Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroristijahti toi pelon Brysseliin – radikaalien jäljet johtavat pahamaineiseen Molenbeekiin

Ulkomaat
 
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Belgian poliisi on pidättänyt kolme Pariisin iskuista epäiltyä ihmisiä Brysselin alueella. Yksi kadulla tehty pidätys tallentui myös videolle. Kuva: RTL Belgia / Reuters.
Fakta

Levoton Molenbeek

 Ainakin kaksi Pariisin terrori-iskun tekijöistä oli kotoisin Belgian pääkaupungista Brysselistä. Epäillyt kuolivat iskuissa.

  Terroristiepäiltyjen jäljet johtavat Molenbeekin alueelle. Poliisi teki alueella lauantaina suuria pidätyksiä ja etsi sieltä maanantaina etsintäkuulutettua Salah Abdeslamia.

  Myös useiden muiden viime aikoina tehtyjen iskujen ja terrorisuunnitelmien tekijöillä on kytkökset Molenbeekiin.

Bryssel

Rappusyvennykseen poliisien tiesulun eteen on sulloutunut joukko apean näköisiä naisia pitämään sadetta.

”Olemme niin sokissa, että emme voi puhua”, yksi naisista sanoo.

”Emme voi mennä kotiin”, hän jatkaa ja viittoo kohti Rue Delaunoyta, jonka poliisit ovat sulkeneet terroristijahdin ajaksi.

Naiset katsovat suoraan kohti huolestunein silmin. Kylmä sade hytisyttää.

Kymmenet toimittajat ja paikalliset kerääntyivät maanantaina seuraamaan poliisioperaatiota pahamaineisella Molenbeek-Saint-Jeanin alueella Belgian pääkaupungissa Brysselissä.

Kaasunaamarein varustautuneet poliisin erikoisjoukot tunkeutuivat katon kautta Rue Delaunoy 47:ssä sijaitsevaan asuntoon etsiessään Pariisin terrori-iskusta epäiltyä Salah Abdeslamia.

Neljä tuntia kestänyt operaatio päättyi tuloksetta. Belgian yleinen syyttäjä kuitenkin nosti syytteet kahta lauantain suuretsinnöissä Brysselissä pidätettyä epäiltyä vastaan. Heitä syytetään terroristiorganisaatioon kuulumisesta ja terrori-iskuun osallistumisesta.

Viisi muuta lauantaina pidätettyä päästettiin vapaaksi.

HS kokoaa tuoreimmat käänteet ja olennaisimmat asiat Pariisin terrori-iskusta yhteen artikkeliin.

ERIC VIDAL / Reuters
Poliisi tarkastivat auton etsiessään terroriepäiltyjä Brysselissä maanantaina.
Poliisi tarkastivat auton etsiessään terroriepäiltyjä Brysselissä maanantaina.

Epäilykset siitä, että Pariisin terrori-isku suunniteltiin Belgiassa, ovat vahvistuneet tutkimusten edetessä. Kenellekään ei ollut maanantaina Brysselissä epäselvää, mihin kaupunginosaan piti katsoa.

”Tietenkin olen huolissani, että tällaista tapahtuu näin lähellä kotiani”, sanoi vain 200 metrin päässä poliisien ratsiapaikasta Molenbeekissa asuva Hamza, 22, joka kaikkien muiden haastateltavien tavoin suostui kertomaan vain etunimensä.

Juha ROININEN
Molenbeekin asukas Hamza, 22, oli huolissaan kaupunginosan maineesta.
Molenbeekin asukas Hamza, 22, oli huolissaan kaupunginosan maineesta.

”On sääli, että tällaiset ihmiset pilaavat kotimme maineen. Alueellamme on jo aikaisemmin ollut vaikeaa ja huono maine pikkurikollisuuden takia.”

Pahamaineinen Molenbeek on vain kivenheiton päässä turistien suosimalta keskusta-alueelta Sainte Catherinelta. Alueita erottaa toisistaan kanava, jonka toiselle puolelle kantabelgialaiset hyvin harvoin eksyvät iltalenkille tai kahville.

Muslimivähemmistön kansoittamassa köyhässä Molenbeekissa työttömyysaste on 30 prosenttia, mikä on Belgian suurin. Radikaalit saarnaajat löytävät otollista maaperää tyytymättömistä nuorista, jotka ovat toisen tai jopa neljännen polven maahanmuuttajia.

Katunäkymistä on paikoin vaikea tunnistaa, että ollaan vain parin kilometrin päässä EU-kortteleista. Naisten katumuodissa yleisiä ovat hijabit eli pään peittävät huivit, ja miehillä leukapieliä peittää usein parta.

Viranomaiset ovat menettäneet otteen alueen kehityksestä kauan sitten. Useilla Belgian ja Ranskan viime aikojen terrori-iskuilla ja niiden suunnitelmilla on jonkinlaiset kytkökset Molenbeekiin, minkä myös Belgian pääministeri myönsi viikonvaihteessa.

Koko ikänsä Molenbeekissa asunut Hamza myöntää, että radikaalien on helppo kätkeytyä kaupunginosan monikulttuuriseen väestön sekaan. Hän kuitenkin kieltää, että alue olisi jihadistien pesä.

”Jos 10–15 ihmistä on islamistiradikaaleja, se ei tee 100 000 asukkaan alueesta terroristien kotipesää.”

Kuljetusalalla työskentelevää Hamzaa huolestuttaa se, miten terrori-iskut ja Molenbeekin maine vaikuttavat hänen ja muiden nuorten elämään.

Hän uskoo elämän muuttuvan yhä vaikeammaksi. ”Kun etsimme työtä ja työnantaja huomaa ansioluettelosta, että olemme kotoisin Molenbeekista, niin kukaan tuskin enää antaa töitä.”

Myös Said, 26, pitää Molenbeekin saamaa leimaa vääränä.

”Kaikilla alueilla asuu hyviä ja pahoja ihmisiä”, kaverinsa Hamidin kanssa kadunkulmassa tapahtumia seuraava nuori mies sanoo. ”Mutta totta kai olen peloissani, että naapurissamme asuu sellaisia ihmisiä. Kuka tahansa olisi.”

Said uskoo, että Euroopassa nähdään vielä lisää terroristi-iskuja ja Molenbeekissa uusia suuretsintöjä. Se pelottaa häntä.

”He, jotka tekevät näitä iskuja, eivät ole oikeita muslimeja.”

YVES HERMAN / Reuters
Belgian poliisi etsi Pariisin terrori-iskuista epäiltyjä Molenbeekin kaupunginosasta Brysselistä maanantaina.
Belgian poliisi etsi Pariisin terrori-iskuista epäiltyjä Molenbeekin kaupunginosasta Brysselistä maanantaina.
Juha ROININEN
Molenbeekin asukas Sana, 39, oli
Molenbeekin asukas Sana, 39, oli
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat