Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilialaiskaivoksen valtava patoturma voi tuhota luontoa vuosikausiksi – presidentti vertaa Meksikonlahden öljyvuotoon

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Ricardo Moraes / Reuters
Patomurtuman aiheuttaman mutavyöryn jäljiltä etsittiin uhreja viime sunnuntaina Brasiliassa.
Patomurtuman aiheuttaman mutavyöryn jäljiltä etsittiin uhreja viime sunnuntaina Brasiliassa. Kuva: Ricardo Moraes / Reuters

Brasilialaiskaivoksen patoturma on vienyt juomaveden neljännesmiljoonalta ihmiseltä ja uhkaa pilata vesistöjä vuosiksi eteenpäin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kaivosta pyörittävä Samarco-yhtiö lupasi uutistoimisto AFP:n mukaan maanantaina maksaa vähintään noin 250 miljoonaa euroa vahingoista, joita tapaus on aiheuttanut.

Rautamalmikaivoksen jätettä pidelleet padot murtuivat 5. marraskuuta Minas Geraisin osavaltiossa Brasilian kaakkoisosassa. Kymmenkunta ihmistä on kuollut, noin 20 on yhä kateissa ja 500 on joutunut lähtemään kodeistaan.

Valtava vesimassa aiheutti paksun ja punertavan mutavirran, joka muun muassa upotti alleen rakennuksia ja siirsi niitä sijoiltaan. Brasilian presidentti Dilma Rousseff on verrannut turmaa vuoden 2010 öljyvuotoon Meksikonlahdella.

Biologit ja ympäristöasiantuntijat ovat Reutersin mukaan eri mieltä Samarcon väitteestä, ettei muta ole myrkyllistä. Paikalliset viranomaiset ovat määränneet asukkaita pesemään huolellisesti ja hävittämään vaatteita, jotka ovat olleet kosketuksissa mutaan.

Tutkijoiden mukaan vesistöt ovat vaarassa patoturman vuoksi. Mahdollisesti kemikaaleja sisältävä sedimentti voi kovettuessaan muuttaa Doce-joen ja sen sivujokien kulkua sekä vähentää vesistöjen happipitoisuutta.

Lisäksi jokivarsien ja viljelysmaiden hedelmällisyys voi heikentyä niillä alueilla, joiden läpi kaivokselta karanneet vesimassat ovat kulkeneet.

”On liian yksinkertaistettua sanoa, ettei muta ole terveysriski”, sanoo geotieteiden professori Klemens Laschesfki Minas Geraisin liittovaltion yliopistosta Reutersille.

Hänen mukaansa on selvää, että muta on tuhonnut luontoa ja vaikeuttaa maanviljelyä.

Tutkijat ovat selvittäneet turman vaikutuksia jokiveteen. Tulosten pitäisi valmistua tulevien viikkojen aikana.

Samarco-yhtiön omistaa kaksi kaivosjättiläista, brasilialainen Vale ja australialainen BHP Billiton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat