksalla hoidettiin iskujen uhreja. Se tarkoitti järkyttävää määrää murtuneita leukoja ja kalloja, silmävammoja sekä murskautuneita raajoja.

”Tunnelma oli äärimmäisen lohduton”, kirurgi sanoo.

Lääkärien mukaan uhrien syvä šokkitila oli järkytys. He olivat kuin huumattuja.

Erästä noin 30-vuotiasta oli ammuttu maksaan.

”Hän kysyi vain, että ’onko se vakavaa’”, yksi lääkäreistä kertoo.

”He olivat kuin paikalleen jähmettyneitä, eivätkä näyttäneet mitään tunteita”, Saint-Antoine-sairaalan ensiapuosaston johtaja Dominique Pateron sanoo.

Yhdellä potilaalla oli vakava ampumavamma kädessään. Hän oli sulkenut mieleestään niin tapahtumat kuin omat vammansakin.

”Hän toisteli vain: ’En tiedä. En nähnyt mitään’”, Pateron kertoo.

Lääkäreille on suuri haaste jakaa potilaat Pariisin sairaaloihin niin, että kaikille pystytään takaamaan paras mahdollinen hoito.

Useimmat uhreista tulevat lääkärien mukaan kärsimään erilaisista seurauksista, osa pitkään. Monet joutuvat myös läpikäymään useita leikkauksia.

Esimerkkinä hoidon pitkäkestoisuudesta lääkärit mainitsevat Charlie Hebdo -iskusta selvinneen Philippe Lanconin. Tammikuun jälkeen Lanconin murtunut leuka on leikattu 13 kertaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat