Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea: Ruotsin talouskasvu voi saada vauhtia pakolaisista – työttömyys kasvaa

Ulkomaat
 
"Ruotsin poliisin on toimittava inhimillisesti ja mukavalla tavalla"
"Ruotsin poliisin on toimittava inhimillisesti ja mukavalla tavalla"
Ruotsin poliisi aloitti torstaina väliaikaiset rajatarkastukset Tanskan ja Ruotsin rajalla. Junia tarkastettiin Hyllien asemalla, heti Tanskan rajan jälkeen. Poliisi poimi junista matkustajat, joilla ei ollut päteviä henkilöllisyyspapereita. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Julia Lindemalm, leikkaus: Janne Elkki.

Tukholma. Pankkikonserni Nordean ekonomistit arvioivat, että pakolaiskriisi saattaa kasvattaa Ruotsin bruttokansantuotetta (bkt) lähivuosina. Bruttokansantuote kasvaa tulijoiden määrän seurauksena 0,5 prosenttiyksikköä sekä vuonna 2016 että vuonna 2017, pankki kirjoittaa maanantaina julkaistussa ennusteessaan.

Pakolaisten tulo myös kasvattaa Ruotsin työllisyysastetta jonkin verran, Nordea laskee. Merkittäviä vaikutuksia työllisyyteen ei silti ole odotettavissa aivan lähivuosina.

Ruotsiin tulee tänä ja ensi vuotta yhteensä lähemmäs 300 000 turvapaikanhakijaa, mikä vastaa noin kolmea prosenttia Ruotsin väestöstä, laskee Ruotsin maahanmuuttovirasto.

Talouden toimeliaisuutta kuvaavaa bkt:ta kasvattaa muun muassa julkisen sektorin kasvava kulutus. Ruotsin hallitus ilmoitti vastikään 11 miljardin kruunun eli noin 1,2 miljardin euron lainarahoitteisesta lisäbudjetista pakolaiskriisin rahoittamiseksi. Myös uusien kotitalouksien kulutus vaikuttaa bruttokansantuotteeseen myönteisesti. Bkt:n kasvua tukee lisäksi asuntorakentaminen, johon valtio koettaa panna vauhtia. Asuntorakentamisen vaikutusten lasketaan silti näkyvän ennen muuta hiukan pidemmällä tulevaisuudessa.

Toisaalta bruttokansantuotteen kasvua hillitsevät säästöt ja verojenkorotukset, joita valtion ja kuntien on tehtävä kulujen kattamiseksi.

Yhteenlaskettuna vaikutus on Nordean mukaan 0,5 prosentin lisä kasvuun. Pankki huomauttaa, että talousvaikutukset ovat hyvin epävarmoja. Sen mukaan arvion riskit osoittavat kasvun ennemminkin olevan tätä suurempaa kuin tätä pienempää.

Nordea huomauttaa, että työttömyys Ruotsissa luultavasti kasvaa lähivuosina voimakkaan maahanmuuton seurauksena.

Viime viikolla julkaistujen työvoimaviranomaisen tilastojen mukaan yli 20 prosenttia ulkomailla syntyneestä työvoimasta on työttömänä. Yleinen työttömyysaste on 7,8.

”Ulkomailla syntyneiden työmarkkinoille integroinnin tärkeyttä ei voi alleviivata riittävästi”, pankin pääanalyytikko Torbjörn Isaksson kirjoittaa.

Hän korostaa myönteisiä mahdollisuuksia.

”Kiitos maahanmuuton väestö kasvaa, mikä kasvattaa Ruotsin talouden kasvupotentiaalia ja vähentää muutoin vanhenevasta väestöstä aiheutuvia kielteisiä taloudellisia vaikutuksia.”

Kalle Koponen / HS
Katarina Tegner opetti Bagdadista Irakista paennutta Jassim Huseinia kirjoittamaan ruotsiksi Lernia-aikuiskoulutuskeskuksessa Malmössä. Irakista Ruotsiin saapuneiden pakolaisten määrä on kasvanut voimakkaasti, ja monet heistä haluavat asumaan juuri Malmöön.
Katarina Tegner opetti Bagdadista Irakista paennutta Jassim Huseinia kirjoittamaan ruotsiksi Lernia-aikuiskoulutuskeskuksessa Malmössä. Irakista Ruotsiin saapuneiden pakolaisten määrä on kasvanut voimakkaasti, ja monet heistä haluavat asumaan juuri Malmöön.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat