Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Uskonto on terroristien uhri” – islamintulkitsija kehottaa muslimiyhteisöjä häätämään ääriaineksen

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Uskonoppinut Abdullah bin Bayyah valitteli Isis-järjestön taitavaa sosiaalisen median hyödyntämistä puhuessaan Säätytalossa Helsingissä maanantaina.
Uskonoppinut Abdullah bin Bayyah valitteli Isis-järjestön taitavaa sosiaalisen median hyödyntämistä puhuessaan Säätytalossa Helsingissä maanantaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kuka?

Abdullah bin Bayyah

 Syntynyt Mauritaniassa silloisessa Ranskan Länsi-Afrikassa vuonna 1935.

 Johtavia islamilaisen lain tutkijoita ja islamilaisen maailman vaikutusvaltaisimpia väkivaltaisen ääriajattelun vastustajia.

 Kuningas Abdulazizin yliopiston professori Jeddassa Saudi-Arabiassa. Opettaa islamilaista lakia, Koraania ja arabiaa.

 Luopui syksyllä 2013 varapuheenjohtajuudesta muslimioppineiden kansainvälisessä unionissa (IUMS). Syyksi on arveltu puheenjohtaja Yusuf al-Qaradawin väkivaltaisuuksiin rohkaisseita kannanottoja.

Euroopan maat pelaavat äärijärjestöjen pussiin, jos ne antavat terrori-iskujen johtaa muslimiyhteisöjen erkanemiseen muusta yhteiskunnasta, sanoo šeikki Abdullah bin Bayyah.

Sunnalainen bin Bayyah on islamilaisen maailman vaikutusvaltaisimpia väkivaltaisen ääriajattelun vastustajia. Hän puhui maanantaina Säätytalossa Helsingissä ulkoministeriön ja kansalaisjärjestöjen tilaisuudessa, jossa käsiteltiin rauhantyötä.

”Uskonto liitetään mukaan väärin perustein. Tässä tilanteessa uskonto on terroristien uhri”, bin Bayyah sanoo viitaten Pariisin iskuihin.

”Euroopan muslimiyhteisöjen pitäisi äänekkäästi ja selväsanaisesti tuomita terroriteot ja vaatia niihin syyllistyneitä oikeuden eteen. Yhteisöjen pitäisi ilmiantaa viranomaisille keskuudessaan olevat ihmiset, jotka ovat valmiita edistämään mielipiteitään väkivalloin. Näitä ihmisiä ei pitäisi toivottaa tervetulleeksi yhteisöön vaan ajaa pois sieltä.”

Mauritaniassa syntynyt ja Saudi-Arabiassa asuva bin Bayyah johtaa muslimimaailman rauhanedistämisfoorumia (englanniksi Forum for Promoting Peace in Muslim Societies). Sen tilaisuuksissa koulutetaan maltillista islamintulkintaa imaameille ja muille uskonnollisille toimijoille, joiden puolestaan toivotaan levittävän rauhanomaista uskontulkintaa eteenpäin.

Bin Bayyah korostaa etenkin nuorten ja naisten merkitystä rauhanomaisen ajattelun lähettiläinä.

”Terroristit käyttävät internetiä vedotakseen nuoriin. Haasteemme on, miten pystymme käyttämään sosiaalista mediaa yhtä hyvin oman viestimme välittämiseen”, sanoo valkopartainen bin Bayyah, joka kävelee keppiin nojaten ja puhuessaan pyörittelee sormissaan rukousnauhaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama nosti bin Bayyah’n ja hänen fooruminsa ainoaksi esimerkiksi ihailtavista toimijoista puhuessaan radikalismin torjumisesta YK:n yleiskokouksessa syyskuussa 2014.

Bin Bayyah on todennut fatwoissaan eli uskonoppineen tulkinnoissaan, että äärijärjestöt Isis, al-Qaida ja Boko Haram edustavat vääristynyttä islamintulkintaa.

Esimerkkinä bin Bayyah’n vaikutusvallasta käy tapaus vuodelta 2005. Ranskalainen toimittaja ja paikallinen tulkki olivat olleet viisi kuukautta sieppaajien panttivankeina Irakissa diplomaattisista ratkaisuyrityksistä huolimatta. Ranskan hallitus pyysi apuun bin Bayyah’n, joka vetosi sieppaajiin julkisesti ja lähetti heille henkilökohtaisen viestin. Panttivangit pääsivät pian vapaaksi.

Bin Bayyah korostaa, että ääriajattelijat ovat oman edun tavoittelijoita, jotka eivät käytä hyväkseen ainoastaan uskontoa vaan myös sosiaalisia ongelmia.

”Valitettavasti olosuhteet Lähi-idän arabimaissa ruokkivat fundamentalismia ja terrorismia”, hän sanoo.

”On köyhyyttä ja työttömyyttä. Varsinkin sota-alueella on vaikea löytää töitä, joten nuoret hakevat tukea elämäänsä liittymällä terroristijärjestöihin. Heillä ei ole mitään muita tulevaisuudennäkymiä, ei toivoa. Toivoa pitää etsiä jostain.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat