Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollande: Ranska on sodassa Isisiä vastaan – Obaman mukaan yhteistyö äärijärjestöä vastaan tiivistynyt

Ulkomaat
 
Erik Nyström Laura Saarikoski
Philippe Wojazer ja Jonathan Ernst / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lehdistötilaisuudessa Turkissa ja Ranskan presidentti Francois Hollande parlamentissa Pariisissa maanantaina.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lehdistötilaisuudessa Turkissa ja Ranskan presidentti Francois Hollande parlamentissa Pariisissa maanantaina. Kuva: Philippe Wojazer ja Jonathan Ernst / Reuters

Ranska on presidenttinsä François Hollanden mukaan ”sodassa” perjantaina Pariisissa tehtyjen terrori-iskujen seurauksena.

Hollande piti maanantaina iltapäivällä poikkeuksellisen puheen maan kansalliskokoukselle ja senaatille Versaillesissa, jossa hän muun muassa esitti Isisin-vastaisen liittouman perustamista Syyriassa Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa.

”Emme kuitenkaan ole sivilisaatioiden välisessä sodassa, sillä nämä murhaajat eivät edusta sellaista”, Hollande sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Demokratiamme on kukistanut paljon pelottavampia vastustajia kuin nämä raukat.”

Presidentti kertoi kutsuvansa koolle YK:n turvallisuusneuvoston ja tapaavansa Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putinin ja Barack Obaman lähipäivinä. Obama sanoi maanantaina Turkissa, että Yhdysvallat ja Ranska aikovat jakaa entistä enemmän tiedustelutietoa terrorismin torjumiseksi.

Hollande sanoi myös hakevansa apua EU:lta. Hän vetosi Lissabonin sopimuksen artiklaan, joka velvoittaa EU:n jäsenmaita auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata, kertoo Reuters.

Ranskassa presidentti haluaa muuttaa perustuslakia terrorismin ehkäisemiseksi ja lisätä poliisien rekrytointia.

Tavallisesti Ranskassa presidentti ei saa puhua suoraan parlamentille. Poikkeusoloissa se on kuitenkin mahdollista, jos samalla kutsutaan paikalle myös parlamentin ylähuone eli senaatti.

Näin on tehty vain kerran aikaisemmin sitten 1800-luvun.

Pariisin terrori-iskut suunniteltiin Syyriassa ja valmisteltiin Belgiassa, minkä jälkeen ne toteutettiin Ranskassa. Iskuissa kuoli ainakin 129 ihmistä. Ranskan välitön vastaus oli ilmaiskujen tehostaminen Syyriassa sunnuntaina.

Hollande esitti maanantaina tukun muutoksia turvallisuuden lisäämiseksi Ranskassa.

Presidentti haluaa mahdollistaa lakimuutoksella Ranskan kansalaisuuden poistamisen terrorismista tuomituilta henkilöiltä, joilla on kaksoiskansalaisuus. Hänen ehdottamansa muutos estäisi myös kaksoiskansalaisuuden omaavia pääsemästä Ranskaan, jos he muodostavat ”terrorismiuhan”.

Hollande halusi jatkaa maan hätätilaa kolmella kuukaudella ja kasvattaa maan turvallisuus- ja puolustusbudjettia. Hänen mukaansa poliiseille luodaan Ranskaan noin 5 000 uutta työpaikkaa seuraavana kahtena vuotena. Puolustusvoimista kiellettäisiin henkilöstöleikkaukset vuoteen 2019 asti.

Hollanden puheen jälkeen senaatti ja kansalliskokous keskustelevat presidentin mainitsemista ehdotuksista.

Obama kutsui maanantaina Isisiä ”pahan kasvoiksi” ja sanoi, että Pariisin terrori-iskut ovat tiivistäneet Isisin-vastaista rintamaa.

Vaikka paine kotimaassa kasvaa, Obama ei ilmoittanut uusista sotatoimista. Hän toisti, että Yhdysvaltain nykyinen strategia Isisiä vastaan toimii. Yhdysvallat liittolaisineen pommittaa Isisiä ilmasta, ja alle 50 miehen erityisjoukot auttavat kurdeja Raqqan lähistöllä.

Obaman mielestä Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin vuonna 2003 oli virhe, joka pahensi Lähi-idän tilannetta ja radikalisoi monia muslimeja länttä vastaan. Obaman mielestä muslimimaiden pitäisikin ottaa entistä suurempi rooli taistelussa Isisiä vastaan.

”Jotkut ovat sanoneet, että Yhdysvaltain pitäisi lähettää suuria määriä maajoukkoja Syyriaan. Keskusteltuani sekä sotilas- että siviiliasiantuntijoiden kanssa olen sitä mieltä, että se olisi virhe”, Obama sanoi maanantaina Turkissa.

”Strategian pitää olla sellainen, joka kestää.”

Kotimaassa republikaanit arvostelivat presidenttiä siitä, että tämä sanoi vain tunteja ennen Pariisin terrori-iskua Yhdysvaltain ”padonneen Isisin.” Obama käytti samaa sanaa, jolla Yhdysvallat puhui kommunismin patoamisesta kylmän sodan aikana.

”Isisiä ei voi padota, se pitää lyödä”, Obaman entinen ulkoministeri Hillary Clinton sanoi lauantaina, mikä tulkittiin presidentin arvosteluksi.

Maanantaina Obama kuitenkin torjui ajatuksen siitä, että hän olisi aliarvioinut Isisin.

”Jos ryhmä ihmisiä on valmis kuolemaan itse, he voivat tappaa paljon ihmisiä”, Obama sanoi. ”Tämä on yksi terrorismin haasteista.”

Obama pysyi kovana myös sen suhteen, että Yhdysvaltain on otettava lisää pakolaisia Syyriasta. Hän arvosteli presidentiksi pyrkivää republikaani Jeb Bushia tämän ehdotuksesta, jonka mukaan Yhdysvaltain pitäisi terroriuhan takia keskittyä auttamaan kristittyjä.

”Amerikka ei ole sellainen. Meidän myötätuntomme ei riipu uskonnosta”, Obama sanoi.

Korjaus kello 19.34: Jutun alusta korjattu sana parlamentti kansalliskokouksella. Korjaus kello 0.03: Jutussa muutettu sana ”pelkuri” sanaksi ”raukka”.

HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
Yksi Pariisin terroristeista syntyi ja kasvoi 30 kilometrin päässä Pariisista Courcourennesin lähiössä. Helsingin Sanomat kävi paikan päällä ja puhui entiselle naapurille. Toimittaja: Petja Pelli, Kuvaus: Zacharie Scheurer
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Belgian poliisi on pidättänyt kolme Pariisin iskuista epäiltyä ihmisiä Brysselin alueella. Yksi kadulla tehty pidätys tallentui myös videolle. Kuva: RTL Belgia / Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat