Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentokenttäveneessä on tunnelmaa – Sierra Leonessa lennolta keskustaan kuljetaan veneillä

Ulkomaat
 
sami sillanpää / HS
Virkailija kärräsi matkalaukkuja Lungin venesatamassa, josta lentomatkustajat kuljetetaan veneellä Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin.
Virkailija kärräsi matkalaukkuja Lungin venesatamassa, josta lentomatkustajat kuljetetaan veneellä Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin. Kuva: sami sillanpää / HS

Freetown. Tervetuloa Sierra Leoneen! avulias virkailija huudahtaa lentokentällä. Hän tarttuu matkalaukkuuni ja osoittaa jonoa, jossa on muita juuri saapuneita lentomatkustajia.

”Mene perässä, veneenne lähtee pian”, hän kehottaa.

Jatkoyhteys Lungin kansainväliseltä lentokentältä pääkaupunkiin Freetowniin lähtee kauniilta hiekkarannalta. Odotellessa voi istahtaa palmun varjoon ja katsella kimaltavaa Atlanttia.

Sillä välin virkailijat kärräävät matkalaukut pitkää puulaituria pitkin veneisiin.

Hetkinen, missäs minun laukkuni on?

”Se menee jo tuolla”, virkailija osoittaa merelle katoavaan veneeseen. ”Saat sen sitten Freetownissa.”

Jaahas. Minut ohjataan toiseen moottoriveneeseen noin viidentoista muun kanssa.

Olkaa hyvät ja pukekaa pelastusliivit, kapteeni kehottaa.

Lungin lentokentän rakennutti aikoinaan Britannia ilmavoimiensa tukikohdaksi. Siirtomaavalta päättyi 1961. Tukikohdasta tehtiin maan tärkein siviililentokenttä.

Sijainti on kuitenkin hankala: pääkaupunki on vastakkaisella puolella jokisuiston lahtea.

Maantietä kiertäen matka kentältä kaupunkiin vie muutaman tunnin.

Pikavene vie perille 25 minuutissa.

Ja onhan lentokenttävene paljon mieleenpainuvampi kokemus. Mikäs tässä mennessä. Saa meri-ilmaa ja hieman suolaisia pärskeitä kasvoille. Mereltä näkee hienosti vuoret, joiden kupeessa Freetown sijaitsee.

Toista on tietenkin sateella. Tai myrskyllä, jolloin matka – kuten opaskirjat varoittavat – ei ole riskitön.

Lentokentälle ja sieltä pois siirtyminen tuppaa olemaan kuumottava keskustelunaihe eri puolilla maailmaa. Suomessa pääkaupunkiseudulla väitellään, onko se uusi junayhteys kentälle tehokas vai ei. Freetownissa valitetaan ainakin siitä, että yksityinen firma veloittaa venematkasta peräti 40 Yhdysvaltain dollaria.

Muutos on tulossa. Sierra Leonen uutta päälentokenttää puuhataan aivan Freetownin tuntumaan. Kentän rakentavat kiinalaiset, kuten suuren osan isoista infrastruktuurihankkeista Afrikassa nykyisin.

Kuvio oli tyypillinen. Kiinan valtion ohjaama Exim-pankki myönsi suurlainan Sierra Leonen valtiolle, joka myönsi rakennusurakan kiinalaiselle yhtiölle.

Lentokenttäveneessä kuulee huonosti. Moottori jylisee, ja kapteeni laulaa. Kanssamatkustajistani selviää kuitenkin sen verran, että intialaismies on tullut Sierra Leoneen kauppaamaan elementtitaloja, amerikkalaismies Jeesusta.

Uusi lentokenttä on tarpeen, koska tulijoita Sierra Leoneen kyllä on. Kaivosfirmoja kiinnostavat Sierra Leonen timantit ja kulta. Rakennusala kasvaa. Sierra Leonen talous on pieni, mutta ennen kuin ebolaepidemia iski puolitoista vuotta sitten, se oli yksi maailman nopeimmin kasvavia.

Nyt kun epidemia on Sierra Leonessa ohi, myös monet eurooppalaiset yhtiöt ovat taas aloittaneet lennot.

Kapteeni hidastaa vauhtia, kun vene saapuu iltapäiväauringon paistaessa Aberdeenin kaupunginosaan hieman Freetownin keskustan ulkopuolella. Rinteessä on puisia merenrantahuviloita. Tästä kohtaa Freetown näyttää ihan nätiltä.

Virkailija auttaa kädestä pitäen laiturille. Ja kas, siellähän se matkalaukku odottaa.

Sami Sillanpää / HS
Matkustajien pitää pukea pelastusliivit, kun he matkustavat lentokentältä pääkaupunki Freetowniin Sierra Leonessa.
Matkustajien pitää pukea pelastusliivit, kun he matkustavat lentokentältä pääkaupunki Freetowniin Sierra Leonessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat