Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska pyysi sotilaallista apua muilta EU-mailta – Professori: Suomi voi joutua vaikeaan tilanteeseen

Ulkomaat
 
Delmi Alvarez / Reuters
EU-maiden ulko- ja puolustusministerit kokoontuivat tiistaina Brysselissä.
EU-maiden ulko- ja puolustusministerit kokoontuivat tiistaina Brysselissä. Kuva: Delmi Alvarez / Reuters

Bryssel/Helsinki

Ranska on pyytänyt Euroopan unionia aktivoimaan niin kutsutun keskinäisen avunannon lausekkeen, joka velvoittaa jäsenmaita auttamaan toisiaan aseellisen hyökkäyksen sattuessa.

Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drianin mukaan muut EU-maat vastasivat pyyntöön myöntävästi. ”Sille oli yksimielinen tuki”, Le Drian sanoi Brysselissä, jossa EU-maiden puolustusministerit tänään kokoontuvat.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU testaa keskinäisen avunannon velvoitetta. Velvoite on kirjattu Lissabonin sopimuksen artiklaan 42, kohtaan 7.

Tähän saakka Euroopan yhteisillä turvatakuilla ei ole käytännössä ollut mitään merkitystä.

Le Drianin mukaan apu voi olla esimerkiksi kapasiteettiapua Ranskan sotilaallisissa toimissa Syyriassa tai muunlaista apua Ranskan omalla maaperällä.

Sekä Le Drian että EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sanoivat, että uskovat kaikkien jäsenmaiden antavan Ranskalle jonkinlaista apua. He kuitenkin painottivat moneen kertaan, että kyseessä on ensisijaisesti ”poliittinen teko”.

Ranska jatkaa nyt muiden jäsenmaiden kanssa kahdenvälisesti neuvotteluja siitä, millaista tukea ne ovat valmiita antamaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tiistaina pitävänsä Ranskan muille EU-maille esittämää pyyntöä keskinäiseen avunantoon ”varsin merkittävänä aloitteena”.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Suomi voisi tarjota Ranskalle apua esimerkiksi poliisiyhteistyön muodossa, mutta ei sotilaallista apua.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kirjoittaa Twitterissä, että Suomella on valmius ja halu tukea Ranskaa käytettävissä olevin keinoin.

Avunantoa tiistaina käsitellyt EU-ministerivaliokunta linjasi, että asiaan palataan, kun Ranska on esittänyt konkreettisempia pyyntöjä.

Tšekin puolustusministeri Martin Stropnicky sanoi ennen ministerikokouksen alkua, että yhteistyö voisi olla erityisesti läheisempää tietojenvaihtoa terroristien toimista viranomaisten kesken.

”En odota mitään lupauksia, mitä tulee joukkoihin, koska Ranska on melko suuri ja voimakas maa. Sillä on omat voimavarat tilanteen hoitamiseen, vaikkakin tilanne on vakava.”

Ranskan avunpyyntö muille EU-maille terrorismin torjunnassa voi parhaassa tapauksessa määrittää uudella merkittävällä tavalla eurooppalaisen puolustusyhteistyön sisältöä.

Näin arvioi Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori Hanna Ojanen.

”Mikäli Ranska odotusten mukaan täsmentää pyyntöään sotilaallisesta avusta, voidaan päästä merkittävällä tavalla eteenpäin Lissabonin sopimukseen sisältyvän puolustusyhteistyön määrittelyssä”, Ojanen arvioi HS:lle ennen EU:n puolustusministerien kokousta.

Vesa-Matti Väärä
Tampereen yliopiston Jena Monnet -professori Hanna Ojanen
Tampereen yliopiston Jena Monnet -professori Hanna Ojanen

Avunpyyntö liittyy Ranskaa ja koko maailmaa vavisuttaneisiin terrori-iskuihin, jotka tehtiin viime perjantaina Pariisissa.

Ojanen uskoo, että Hollande ei tarkoittanut pyyntöään vain dramaattiseksi eleeksi dramaattisessa tilanteessa, vaan hän on tosissaan ja tavoittelee sotilaallisen yhteistyön syventämistä EU-maiden kesken terrorismia vastaan EU:n sisällä.

”Kun ja jos Ranskan puolustusministeri esittelee konkreettiset ajatukset yhteistyön järjestämisestä, muut joutuvat ottamaan kantaa ja päästään uuteen vaiheeseen”, Ojanen sanoi.

Lissabonin sopimuksessa on Ojasen mukaan kaksi lauseketta, jotka voivat tulla kyseeseen terrorismin torjunnassa.

Toinen on melko hyvin tunnettu puolustuslauseke, joka edellyttää sotilaallista yhteistyötä, jos jokin jäsenmaa tuntee tulleensa uhatuksi ja pyytää apua. Toinen on vähemmän tunnettu solidaarisuuslauseke, jossa erityisesti mainitaan terrorismi ja sen yhteinen torjunta.

PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Ranskan presidentti Francois Hollande
Ranskan presidentti Francois Hollande

Ojanen huomauttaa, että Hollande vetosi puheessaan nimenomaan puolustuslausekkeeseen, ehkä siksi, että se sopii menossa olevaan dramaattiseen tilanteeseen, jossa puhutaan sotatilasta.

”Yhtä hyvin hän olisi voinut viitata solidaarisuuslausekkeeseen”, Ojanen sanoo.

Ojasen mielestä on mahdollista, että terrorismin vastaisessa taistelussa käyttöön voitaisiin ottaa EU:n nopean toiminnan joukot, joissa Suomikin on osallisena.

Jos näitä joukkoja otettaisiin käyttöön, EU joutuu vaikean uuden määrittelykysymyksen eteen. Tähän saakka on ajateltu, että niitä käytetään muualla, EU:n rajojen ulkopuolella. Nyt ne voisivat tulla mahdollisesti käyttöön EU:n maaperällä.

Joka tapauksessa on selvää, että Suomi ei voi lähettää aseistettuja joukkoja rajojensa ulkopuolelle sotilastehtäviin. Sen estää lainsäädäntö.

Ojasen mielestä tämä on Suomen kannalta ongelma, joka kaipaa keskustelua.

”Mitä tapahtuu, jos nopean toiminnan joukkoja päätetään käyttää tehtävissä, joita muut EU-maat pitävät puolustuksellisina. Lainsäädäntömme kaipaisi muutoksia, nykypäivään tuomista.”

Ojanen sanoo ymmärtävänsä Suomen kannalta vaikeaksi kysymykseksi sen, että lainsäädännön päivittäminen tarkoittaisi kannanottoa myös Baltian maiden turvallisuuskysymyksiin.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) sanoo, että nykytilanteessa Suomen sotilaallinen apu Ranskalle on poissuljettu. Sen sijaan viranomais- ja poliisiyhteistyö on täysin mahdollista.

”Se ei edellytä sen kummempaa aktivoimista. Siihen voidaan lähteä kahdenvälisin sopimuksin Lissabonin sopimuksen pohjalta milloin vain.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat