Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska ei palaa vielä arkeen – poliisin ratsioita 168 asuntoon, poikkeuksellisia turvatoimia

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Poliiseja kierteli suuraseman läpinäkyvän katon alla viitisenkymmentä, sotilaitakin kymmeniä.
Poliiseja kierteli suuraseman läpinäkyvän katon alla viitisenkymmentä, sotilaitakin kymmeniä. Kuva: Zacharie Scheurer

Pariisi 

Maanantai ei merkitse Ranskalle ja Pariisille paluuta arkeen, ei sinne päinkään.

Samaan aikaan sekä turvallisuusrintamalla että maan politiikassa tapahtuu suuria asioita.

Poliisi tiedotti maanantaina tehneensä kotietsinnän jopa 168 asuntoon terrorismin vastaisissa operaatioissa eri puolella Ranskaa. 23 epäiltyä on pidätetty ja yli 30 asetta takavarikoitu ratsioissa, joita tehtiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä muun muassa Grenoblessa, Lyonissa, Toulousessa ja Bobignyssä.

Tiedot iskujen tekijöistä tarkentuivat niin ikään. Nyt poliisi on verraten varma, että ainakin kolme tekijöistä on syntynyt Ranskassa. Lisäksi oikeusministeri kertoi, että yhden Stade de Francen itsemurhapommittajan luota löytynyt syyrialaispassi on sama, joka oli rekisteröity Kreikassa 3. lokakuuta.

Lue lisää: Tuoreimmat tiedot sekä kooste olennaisista tapahtumista Pariisin iskuihin liittyen täällä.

Le Monden mukaan passi on arvioitu vääräksi tai väärennetyksi. Löytö kuitenkin näyttää vahvistavan käsitystä siitä, että yksi Pariisin iskijöistä tuli Eurooppaan samaa reittiä kuin sadattuhannet siirtolaiset tänä vuonna.

Epäilyksestä johtuen Ranskan Kansallista rintamaa johtava Marine Le Pen vaati maanantaina ”välitöntä loppua” turvapaikanhakijoiden vastaanottamiselle maahan.

Iltapäivällä presidentti François Hollande piti poikkeuksellisen puheen kansalliskokoukselle ja senaatille Versaillesissa, jonne käytännössä kaikki Ranskan poliittiset päättäjät kuljetettiin kymmenin bussein ja äärimmäisten turvatoimien vallitessa.

Hollande kertoi Ranskan olevan ”sodassa” ja ehdotti Syyriassa tehostettujen ilmaiskujen lisäksi lakimuutoksia sekä turvallisuus- ja puolustusbudjetin kasvattamista. Hän halusi myös jatkaa Ranskaan julistettua hätätilaa kolmella kuukaudella.

Tavallisesti Ranskassa presidentti ei saa puhua suoraan parlamentille. Poikkeusoloissa presidentti voi kuitenkin tämän tehdä, jos samalla kutsutaan paikalle myös parlamentin ylähuone eli senaatti.

Näin on tehty vain kerran aikaisemmin sitten 1800-luvun.

Zacharie Scheurer
Ranskassa pidettiin puolilta päivin maanantaina minuutin hiljainen hetki iskujen uhrien kunniaksi. Sitä noudatettiin Gare du Nordin rautatieasemalla Pariisissa vakavina.
Ranskassa pidettiin puolilta päivin maanantaina minuutin hiljainen hetki iskujen uhrien kunniaksi. Sitä noudatettiin Gare du Nordin rautatieasemalla Pariisissa vakavina.

HS havainnoi Pariisin poikkeuksellisia turvatoimia maanantaina Gare de Nordin rautatieasemalla.

Poliiseja kierteli suuraseman läpinäkyvän katon alla viitisenkymmentä, sotilaitakin kymmeniä. Yksi poliiseista suostui valottamaan HS:lle nimettömänä heidän toimintaansa.

"Tarkkailemme lähinnä, näkyykö hylättyjä matkalaukkuja tai paketteja", poliisimies sanoi.

"Lisäksi profiloimme ihmisiä. Katsomme, erottuuko joku normista. Asemalla ihmisten pitäisi olla menossa johonkin. Jos joku vain pyörii ympäriinsä, se herättää epäilyksiä.”

Asemalla oli ihmisiä liikkeellä tavallista vähemmän ja hekin olivat paljon tavallista hiljaisempia.

Suuressa kaikuisassa hallissa ei ollut tuttua puheen ja huutojen kakofoniaa, vaan ihmiset puhuivat hiljaa, jos ollenkaan. Hiljaisuuden rikkoi vain asemalaiturin yleisellä pianolla soitettu Oodi ilolle. Verkkariasuinen teinipoika pimputti sitä yhden sormen tekniikalla, kunnes jatkoi matkaansa. 

Puoliltapäivin pidettiin koko Ranskassa minuutin hiljainen hetki iskujen uhrien kunniaksi. Asemallakin sitä noudatettiin vakavina. Hattuja lähti päistä.

Aseman työntekijät Enora Lejeune ja Cécile Kermorvant jäivät paikoilleen seisomaan vielä senkin jälkeen, kun minuutti kuulutettiin päättyneeksi.

Heillä oli ristiriitaisia tunteita siitä, mikä suunta Ranskan pitäisi nyt ottaa.

"Minua ei haittaa, jos turvallisuustoimia lisätään näin. Jos se vain jotakin auttaa. Ei minua haittaa, jos käsilaukkuni pengotaan", Lejeune totesi.

Kermorvant oli varovaisempi. Hän uskoi, että yleinen turvattomuuden tunne tulee jatkumaan pidempään kuin tammikuun iskujen jälkeen, koska nyt uhreina oli ketä tahansa, tavallisia kaupunkilaisia. Silti hän ei halua, että Ranska muuttuu poliisivaltioksi.

"Minusta tällainen on painostavaa. Tulee sellainen olo, että kaikkien pitäisi epäillä toisiaan." 

HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
Yksi Pariisin terroristeista syntyi ja kasvoi 30 kilometrin päässä Pariisista Courcourennesin lähiössä. Helsingin Sanomat kävi paikan päällä ja puhui entiselle naapurille. Toimittaja: Petja Pelli, Kuvaus: Zacharie Scheurer
Turistit ja paikalliset asukkaat huolissaan turvallisuudestaan Pariisissa
Turistit ja paikalliset asukkaat huolissaan turvallisuudestaan Pariisissa
Pariisissa kaupungilla käyskentelevät asukkaat ja turistit olivat huolissaan turvallisuudestaaan perjantai-iltaisten terrori-iskujen jälkeen. Kuva: CCTV/Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat