Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

El Niño -sääilmiöstä pahin yli viiteentoista vuoteen

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Nova Wahyudi / Reuters
Palomies yritti sammuttaa liekehtivää pensaikkoa Sei Rambutanissa, Ogan Ilirssä, Etelä-Sumatralla maanantaina. El Niñon aiheuttama kuivuus on yksi tekijä metsäpaloihin, jotka ovat Indonesian historian pahimpia.
Palomies yritti sammuttaa liekehtivää pensaikkoa Sei Rambutanissa, Ogan Ilirssä, Etelä-Sumatralla maanantaina. El Niñon aiheuttama kuivuus on yksi tekijä metsäpaloihin, jotka ovat Indonesian historian pahimpia. Kuva: Nova Wahyudi / Reuters

El Niño -ilmiö on pahin yli 15 vuoteen, varoittaa YK:n alainen meteorologijärjestö WMO maanantaina AFP:n mukaan.

El Niño on jo aiheuttanut ankaraa kuivuutta ja tulvia viimeisten kuukausien aikana. Ilmiön odotetaan voimistuvan vuoden loppua kohden.

”Trooppisia ja subtrooppisia alueita koettelevat kova kuivuus ja tuhoisat tulvat tämän El Niño- kauden aikana”, sanoi WMO:n johtaja Michel Jarraud järjestön julkilausumassa AFP:n mukaan.

El Niñon laukaisee Tyynenmeren pintaveden lämpötilan nousu. Ilmiö voi aiheuttaa epätavallisen kovia sateita jollain alueella, kun taas toiset alueet kärsivät rankasta kuivuudesta.

Tämän vuoden ilmiöön vaikuttaa se, että osassa Tyynenmeren itäisiä alueita meriveden pintalämpötilan odotetaan nousevan yli kaksi Celsius-astetta normaalia lämpimämmäksi. Sääilmiöstä veikataan tulevan yksi neljästä voimakkaimmasta sitten 1950-luvun. Muut niistä esiintyivät vuosina 1972–1973, 1982–1983 ja 1997–1998.

El Niño on tyypillisimmillään voimakkaimmillaan lokakuun ja tammikuun välisenä aikana. Usein se jatkaa kuitenkin tuhojaan vuoden koko ensimmäisen neljänneksen ajan.

Tutkijoiden mukaan El Niño ei ole seurausta ilmastonmuutoksesta. Ilmaston lämpenemisen aiheuttaman merien lämpötilan nousun uskotaan kuitenkin vaikuttavan sen voimakkuuteen ja esiintymistiheyteen.

”Luonnollinen El Niño -ilmiö ja ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos voivat vaikuttaa ja muovata toisiaan ennen kokemattomalla tavalla”, Jarraud varoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat