Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin määräsi laivaston yhteistyöhön ”liittolaisensa” Ranskan kanssa Syyriassa

Ulkomaat
 
Reuters
Teknikko poisti suojuksen Sukhoi Su-30 taistelukoneen aseistuksesta Hmeymimnin lentotukikohdassa lähellä Latakiaa, Syyriassa, viimekuussa
Teknikko poisti suojuksen Sukhoi Su-30 taistelukoneen aseistuksesta Hmeymimnin lentotukikohdassa lähellä Latakiaa, Syyriassa, viimekuussa Kuva: Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt Välimerellä operoivan Venäjän laivaston yhteistyöhön Ranskan laivaston kanssa, kertoo uutistoimisto AFP. Putin kutsui Ranskaa ”liittolaiseksi” taistelussa jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

”On tarpeellista luoda suorat kontaktit Ranskaan ja työskennellä liittolaisina heidän kanssaan”, Putin sanoi ylimmälle sotilasjohdolle.

Aiemmin tiistaina Venäjän tiedustelupalvelu FSB vahvisti uskovansa, että pommi pudotti venäläisen matkustajakoneen Egyptin Siinailla pari viikkoa sitten. Yli kaksi sataa ihmistä kuoli iskussa, jonka Siinailla toimiva jihadistijärjestö Isisiin kytköksissä oleva ryhmä ilmoitti tehneensä.

Tähän asti Venäjä ei ollut vahvistanut, että kyse olisi ollut terrori-iskusta. Läntiset tiedustelupalvelut ilmoittivat pari päivää iskun jälkeen pitävänsä pommi-iskua todennäköisenä.

Viime perjantaina Isis iski uudestaan, tällä kertaa Ranskaa vastaan. 129 ihmistä kuoli jalkapallostadionille, ravintoloihin ja yökerhoon tehdyssä terrori-iskujen sarjassa Pariisissa. Tämän jälkeen Ranskan presidentti François Hollande ilmoitti Ranskan olevan sodassa ja vaati syvempää kansainvälistä yhteistyötä Isisiä vastaan.

Heti Pariisin iskujen jälkeen Ranska käynnisti rajut pommi-iskut Isisin kohteita vastaan Syyrian Raqqassa. Tiistaina Ranska ilmoittti tuovansa lentotukialus Charles de Gaullen itäiselle Välimerelle.

Myös Venäjä on iskenyt rajusti Isisiä vastaan tiistaina.

”Pitkän matkan TU-22 pommittajat tekivät iskuja terroristijärjestö IS:ää (Isisiä) vastaan Raqqan ja Deir ez-Zorin maakunnissa”, ministeri Sergei Shoigu sanoi.

Venäjä on iskenyt myös risteilyohjuksilla iskuja Aleppon ja Idlibin maakuntiin Syyriassa.

Länsivallat ovat syyttäneet Venäjää siitä, että se on iskenyt Syyriassa enimmäkseen muita kapinallisjärjestöjä kuin Isisiä vastaan. Venäjä on Syyrian hallinnon harvoja liittolaisia, ja tähän asti Venäjän iskuilla on tuettu erityisesti Syyrian hallintoa taistelussa muita järjestöjä kuin Isisiä vastaan.

Venäjän ja länsivaltojen välit ovat viilentyneet sen jälkeen kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan Ukrainalta viime vuonna. Tämän jälkeen Venäjän ja länsivaltojen vastakkainasettelu kärjistyi Itä-Ukrainan sodan vuoksi. Länsivaltojen ja Venäjän välillä on pakotesota.

Nyt on näyttää kuitenkin siltä, että Venäjän ja länsivaltojen välit saattavat olla lämpenemässä yhteisen vihollisen, jihadistijärjestö Isisin, synnyttämän uhan edessä.

Ranskan presidentti Hollande aikoo tavata Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ensi viikon tiistaina Washingtonissa. Kaksi päivää tämän jälkeen Hollande suuntaa Moskovaan, missä hän tapaa Putinin.

Tapaamisissa on tarkoitus keskustella toimista Isis-järjestöä vastaan.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat