Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuusi avointa kysymystä Pariisin iskuista: Miten Isis onnistui iskemään Euroopan sydämessä – epäonnistuiko Ranskan tiedustelu?

Ulkomaat
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

1. Mikä johti siihen, ettei hyökkääjiä saatu etukäteen kiinni?

Vain kahdeksan päivää ennen Pariisin iskua viranomaiset sulkivat terroristi Ibrahim Abdeslamin baarin Brysselissä. Häntä ei kuitenkaan epäilty terrori-iskujen suunnittelusta vaan huumekaupan kohtauspaikkana toimineen baarin pyörittämisestä.

Ainakin kolmea Pariisin hyökkääjistä epäiltiin jo etukäteen terrorismikytköksistä.

Myös tammikuussa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen hyökkääjät olivat olleet entuudestaan viranomaisille tuttuja.

Kaikki nämä herättävät kysymyksiä siitä, miksi Ranskan ja Belgian tiedustelutoiminta nyt epäonnistui. Myös eri maiden viranomaisten tiedonvaihtoa on vaadittu parannettavaksi.

”Joka kerta hyökkäyksen tapahtuessa käy ilmi, että rikolliset olivat viranomaisten tiedossa”, sanoi ranskalainen terrorismiasiantuntija François Heisbourg New York Times -lehdelle.

”Se osoittaa että tiedustelutietomme on itse asiassa aika hyvää, mutta mahdollisuutemme toimia sen perusteella on rajallinen jo yksin lukumäärien vuoksi”, hän sanoi.

Ranskan viranomaisten terroristikytköksistä epäiltyjen listalla on tuhansia ihmisiä. Heidän kaikkien seuraaminen jatkuvasti on liki mahdotonta.

2. Missä iskut suunniteltiin?

Ranskan presidentti François Hollande sanoi, että iskut ”suunniteltiin Syyriassa, valmisteltiin Belgiassa ja tehtiin meidän maaperällämme ranskalaisten rikoskumppanien tuella”.

Vielä on kuitenkin paljon epäselviä asioita sen suhteen, missä määrin suunnitelmaa johdettiin ulkomailta käsin ja kuinka paljon tekijät toimivat itsenäisesti.

Ranskan ja Belgian turvallisuuspalvelut epäilevät, että iskujen pääarkkitehti on belgialainen Abdelhamid Abaaoud. Hän on tunnetuimpia Isisin riveihin Belgiasta lähteneitä jihadisteja. Abaaoud matkusti Syyriaan viime vuonna ja vei mukanaan 13-vuotiaan pikkuveljensä. Hänen sijainnistaan tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa.

Abdelhamid Abaaoudin uskotaan olevan osa terroristijärjestö Isisin solua, joka on muodostettu suunnittelemaan ja toteuttamaan iskuja Euroopassa, erityisesti Ranskassa.

3. Miksi useilla hyökkääjistä on kytkös juuri Belgiaan?

Useilla Ranskan sekä Belgian viime aikojen terrori-iskuilla on ollut jonkinlainen kytkös Molenbeekiin, muslimivähemmistön kansoittamaan kaupunginosaan Brysselissä. Se on pienituloista, korkean työttömyyden aluetta, jossa radikaalit saarnaajat ovat löytäneet hedelmällisen maaperän sanomalleen.

Belgiasta on lähtenyt yli 400 ihmistä taistelemaan Syyriaan. Se on enemmän kuin mistään muusta Euroopan maasta väkilukuun nähden.

Asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota myös siihen, että Belgia on ollut laittoman asekaupan keskus jo ennen jihadismia. Terroristien on ollut helpompi hankkia ja välittää aseita siellä kuin monessa muussa paikassa.

Lisäksi Belgian valvontaa kuten puhelinkuuntelua koskevat lait ovat tiukempia kuin esimerkiksi Ranskassa, minkä vuoksi se voi olla terroristeille houkutteleva kohde. Pariisin terroristi-iskujen tekijöistä ainakin kolme oli Ranskan kansalaisia, jotka asuivat Belgiassa.

4. Epäonnistuivatko stadionin iskut?

Ainakin yhdellä Pariisin hyökkääjistä oli lippu jalkapallostadionille. Hän yritti sisään stadionille, mutta hänen räjähdevyönsä huomattiin turvatarkastuksessa. Hän laukaisi räjähteet perääntyessään, jolloin yksi paikalla ollut ihminen kuoli.

Wall Street Journalin poliisilähteen mukaan miehen uskotaan aikoneen räjäyttää itsensä stadionin sisäpuolella. Sillä olisi todennäköisesti ollut paljon kuolettavammat seuraukset.

Vähän ensimmäisen hyökkääjän jälkeen kaksi muuta terroristia räjäytti itsensä lähellä stadionia.

Yksi stadionin lähellä ollut ihminen kuoli.

Syyttäjän mukaan kaikilla kolmella terroristilla olis samanlaiset räjähdevyöt, joihin oli asennettu nauloja tappavamman vaikutuksen aikaansaamiseksi.

5. Miksi terrori-iskujen tekijöihin kuuluu usein veljeksiä?

Sanomalehti The Guardian kiinnittää huomiota siihen, että monissa terrori-iskuissa on ollut osallisena veljeksiä.

Pariisin iskuista epäillyt Ibrahim Abdeslam ja yhä poliisia pakeneva Salah Abdeslam ovat veljiä. Heidän kolmas veljensä sanoi perheen olevan järkyttynyt ja täysin tietämätön näiden suunnitelmista.

Myös Charlie Hebdo -iskun tekijät ja Bostonin vuoden 2013 maratonin pommihyökkääjät olivat veljeksiä. Esimerkkejä on useita muitakin.

Ajatuspaja New American selvityksen mukaan yli neljänneksellä länsimaista Irakiin tai Syyriaan lähteneillä jihadisteilla oli jokin perhekytkös taistelijoihin, esimerkiksi avioliiton tai muun sukulaisuussuhteen kautta.

Havainto voi auttaa ymmärtämään paremmin sitä, miten värväys ja radikalisoituminen tapahtuu.

Usein radikalisoitumisen taustalla nähdään ulkopuoliset vaikutteet kuten radikaalit saarnamiehet, internet ja sosiaalisen median propaganda. Käytännössä terrorismi on kuitenkin usein sosiaalista, kuten mikä tahansa toiminta, The Guardian kirjoittaa.

Turistit ja paikalliset asukkaat huolissaan turvallisuudestaan Pariisissa
Turistit ja paikalliset asukkaat huolissaan turvallisuudestaan Pariisissa
Pariisissa kaupungilla käyskentelevät asukkaat ja turistit olivat huolissaan turvallisuudestaaan perjantai-iltaisten terrori-iskujen jälkeen. Kuva: CCTV/Reuters.

6. Miten Pariisin terrori-iskut vaikuttavat Euroopan raja- ja pakolaispolitiikkaan?

Kreikan viranomaisten mukaan yksi hyökkääjistä saapui Eurooppaan Lerosin saaren kautta osana pakolaisryhmää. Hän rekisteröityi turvapaikanhakijaksi, ja hänen sormenjälkensä otettiin.

Stadionin läheltä löydettiin miehen käyttämä Syyrian passi, joka kuului ranskalaistutkijoiden mukaan kuukausia sitten Syyriassa kuolleelle taistelijalle. Passia epäillään väärennökseksi.

Vaikka tutkinta on yhä kesken, viitteet siitä, terroristit olisivat käyttäneet turvapaikanhakijoiden reittejä, todennäköisesti vaikuttavat silti pakolaiskriisistä käytävään keskusteluun.

Euroopassa on jo nähty reaktioita siitä. Puolan uusi Eurooppa-ministeri Konrad Szymanski ilmoitti jo, ettei Puola voi iskujen jälkeen ottaa vastaan omaa osuuttaan EU:n sisäisistä turvapaikanhakijoiden siirroista.

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin linja pakolaiskriisin hoidossa on ollut jo entuudestaan kritiikin kohteena. Hänen sisarpuolueensa jäsen, Baijerin valtiovarainministeri Markus Söder sanoi, että Pariisin iskuilla täytyy olla seurauksia Saksan pakolaispolitiikalle.

Monet ovat vaatineet, ettei iskuihin pidä vastata estämällä pakolaisten pääsyä Eurooppaan, sillä nämä pakenevat usein samanlaisia terroristeja. Isis on myös toistuvasti kritisoinut Eurooppaan lähteviä pakolaisia, joita se pitää luopioina.

Yksi kysymys on, mitä terrorismiuhka tarkoittaa vapaalle liikkuvuudelle Euroopan sisällä.

Saksa on painostanut Kreikkaa, Italiaa ja Turkkia huolehtimaan paremmin Euroopan ulkorajoista, jotta vapaa liikkuvuus Schengen-alueella voidaan taata. Ranskan François Hollande varoitti, että jos ulkorajoja ei pystytä valvomaan, uhkana on koko ”Euroopan unionin hajoaminen”.

Pakolaisvirta jatkuu Pariisin iskusta huolimatta
Pakolaisvirta jatkuu Pariisin iskusta huolimatta
Yhä uusia turvapaikanhakijoita saapuu Syyriasta ja muualta Kreikan saarille. Kuva Reuters
Eric Vidal / Reuters
Poliisi tarkasti epäilyttävän henkilöauton Brysselissä maanantaina.
Poliisi tarkasti epäilyttävän henkilöauton Brysselissä maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat