Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

François Hollande lupasi tuhota Isisin

Ranskan presidentti toivoi tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä jihadistijärjestöä vastaan.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Ranskassa pidettiin puolilta päivin maanantaina minuutin hiljainen hetki iskujen uhrien kunniaksi. Sitä noudatettiin Gare du Nordin rautatieasemalla Pariisissa vakavina.
Ranskassa pidettiin puolilta päivin maanantaina minuutin hiljainen hetki iskujen uhrien kunniaksi. Sitä noudatettiin Gare du Nordin rautatieasemalla Pariisissa vakavina. Kuva: Zacharie Scheurer

Pariisi / Helsinki

Ranskan presidentti François Hollande kehotti maailman maita yhteisrintamaan taistelussa jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

Hollande puhui Ranskan kansalliskokoukselle ja senaatille maanantaina harvinaisessa tilaisuudessa Versaillesin palatsissa, jonne lähes kaikki Ranskan poliittiset päättäjät oli kuljetettu busseilla äärimmäisten turvatoimien vallitessa.

”Ranska on sodassa”, Hollande sanoi viitaten perjantaina Pariisissa tehtyyn terrori-iskuun, jossa kuoli 129 ihmistä ja jonka Isis-järjestö ilmoitti tehneensä.

Hollande lupasi Ranskan tehostavan Isisin-vastaista sotilasoperaatiota Syyriassa ja toivoi muiden liittyvän mukaan.

”Meidän täytyy yhdistää voimamme, jotta saamme tuloksia aikaan.”

Uutistoimisto Reutersin mukaan Hollande viittasi puheessaan Lissabonin sopimukseen, joka velvoittaa muut EU-maat antamaan toisilleen apua, mikäli ne joutuvat hyökkäyksen kohteeksi. Hän ei maininnut sotilasliitto Naton artiklaa yhteisestä puolustusvelvollisuudesta.

Hollande vetosi myös Yhdysvaltoihin ja Venäjään, jotta nämä tiivistäisivät yhteistyötä taistelussa Isis-järjestöä vastaan.

Tavallisesti presidentti ei puhu Ranskassa suoraan parlamentille. Poikkeusoloissa näin voidaan toimia, jos samalla kutsutaan paikalle myös parlamentin ylähuone eli senaatti.

Näin on tehty vain kerran aikaisemmin 1800-luvun jälkeen.

Samaan aikaan Ranskan poliisi kertoi tehneensä kotietsinnän 168 asuntoon terrorismin vastaisissa operaatioissa eri puolilla Ranskaa. 23 epäiltyä on pidätetty ja yli 30 asetta takavarikoitu ratsioissa, joita tehtiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Grenoblessa, Lyonissa, Toulousessa ja Bobignyssä.

Myös tiedot iskujen tekijöistä tarkentuivat. Poliisi on varma, että ainakin kolme iskun tekijöistä on syntynyt Ranskassa. Lisäksi oikeusministeri kertoi, että yhden itsemurhapommittajan läheisyydestä löytynyt syyrialaispassi on sama, joka oli rekisteröity Kreikassa 3. lokakuuta.

Le Monden mukaan passi on väärennös. Löytö näyttää vahvistavan käsitystä, että yksi Pariisin iskijöistä tuli Eurooppaan samaa reittiä kuin sadattuhannet siirtolaiset tänä vuonna.

HS seurasi Pariisin tiukentuneita turvatoimia maanantaina Gare du Nordin rautatieasemalla. Ranskaan julistettua poikkeustilaa aiotaan jatkaa kolmella kuukaudella.

Poliiseja kierteli aseman läpinäkyvän katon alla viitisenkymmentä, sotilaitakin kymmeniä. Yksi poliiseista valotti toimia HS:lle nimettömänä.

”Tarkkailemme lähinnä, näkyykö hylättyjä matkalaukkuja tai paketteja”, poliisimies sanoi.

”Lisäksi profiloimme ihmisiä. Katsomme, erottuuko joku normista. Asemalla ihmisten pitäisi olla menossa johonkin. Jos joku vain pyörii ympäriinsä, se herättää epäilyksiä.”

Asemalla oli ihmisiä liikkeellä tavallista vähemmän. Kaikuisassa hallissa ei ollut tuttua puheen ja huutojen kakofoniaa, vaan ihmiset puhuivat hiljaa, jos ollenkaan. Hiljaisuuden rikkoi vain asemalaiturin yleisellä pianolla soitettu Oodi ilolle. Verkkariasuinen teini pimputti sitä yhden sormen tekniikalla, kunnes jatkoi matkaansa.

Aseman työntekijät Enora Lejeune ja Cécile Kermorvant sanoivat suhtautuvansa ristiriitaisesti tiukentuneisiin turvatoimiin. ”Minua ei haittaa, jos turvatoimia lisätään, jos se vain auttaa. Ei haittaa, jos käsilaukkuni pengotaan”, Lejeune totesi.

Kermorvant oli varovaisempi. Hänen mukaansa tiukentuneet turvatoimet lisäävät epäluulon ilmapiiriä.

”Minusta tällainen on painostavaa. Tulee olo, että kaikki epäilevät toisiaan.”

Zacharie Scheurer
Poliiseja kierteli suuraseman läpinäkyvän katon alla viitisenkymmentä, sotilaitakin kymmeniä.
Poliiseja kierteli suuraseman läpinäkyvän katon alla viitisenkymmentä, sotilaitakin kymmeniä.
HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
Yksi Pariisin terroristeista syntyi ja kasvoi 30 kilometrin päässä Pariisista Courcourennesin lähiössä. Helsingin Sanomat kävi paikan päällä ja puhui entiselle naapurille. Toimittaja: Petja Pelli, Kuvaus: Zacharie Scheurer
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat