Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö: Suomi voi tarjota Ranskalle poliisiyhteistyötä - ei sotilaallista apua

Ulkomaat
 
Antti Aimo-Koivisto
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Bryssel

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Suomi voi tarjota Ranskalle apua esimerkiksi poliisiyhteistyön muodossa, mutta ei sotilaallista apua.

Ranska sai tiistaina Brysselissä muilta EU-mailta lupauksen, että Lissabonin sopimukseen sisältyvä keskinäisen avunannon lauseke aktivoidaan maan auttamiseksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU-maiden yhteisiä turvatakuita eli artikla 42.7:ää testataan.

”Mitä se Suomen kohdalla merkitsisi tämä apu, niin tietenkin se merkitsisi viranomaistukea, esimerkiksi poliisitasolla tehtävää yhteistyötä. Mutta tässä vaiheessa se ei tietenkään merkitse sotilaallista apua sellaisena kuin me sotilaallisen avun tiedämme”, Niinistö sanoi Brysselissä, jossa EU-maiden puolustusministerit tänään kokoontuvat.

Suomen lainsäädäntö estää sotilaallisen voimankäytön toisen maan maaperällä.

”Puolustusvoimat voi lain mukaan toimia muiden viranomaisten tukena, antaa virka-apua, mutta voimakeinojen käyttö tämäntyyppisesti ei ole mahdollista.”

Lainsäädäntöä ollaan parhaillaan muuttamassa, jotta Suomi voisi tulevaisuudessa tarjota myös sotilaallista apua.

Niinistön mukaan lakimuutoksen aikataulua on kiirehditty. Muutoksella pyritään ministerin mukaan vastaamaan paitsi artikla 42.7:ään nojaaviin avunpyyntöihin myös Ruotsin sukellusvenejahdin kaltaisiin tilanteisiin.

”Lakiesitys on tarkoitus saada eduskuntaan jo alkuvuonna 2016.”

Ranska ei ole vielä tarkentanut, millaista apua se muilta jäsenmailta toivoo. Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian sanoi, että Ranska toivoo muilta jäsenmailta tukea esimerkiksi sen toimille Syyriassa ja sekä panostuksia kriisinhallintaoperaatioihin Afrikassa ja Lähi-idässä.

”Ranska ei voi tehdä kaikkea - Sahelissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Levantissa - ja samalla turvata omaa maaperäänsä”, Le Drian sanoi Brysselissä.

Ranskalla saattaa olla mielessä, että Britannian pitäisi osallistua ilmaiskuihin Syyriassa. Niinistön mukaan muut jäsenmaat antoivat Ranskalle tiistaina lähinnä ”poliittisen tahdonilmauksen” tuesta ja solidaarisuudesta. Joukkojen lähettämisestä ei varsinaisesti puhuttu.

”Mutta kyllä esimekiksi Ison-Britannian puheenvuorosta saattoi ymmärtää, että heillä olisi sotilaallisia yhteisoperaatioitakin suunnitteilla.”

Ranska käy lähipäivinä ja -viikkoina kahdenvälisiä neuvotteluja muiden jäsenmaiden kanssa siitä, millaista apua ne voisivat tarjota.

Niinistö ei vielä halunnut arvioida sitä, milloin Suomi neuvottelee Ranskan kanssa ja milloin päätös tuesta voidaan aikaisintaan tehdä.

Niinistön mukaan Suomi ja Ruotsi voisivat mahdollisesti tehdä yhteistyötä Ranskan auttamisessa. Hän ei ole kuitenkaan keskustellut asiasta ruotsalaisen kollegansa kanssa.

”Kun Ruotsin kanssa on syvenevä puolustusyhteistyö, niin tottakai tässäkin asiassa voisi löytyä synergiaetuja avun antamisessa.”

Vuonna 2009 voimaan tulleeseen Lissabonin sopimukseen sisältyviä turvatakeita ei ole koskaan koeteltu käytönnössä. Tähän saakka artiklaa on pidetty lähinnä kuolleena kirjaimena.

Artiklan aktivoiminen voi olla käänteentekevä hetki Euroopan yhteiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle, jonka kehittäminen on junnannut paikallaan.

”Tässä nyt testataan sitä, miten EU:n turvatakuut toimivat. Tämä on jonkinnäköinen historiallinen saranakohta EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämisessä.”

EU-maat ovat tähän saakka pitäneet ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tiukasti kansallisessa ohjausvallassa. 28:sta EU-maasta suurin osa eli 22 kuuluu puolustusliitto Natoon, jolla myös on yhteiset turvallisuustakuut.

HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
Yksi Pariisin terroristeista syntyi ja kasvoi 30 kilometrin päässä Pariisista Courcourennesin lähiössä. Helsingin Sanomat kävi paikan päällä ja puhui entiselle naapurille. Toimittaja: Petja Pelli, Kuvaus: Zacharie Scheurer
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat