Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naama kokonaan uusiksi: Kirurgi siirsi aivokuolleen pyöräilijän kasvot amerikkalaismiehelle

Ulkomaat
 
Mike Segar / Reuters
Vasemmalla on tulipalossa loukkaantuneen Patrick Hardison kuva ennen turmaa ja keskellä vuonna 2015, ennen kasvojensiirtoleikkausta. Oikealla on Hardisonin kuva leikkauksen jälkeen elokuussa 2015. Kuvia esitteli operaatiota johtanut Eduardo Rodriguez New Yorkin yliopiston lääketieteellisestä keskuksesta Manhattanilla maanantaina.
Vasemmalla on tulipalossa loukkaantuneen Patrick Hardison kuva ennen turmaa ja keskellä vuonna 2015, ennen kasvojensiirtoleikkausta. Oikealla on Hardisonin kuva leikkauksen jälkeen elokuussa 2015. Kuvia esitteli operaatiota johtanut Eduardo Rodriguez New Yorkin yliopiston lääketieteellisestä keskuksesta Manhattanilla maanantaina. Kuva: Mike Segar / Reuters

Newyorkilaisen yliopiston plastiikkakirurgi Eduardo Rodriguez kertoo suorittaneensa laajimman kasvojensiirron, mitä ikinä on tehty.

Rodriguez suoritti leikkauksen noin 26 tunnissa viime elokuussa. Leikkauksen aikana hän siirsi pyöräilyonnettomuuden seurauksena aivokuolleen 26-vuotiaan miehen kasvot 41-vuotiaalle entiselle palomiehelle, Patrick Hardisonille.

Hardison sai vakavia palovammoja, kun hän oli sammuttamassa talopaloa syyskuuta 2001. Hardisonin kasvot muokattiin turman jälkeen hänen omista reisistään irrotetusta nahasta. Hänelle oli tehty 71 leikkausta ennen elokuun operaatiota.

”Lapset juoksivat karkuun huutaen ja itkien, kun näkivät minut. On olemassa kamalampia asioita kuin kuolema”, Hardison kertoi New York -lehdelle ennen elokuun leikkausta.

Kasvojensiirtoja on tehty kymmenen vuoden ajan ympäri maailmaa, mutta operaatio on yhä harvinainen. Ensimmäinen osittainen kasvojensiirto tehtiin 38-vuotiaalle ranskalaiselle Isabelle Dinoirelle, jota oli purrut koira.

Yhdysvalloissa ensimmäinen vastaava leikkaus tehtiin Connie Culpille joulukuussa 2008. Aviomies oli ampunut 46-vuotiasta vuotta aiemmin.

Kokonaan uudet kasvot sai ensimmäisenä maailmassa 31-vuotias maanviljelijä, joka oli vahingossa ampunut itseään kasvoihin. Operaatio tehtiin Espanjassa vuonna 2010, kertoo The Guardian.

Aivokuolleen pyörämekaanikon kasvot olivat kolmannet, joita Patrick Hardisonille tarjottiin. Ensimmäiset kasvot kuuluivat latinalaisamerikkalaiselle miehelle, jonka perhe perui suostumuksensa. Toiset kasvot kuuluivat naiselle, mutta Hardison kieltäytyi tarjouksesta. Kolmas tarjous tuli newyorkilaiselta elintenluovutusverkostolta.

Hardison toipuu yhä leikkauksesta. Hänen pitää syödä hylkimisenestolääkkeitä lopun ikäänsä. Rodriguez kertoi New York -lehdelle, että hylkimisreaktio tulee varmasti, on vain kyse siitä milloin. Hän arvioi, että kolmesta viiteen kasvojensiirrossa ollutta potilasta on kuollut, kun oma ruumis on hylkinyt uutta kudosta.

”Kun näen hänen kasvonsa, haluan tallentaa ne muistiini, jotta kun seuraavan kerran näen hänet, tiedän, että hän on isäni”, sanoi yksi Hardisonin pojista New York -lehdelle.

The Guardian kertoi leikkauksesta maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat