Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättiprotesti hallitusta vastaan yltyi väkivaltaiseksi Koreassa

Ulkomaat
 
KIM HONG-JI / REUTERS
Etelä-Korean poliisin mukaan 22000 poliisia ja 700 linja-autoa oli jalkautettu Soulin keskustaan lauantai-illan jättimielenosoituksen vuoksi.
Etelä-Korean poliisin mukaan 22000 poliisia ja 700 linja-autoa oli jalkautettu Soulin keskustaan lauantai-illan jättimielenosoituksen vuoksi. Kuva: KIM HONG-JI / REUTERS

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat rajusti yhteen Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa pitkälle launantain ja sunnuntain väliseen yöhön venyneessä jättimielenosoituksessa. Poliisi ilmoitti pidättäneensä 51 ihmistä, ja 29 mielenotoittajan kerrottiin joutuneen sairaalaan, uutistoimisto Yonhap kertoi. Sunnuntaina Etelä-korean hallitus vannoi tukahduttavansa mahdolliset levottomuudet.

Ammattiliittojen järjesteämällä marssilla vastustettiin muun muassa hallituksen suunnitelmia työlainsäädännön uudistamiseksi ja vaadittiin presidentti Park Geun-hye n eroa. Lisäksi opiskelijat vastustivat Parkin hallituksen päätöstä korvata historian oppikirjat kouluissa uudella, hallituksen kustantamalla virallisella kirjalla.

Poliisi arvioi mielenosoittajien määräksi noin 60 000, järjestäjien mukaan protestiin osallistui peräti 130 000 ihmistä yli viidestäkymmenestä ammattiliitosta ja kansalaisjärjestöstä.

The Korea Herald -lehden mukaan myös 113 poliisia olisi loukkaantunut yhteenotoissa, ja maan ammattiliittojen kattojärjestön mukaan ainakin 500 mielenosoittajaa olisi loukkaantunut poliisin kovien otteiden vuoksi.

Levottomuudet alkoivat iltapäivällä puoli viiden aikaan, kun mielenosoittajien joukko marssi kohti presidentin virka-asuntoa. Poliisi oli katkaissut tien muodostamalla linja-autoista barrikadin, jota köysin, rautaputkin ja tiiliskivin varustautuneet mielenosoittajat yrittivät hajottaa.

Poliisi ampui väkijoukkoon vesityikeillä ja levitti kyynelkaasua. The Korea Heraldin mukaan poliisi oli valellut bussit ruokaöljyllä estääkseen kiipeämisen ja ampui väkijoukkoon kyynelkaasulla ja sinisellä maalilla terästettyä vettä. Myöhemmin illalla yksi aktivisteista yritti heittää poliiseja palopommilla.

Viikonlopun mielenosoitus oli suurin Etelä-Koreassa sitten vuoden 2008. Parkin ajama työreformi helpottaisi muun muassa työntekijöiden irtisanomista. Hallituksen mukaan toimet ovat välttämättömiä, jotta korealaiset yritykset voisivat kilpailla Kiinan teollisuuden kanssa. Ammattiliittojen mukaan uudistus hyödyttäisi lähinnä jo entuudestaan rikkaita suuria perheyrityksiä.

Hallituksen suunnitelma historianopetuksen uudistuksesta on tehnyt uuden loven Parkin kannatukseen. Siitä on kärjistynyt poliittiseksi kiista vasemmiston ja konservatiivien välillä.

Vastustajien mukaan virallinen oppikirja silottelisi historiaa ja painaisi villaisella vanhojen diktatuurien rikoksia. Yhtä niistä johti nykyisen presidentin isä Park Chung-hee. Konservatiivien mukaan nykyiset, eri yritysten vapaasti julkaisemat historiankirjat ovat ideologisesti kallellaan vasemmalle.

”Tulin vastustamaan hallituksen suunnitelmaa historian oppikirjoista. Historiankirjan ei pitäisi olla käsikirjoitus, jonka laatii voittaja”, sanoi protestiin osallistunut opiskelija Lee Hyun-ju, 19, The Korea Heraldille.

Presidentti Park itse lähti jo lauantaina Turkkiin, missä hän osallistuu teollisuusmaiden G20-maiden kokoukseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Parkin konservatiivipuolue on kolhuista huolimatta yhä kannatuskyselyiden kärjessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat