Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan avunpyyntö terrorismia vastaan pani EU-maat piinalliseen asemaan

Ulkomaat
 

Euroopan unionin keskinäinen sotilaallisen avunannon velvoite joutui piinalliseen läpivalaistukseen tiistaina, kun Ranska vaatii muilta EU-mailta sen perustella solidaarisuutta terroristien hyökkäysten torjumisessa.

Ranskan presidentti François Hollande ilmoitti aikeesta pyytää apua terrorihyökkäystä vastaan puheessa, jonka hän piti Ranskan parlamentin molemmille kamareille maanantai-iltana.

”Kyseessä ei ole hyökkäys Ranskaan vaan koko Euroopan vihollinen”, Hollande perusteli.

Vallitseva käsitys EU:n sotilaallisesta toimintakyvystä näkyi siinä, että Hollanden puheen laajassa uutisoinnissa pyyntöä EU:lle ei enimmäkseen edes mainittu.

Pyynnöllä tuskin on käytännön vaikutuksia Ranskan tai muiden EU-maiden terrorismin vastaisessa toiminnassa, mutta EU:ssa se pakottaa ainakin miettimään, mitä Lissanonin sopimukseen sisältyvät solidaarisuuden ja keskinäisen avunannon pykälät oikein tarkoittavat. Tähän mennessä ne ovat tarkoittaneet hyvin vähän. Todellisuudessa EU:lla ei ole lainkaan yhteisiä rakenteita, joita niiden keskinäinen sotilaallinen avunanto edellyttäisi.

Ensin pakolaiskriisi ja nyt terrorismi ovat kuitenkin nostattaneet Euroopassa uusia paineita, joissa keskinäisiä valvoitteita on vaikeampi kuitata olankohautuksella

Joulukuussa 2009 voimaan astuneen sopimuksen solidaarisuusvelvoitteet on useimmiten aktiivisesti unohdettu. Suomessa ne ovat nousseet esiin, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö on korostanut Euroopan puolustuksen kehittämistä ja kysynyt ääneen Euroopan maiden keskinäistä kykyä auttaa toisiaan muuten kuin puolustusliitto Naton kautta.

Kahdesta avunantopykälästä ensimmäinen on vaivattomampi. Sen mukaan kaikki ”toimivat yhdessä solidaarisuuden hengessä” auttaakseen luonnonkatastrofin tai terrorismin kohteeksi joutunutta jäsenmaata.

Keskinäisen avunannon velvoite on isompi ongelma. Sen mukaan muilla on velvollisuus auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata ”kaikilla käytettävissään olevilla keinoilla”. Tekstinä pykälä on ehdottomampi kuin Naton perussopimuksen keskinäistä puolustusta koskeva viides artikla, jonka varassa useimpien EU-maiden puolustus todellisuudessa on.

On ongelmallista, että EU:n yhteisen puolustuspolitiikan taustalla on katteeton lupaus avunannosta.

Lokakuun lopussa Slovenia ehti ensimmäisenä epävirallisesti väläyttää mahdollisuutta vaatia muilta EU-mailta sotilaallista apua. Kymmenet tuhannet Schengen-alueelle pyrkivät turvapaikanhakijat olivat valinneet sen reitikseen syvemmälle Eurooppaan. Tuolloin suuremmat EU-maat vielä vaimensivat Slovenian päättäväisesti.

Ranskan avustuspyyntö- tai -vaatimus on jo eri asia sekä Ranskan koon vuoksi että perjantain terrorihyökkäysten myötä.

Hollanden esittämässä muodossa pyyntö on sekava. Hän viittasi suoraan keskinäisen avunannon velvoitteeseen, mutta kuitenkin edellytti Ranskalle solidaarisuutta, eikä sotilasapua.

Pyynnön epätarkkuus oli todennäköisesti harkittua. Hollanden puhe oli yleisemmin dramaattinen vetoomus, jonka ytimenä olivat presidentin poikkeusvaltuudet toiminnassa terrorismia vastaan.

Nyt EU:n on vähintään puolustusministereiden kesken kuitenkin pakko arvioida, mitä solidaarisuus ja avunanto tarkoittavat pakolaiskriisin ja terrorismin Euroopassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat