Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmaiskujen alla elävät syyrialaiset pelkäävät joutuvansa Pariisin terrori-iskujen maksumiehiksi

Ulkomaat
 
Maria Manner Erik Nyström

Jihadistijärjestö Isisin miehityksen alla elävät syyrialaiset siviilit pelkäävät joutuvansa Pariisin terrori-iskujen maksumiehiksi.

Yhdysvallat ja Ranska aloittivat raskaat ilmaiskut Isis-järjestön keskuskaupunkia Raqqaa vastaan vain tunteja Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Myös Venäjä on pommittanut kaupunkia.

Ranskan ilmavoimat pommittivat Isis-kohteita Syyriassa myöhään sunnuntaina.

Iskuun osallistui kymmenkunta konetta, ja pommeja pudotettiin lähes kolmekymmentä Raqqan kaupungin lähelle, kertoo puolustusministeriö Reutersin mukaan. Iskussa käytettyjen koneiden ilmaannousupaikat olivat Jordania ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Ranskan puolustusministeriön mukaan iskuissa tuhottiin Isisin komentopaikka, jihadistien värväyskeskus, ammusvarasto ja terroristien harjoitusleiri.

Syyriassa olevat aktivistit ja sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights sanoivat maanantaina, että iskut näyttivät osuvan kohteisiinsa, eikä siviiliuhreista raportoitu.

Aktivistien mukaan iskut ovat kuitenkin synnyttäneet kauhua kaupunkilaisten keskuudessa.

”Raqqan taivas oli täynnä sotakoneita eilen”, sanoi nimettömänä pysyttelevä aktivisti, joka toimii Isisin julmuuksia paljastavassa ryhmässä Raqqa is Being Slaughtered Silently (Raqqaa teurastetaan hiljaa).

”Monet osapuolet iskivät kaupunkiin synnyttäen kauhua ihmisten keskuudessa. He olettavat nyt joutuvansa maksumiehiksi siitä, mitä Daesh on tehnyt”, aktivisti sanoi Reutersille käyttäen Isis-järjestöstä sen arabiankielistä nimeä.

Aktivistin mukaan myös Venäjän sotakoneet iskivät Raqqaan maanantaina. Iskussa lähiöön oli kuollut viisi siviiliä, mukaan lukien yksi lapsi.

Raqqa is Being Slaughtered Silently -ryhmä vastustaa sekä Isisiä että Syyrian hallintoa, joka on puolestaan Venäjän liittolainen.

Yhdysvaltojen maanantaiset ilmaiskut kohdistuivat puolestaan satoihin kuorma-autoihin, joilla järjestö on salakuljettanut öljyä, kertovat yhdysvaltaisviranomaiset. The New York Times -lehden mukaan 116 ajoneuvoa tuhoutui Deir al-Zourissa Syyrian itäosassa. Alueella oli yhteensä lähes kolmesataa kuorma-autoa.

Mahdollisista kuolonuhreista ei ollut tietoa. Viranomaisten mukaan kuskeja kehotettiin lentolehtisin poistumaan kuorma-autoistaan. Hävittäjät tiputtivat niitä noin tuntia ennen iskuja.

Turkista käsin tehtyä hyökkäystä oli suunniteltu jo ennen Pariisin terrori-iskuja perjantaina, lehti kertoo. Yhdysvaltoja on pitkään ärsyttänyt Isisin öljyntuotanto, jolla järjestö on ansainnut kymmeniä miljoonia dollareita kuukaudessa.

Yhdysvallat pyrkii nyt laajalla operaatiolla katkaisemaan Isisin tulonlähteitä. Näin järjestön kykyä ylläpitää sotaoperaatioitaan ja hallita alueitaan heikennetään, kertovat operaatiota lähellä olevat viranomaiset.

Täällä laaja kooste Pariisin terrori-iskujen tapahtumista.

New York Times -lehden mukaan viranomaiset sekä Ranskassa että Yhdysvalloissa ovat vahvistaneet, että Pariisissa iskeneiden terroristien tiedetään olleen yhteydessä tunnettuihin Isisin jäseniin ennen iskua. Järjestö on ollut myös mukana iskujen suunnittelemisessa, ei vain niihin innostajana.

Yhdysvallat tarjosi Ranskan viranomaisille tietoja sunnuntain iskujen toteuttamiseksi.

Ensimmäiset ilmaiskut Ranska teki Isisiä vastaan Syyriassa jo viime syyskuussa. Sunnuntain isku oli tiettävästi kuitenkin suurin Ranskan Syyriassa toteuttama ilmaisku. Aiemmin se on ollut pommituksissaan varovaisempi.

Presidentti François Hollande kutsui Pariisiin perjantaina tehtyjä hyökkäyksiä sotatoimiksi ja julisti, että Isisiä vastaan hyökättäisiin ”ilman armoa”.

Ranska pitää maanantaina minuutin hiljaisen hetken uhrien muistoksi kello 12 (Suomen aikaa kello 13).

Reuters
Syyriassa Isisin vastaisiin ilmaiskuihin osallistuva Ranskan ilmavoimien Rafale-hävittäjä nousemassa ilmaan tunnistamattomasta paikasta. Kuva julkaistu lokakuun 9. päivänä.
Syyriassa Isisin vastaisiin ilmaiskuihin osallistuva Ranskan ilmavoimien Rafale-hävittäjä nousemassa ilmaan tunnistamattomasta paikasta. Kuva julkaistu lokakuun 9. päivänä.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Tarkennus 16.11. kello 0.25: Ranskan viranomaiset ilmoittivat sunnuntai-iltana uhrimäärän olevan 129, ei aiemmin sunnuntaina ilmoitettu 132.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat